Fors verlies VVD, behoorlijk verlies PvdA, verlies CDA. Stevige winst D66. Dat laten de verkiezingsuitslagen in Aalsmeer voor de Provinciale Staten zien. Om kwart voor een vannacht werd de uitslag vanuit het gemeentehuis wereldkundig gemaakt.
De trend in Aalsmeer wijkt aanzienlijk af van de trend die zich vannacht landelijk aftekende, na telling van ruim negentig procent van de stemmen. Want van de regeringspartijen leveren de liberalen hier meer in (-5% tegen landelijk -3,7%), terwijl de PvdA minder terugvalt (-3% om -7,3%). Toch maakt de PvdA zware tijden door in Aalsmeer, aangezien ze zakte tot onder de duizend 'aanhangers'.
Grote winnaar
Grote lokale winnaar is D66, dat 4% won, wat precies gelijk is aan de landelijke winst. Verrassend is dat het CDA, dat in campagnetijd alom tegenwoordig is geweest (verkiezingsborden!), juist stemmen kwijtraakte (-1%), waar het landelijk een kleine 1% winst boekte.
Net als op landelijk niveau raakte de PVV 1% van haar aanhang kwijt. Van de linkse partijen won de SP wel, maar magertjes. GroenLinks blijft een marginale partij in Aalsmeer; ze werd hier zelfs voorbijgestreefd door de Partij voor de Dieren. Nog een stuk beter deden ChristenUnie/SGP het en ook 50Plus. Beide scoren beter dan GroenLinks.
Nog altijd grootste
Ondanks de aderlating behoudt de VVD zijn positie als grootste partij. Ze wist 3196 kiezers achter zich te krijgen. Ook de nummers twee en drie blijven op het podium. Twee is het CDA (1810), nog altijd op ruime achterstand van de liberalen.
Derde in grootte is opnieuw de PVV (1455), die in Aalsmeer niet zichtbaar aan de weg timmert. D66 (1315, vierde) en PvdA (995, vijfde) doen aan stuivertje wisselen ten opzichte van 2011.
Top-10
De Aalsmeerse uitslagenlijst ziet er daarmee als volgt uit: 1. VVD 3196 (dat is 27,9% van de stemmen); 2. CDA 1810 (15,8%); 3. PVV 1455 (12,7%); 4. D66 1315 (11,5%); 5. PvdA 995 (8,7%); 6. ChristenUnie/SGP 668 (5,8%); 7. SP 646 (5,6%); 8. 50Plus 401 (3,5%); 9. Partij voor de Dieren 314 (2,7%); 10. GroenLinks 266 (2,3%).
Van de overige vijf deelnemers kreeg de provinciale partij Hart voor Holland, die voor lokale partijen opkomt, 82 stemmen. De nieuwe Vrouwen Partij verwierf er 72.
Lokale kandidaten
Van de twee belangrijkste Kudelstaartse kandidaten voor een plaats in de Provinciale Staten is eentje slechts zeker van haar zaak. Dat is Marieke van Duijn, tweede op de PvdA-lijst. Maar CDA'er Hermen de Graaf, die zich al in het Provinciehuis waande, valt waarschijnlijk buiten de boot.
De Graaf staat zesde op de lijst in Noord-Holland, terwijl de christendemocraten ondanks de hooggespannen verwachtingen op vijf zetels bleven steken, evenveel als ze er nu hebben. Vrijdag wordt de uitslag officieel bekendgemaakt, ook hoeveel voorkeursstemmen er op de kandidaten zijn uitgebracht. Dat kan verschuivingen opleveren.
Teleurstelling
Gevraagd om een reactie vannacht op de voorlopige uitslagen kwam er alleen antwoord van Marieke van Duijn. Ze stak haar teleurstelling over de PvdA-cijfers niet onder stoelen of banken.
“Zeker als je weet met hoeveel vrijwilligers we actief de straat op zijn gegaan. Jammer ook dat het opkomstpercentage zo laag is. Maar ik blijf sowieso voor mijn idealen gaan en ben dankbaar voor alle steun die ik heb ontvangen, ook van mensen van andere politieke partijen.”
Lage opkomst
Zoals vaak lag het opkomstpercentage in Aalsmeer met 51,1% ruim hoger dan het landelijk gemiddelde, dat uitkomt op 47,5%. Dat verschil was vier jaar geleden nagenoeg hetzelfde.
In absolute aantallen gingen er in 2011 veel meer Aalsmeerders naar de stembus, bijna 13.500, tegen 11.451 gisteren. Toen kwam de gemeente uit op een voor de provinciale verkiezingen keurige 61,1%. Een enorme daling ditmaal dus van tien procent.
[Update 19 maart 11.00 en 14.00 uur: enkele zinnen zijn licht aangepast nu de landelijke en provinciale uitslagen bijna vast staan]
● Klik hier voor de, door de gemeente vanochtend gepubliceerde, definitieve uitslagen
Foto's: impressie van het stembureau in het clubgebouw van VZOD aan de Wim Kandreef in Kudelstaart. (foto's Ilse Zethof)
11 reacties
Paul Lookman, luchtfietserij is niet denigrerend bedoeld, maar staat voor mij gelijk aan een theorie die gemakkelijk wel of niet te bewijzen is via een enquête. Op uw vraag of ik een vertaling kan geven van de provinciale uitslagen naar de gemeentelijke verhoudingen is het antwoord nee. Ter onderbouwing: er hebben bijna tweemaal zoveel Aalsmeerders gestemd op de VVD dan op de tweede partij CDA, terwijl een jaar geleden het CDA de grootste partij was in de gemeenteraadsverkiezingen en de VVD op de derde plaats kwam in het aantal uitgebrachte stemmen. Een ander voorbeeld, Provinciale Staten: D66 11,4% (CDA 15,8%). In de gemeenteraadsverkiezingen een jaar geleden samen met PvdA en GroenLinks (PACT); 4 zetels. Ik bedoel maar, landelijke en plaatselijke verkiezingen zijn m.i. onvergelijkbare grootheden.
Dank aan de kiezer. Laten we vooral de kiezers die wel hun plicht deden, allereerst een groot compliment geven, alvorens we met z’n allen gaan bekvechten over de uitslag en de ‘gevolgen’ ervan. Wat is rechts, wat is links? De enige richting die we met ‘elkaar’ respectvol en begripvol moeten inslaan is, naar een nog betere samenleving voor iedereen.
Als je zelf niet in een hokje gaat zitten, probeert een ander je daar wel in te duwen. Wielrenlegende Gerrie Knetemann zei ooit: ‘Toen ik stratenmaker was, stemde ik PvdA en toen ik (wielren)miljonair werd, stapte ik over op de VVD.’ Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Nederland in het algemeen en Aalsmeer in het bijzonder heeft geen behoefte aan rechtse of linkse maar aan WIJZE mensen. Daarvan blijken er heel weinig te zijn; mensen die over hun eigen schaduw durven heenstappen en niet door politieke trouw blind gedrag vertonen, hebben wij nodig.
Luchtfietserij? Zullen we dat aan de lezers overlaten? Intussen kunt u misschien eens uw visie geven over hoe we de uitslag kunnen vertalen naar het gemeentelijke niveau.
Paul Lookman: “Het lijkt erop dat….” Zonder enquête onder AB stemmers blijft het (interessante) luchtfietserij.
Hoe je het ook definieert met HAC, AB en PVV, D66 heeft grote winst in Aalsmeer gehaald.
@Nicolette Pecht: Net als Jan Tas “denkt” u, maar u onderbouwt uw gedachte niet. Ik vind dat u de PVV-stemmers met “te weinig interesse” onrecht aandoet. En spreekt HAC niet vooral ChristenUnie-SGP kiezers aan?
Ik denk dat de PVV-stemmers in Aalsmeer eerder op HAC stemmen, óf te weinig interesse in politiek hebben om op gemeentelijk of provinciaal niveau te stemmen. Zelfde laken een pak.
@Jan Tas: HAC wijst er in een tweet terecht op dat de PVV in Aalsmeer de derde partij wordt. Als men het landelijke sociologisch profiel van de PVV doortrekt naar Aalsmeer lijkt het erop dat deze Aalsmeerders op gemeenteniveau niet of nauwelijks voor VVD, CDA, PACT of HAC stemmen. Dan blijft er maar één conclusie over: AB. Als men de PVV bij de rechtse partijen rangschikt, mag men dan niet zeggen dat AB vooral op rechtse kiezers steunt?
Het is maar wat je rechts noemt. Ik denk niet dat AB op rechtse stemmers steunt. Het is waarschijnlijk een kwestie van definitie.
Als men de uitslagen indeelt in de traditionele stromingen links (PvdA, D66, SP en Groenlinks), rechts (VVD en PVV) en confessioneel (CDA en ChristenUnie-SGP), dan tekenen zich interessante tendensen t.o.v. 2011 af. Links gaat dankzij D66 van 25,5% naar 28,2% (+2,6%). Rechts gaat achteruit vooral door het forse verlies van de VVD, en gaat van 46,6% naar 40,6% (-6,3%). Confessioneel stijgt met 0,9% van 20,7% naar 21,7%. De globale conclusie is dat rechts fors moet inleveren maar nog altijd veruit de grootste politieke stroming is, links een interessante groei laat zien en confessioneel een kleine groei scoort dankzij de winst van ChristenUnie-SGP. In een gemeente als Aalsmeer met plaatselijke politieke partijen is het vertalen van lokale stemmen voor provinciale verkiezingen naar het gemeentelijk niveau altijd een hachelijke onderneming. Dat vergt een specifieke bevraging. Maar nu het CDA een verlies optekent en AB vooral steunt op rechtse stemmen mag men veronderstellen dat de aanhang voor de meerderheid in de raad afneemt en die voor de oppositie groeit.