Toeristenbelasting door het dak

De gemeente heeft aangekondigd per 1 januari 2020 de toeristenbelasting in een keer gelijk te trekken met die van omliggende gemeenten. Deze bron van inkomsten wordt verhoogd van 1,40 euro per nacht, naar 3,50 euro per nacht. Een verhoging van maar liefst 150 procent.

Sinds 2014 was de toeristenbelasting al gestegen van 1,31 euro in 2014 via 1,37 euro in 2018 naar 1,40 euro in het afgelopen jaar. Over een paar weken ziet de in een hotel overnachtende bezoeker de toeristenbelastingstijgen naar 3,50 euro per nacht, keurig doorberekend aan de balie van het hotel. Of welke voorziening dan ook.

Gelijktrekken
Zoals benoemd wil Aalsmeer met deze verhoging de toeristenbelasting gelijk trekken met die van omliggenden gemeenten. Om daar een voorbeeld bij te geven, pakken we de gemeente Amstelveen er even bij. In 2019 betaalt de toerist daar 1,75 euro per nacht per persoon. In 2020 stijgt het tarief bij deze buren naar 2,50 per persoon per nacht, om in 2021 verder te stijgen naar 3,00 euro. In 2019 kende Amstelveen 12 accomodaties, waaronder Camping Amsterdamse Bos. Het nieuwe tarief zal deze gemeente circa anderhalf miljoen euro opleveren. Aalsmeer zet in op een opbrengst van 552.000 euro.
 
Gedifferentieerd
De HISWA-Vereniging (ondernemersorganisatie voor bedrijven in de watersport en recreatie) is niet te spreken over deze aangekondigde tariefsverhoging. De HISWA stelt in een brief aan de gemeente dat watersportbedrijven met verblijfsrecreatiemogelijkheden hier ernstig door  getroffen zullen worden. De ondernemersorganisatie verzoekt de gemeente Aalsmeer dan ook het besluit te terug te draaien en een gedifferentieerd tarief vast te stellen voor de kleinschalige verblijfsrecreatie.

Donderdagavond staan de belastingtarieven 2020 op de agenda van de raadsvergadering.

Tekst: Mariëlle Wegman, foto's archief AalsmeerVandaag

(advertentie)

2 reacties

  1. Een verhoging van de toeristenbelasting met 150%! Zo krijg je de watertoeristen/sporters wel in het vliegtuig of naar een andere gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel