Vergeten raadsvoorstel ‘watertappunten’ opgeduikeld

Watertappunt in het Amsterdamse Bos

Door: Klaas Leegwater. Spring op de fiets voor een toerrit of maak een lange wandeling, in de omliggende gemeenten en in talloze andere dorpen en steden kun je onderweg tijdens de zomermaanden je dorst lessen bij een watertappunt. Een uitkomst voor recreanten en sporters, en een stimulering van vermindering van plastic afval. Wie de kaart van watertappunten in Nederland bekijkt ziet echter dat in Aalsmeer tappunten ontbreken. 

De PvdA wil hier verandering in brengen. “Aalsmeer wordt gepromoot als verwelkomend dorp voor toeristen, dan horen daar watertappunten zeker bij,” zegt fractieleider Jelle Buisma. De partij heeft een motie uit 2017 uit de kast opgeduikeld om een tiental watertappunten in Aalsmeer te realiseren. Als locatie wordt onder meer genoemd de diverse winkelcentra, Hornmeerpark, Seringenpark, Praamplein, einde Uiterweg, Loswal en Aalsmeer Oost. 

‘Met andere dingen bezig’
Zes jaar geleden kwam er geen vervolg aan de toen aangenomen motie omdat de raad passief bleef na de vraag van het college in een raadsbrief om ‘een richtinggevende uitspraak’ te doen. Waarom heeft de raad destijds niet doorgepakt? Dan hadden de tien tappunten er mogelijk nu allang geweest. Buisma: “Tsja..het klinkt gek, maar niemand van de raadsleden heeft destijds de bewuste raadsbrief uit maart 2018 gelezen. Het was toen verkiezingstijd en waren alle partijen met heel heel andere dingen bezig.” 

Wonderlijk
Recent kwam de oude motie toevallig ter sprake tijdens een overleg. Buisma: “Iemand zei ‘verrek…hoe zit het eigenlijk met die motie van 2017?’ We zijn in het archief gedoken en vonden de raadsbrief. Er was in 2018 iets afgesproken en er is dus niets mee gedaan. Ja, dat kun je wonderlijk noemen.” De PvdA heeft het onderwerp opnieuw op de agenda gezet voor een commissievergadering komende dinsdag. “Als praatstuk om tot een nieuwe motie te komen.”

Watertappunt en douche bij Waterfront

Obstakels
Vraag die nu voorligt is of op de tien locaties daadwerkelijk een tappunt mogelijk is en wat precies de kosten zullen zijn. Waterleiding PWN moet de tappunten aansluiten, volgens Buisma is daarbij de voorwaarde dat er al een leiding ligt. “Anders is een aansluiting niet mogelijk.” Ander mogelijk obstakel zijn de kosten. In een conceptmotie wordt het bedrag van bijna 1200 euro per tappunt per jaar genoemd. Buisma: “Ik kan mij voorstellen dat wethouder Kuin in de onderhandelingen met PWN daar een lager bedrag kan uithalen. Immers, PWN staat ook voor een duurzaamheidsbeleid.” 

Liefst raadsbreed
Volgens Buisma steunen Absoluut Aalsmeer, GroenLinks en D66 zijn voorstel om in een motie het college op te roepen de tappunten in Aalsmeer te realiseren. Wat de positie is van de andere partijen is nog niet duidelijk. Buisma: “Er is een meerderheid in de raad, maar het liefst zou ik zien dat het voorstel raadsbreed wordt gesteund. Daar ga ik in de commissievergadering mijn best voor doen. Mijn uitgangspunt is: een toeristisch dorp als Aalsmeer moet watertappunten krijgen, mits het kan en betaalbaar is.” 

Het Waterfront is niet opgenomen in de locatielijst van geplande watertappunten omdat daar al twee douches met waterkraan zijn gerealiseerd. Na ruim een jaar met veel problemen met de aanleg van leidingen en aansluiting kwam er vorig jaar herfst eindelijk water uit de douche/kraan. Een paar weken later werd de leiding wegens de winterperiode alweer afgesloten.

Link: Waar kan ik gratis water tappen?

(Foto’s Arjen Vos)

2 reacties

  1. Ik weet niet of er veel behoefte is binnen onze gemeentegrenzen aan openbare watertappunten (ook duur en niet hufterproof) maar als ze dan toch moeten komen is er één op de Hoge Dijk ook wel leuk voor al die wandelaars ……. 🤨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel