SP doet lokaal mee in 2018

De Socialistische Partij (SP) doet over drie jaar mee aan de verkiezingen voor de gemeenteraad. Dat is althans de bedoeling van een groep SP'ers in Aalsmeer en Kudelstaart die momenteel bezig is met de vorming van een lokaal partijafdelingsbestuur.

Een van de initiatiefnemers is Wim Burgers, die serieuze kansen ziet voor een SP-zetel over drie jaar. Hij houdt zich daarbij vast aan de score bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen, in 2012. Toen kreeg de partij 725 plaatsgenoten achter zich, waarmee ze de zesde in grootte werd en 4,1% verwierf van het totaalaantal stemmen.

Volgens Burgers is het een goed moment voor het opzetten van een SP-afdeling. Het duurt immers nog even voor het 2018 is. Daardoor kunnen de SP'ers zorgvuldig iets opbouwen en hoeven ze niet overhaast te werk te gaan.

Partij kán ruimte op links vullen…

[COMMENTAAR]   Heeft de SP een reële kans om één of meer zetels te halen in de gemeenteraad? Die kans is beslist niet denkbeeldig. Ter linkerzijde is het rustig in Aalsmeer, dus de ruimte is er. Met het samensmelten van PvdA en Groenlinks met D66 in de progressieve combinatiepartij PACT in het jaar 2000 verdween het linkse geluid grotendeels. Op af en toe een opflakkering na.

Ooit had de PvdA een behoorlijke plaatselijke achterban en kon ze zich hier behoorlijk laten gelden. Vooral onder impuls van Nico Borgman, die het tot wethouder schopte. Na zijn vertrek in 1994 trad echter het verval van de sociaaldemocraten in.

GroenLinks, dat geen enkele keer deelnam aan de raadsverkiezingen, heeft nooit een potje kunnen breken. Het liberaal-linkse D66 haalde in het grijze verleden hooguit twee zetels, maar verder reikte de macht van de partij niet. De communistische CPN kwam vele keren met een lijst en de roemruchte Dirk van Zoest was acht jaar lang raadslid, zij het dat dat al meer dan een halve eeuw terug is.

Geen linkse rakkers
Feit is dat het over het algemeen conservatieve, ondernemingsgezinde, rechtse Aalsmeer niet zo van linkse rakkers houdt. En al helemaal niet als ze wat radicaler zijn. Tot nu toe is het altijd vechten tegen de bierkaai geweest voor partijen die zich bij verkiezingen als (behoorlijk) progressief wilde profileren.

In de gemeenteraad voelt het ontbreken van een gedreven linkse stem als een gemis. Daar zou voor de SP een gat in de markt kunnen zitten. Progressief Aalsmeer moet het doen met PACT. Die partij is echter door de jaren heen vooral, oneerbiedig gezegd, een samengeraapt zooitje gebleken – zonder helder gezicht en te veel overgoten met een D66-sausje.

Structureel meewerken
Bij de verkiezingen in maart vorig jaar deed de SP niet mee. In een artikel in Nieuws over Aalsmeer, voorganger van AalsmeerVandaag, zei Harald Bos van de SP-afdeling in de regio Amstelveen er bijna twee jaar geleden dit over: “We zouden als SP in Aalsmeer best een zetel, misschien twee, kunnen halen. Maar als je een plek in de raad hebt, moet je die verantwoord in kunnen vullen.”

Dat laatste was volgens Bos precies het probleem. Aalsmeer en Kudelstaart telden circa 25 SP-leden, onder wie enkele actieve. Maar actiebereidheid was er in zijn ogen niet. “Je moet een stuk of tien mensen hebben die structureel meewerken en in staat en bereid zijn dat minimaal vier jaar te doen. Want je moet je kiezers niet teleurstellen,” stelde Bos.

PACT en AB
Op de vraag op wie SP'ers hier stemmen bij lokale verkiezingen, noemde Harald Bos als belangrijkste stemmentrekker PACT. “Maar er zijn ook SP-leden bij AB.” Die analyse klopt ook vandaag nog.

De SP kan er haar voordeel mee doen. Belangrijkste sta-in-de-weg is het dogmatische karakter waar de partij ook landelijk maar moeilijk afstand van kan doen. Aalsmeer zit niet te wachten op een stelletje bozige scherpslijpers.

Han Carpay


 

2 reacties

  1. Welkom SP. Elke politieke partij die serieus en inhoudelijk wil deelnemen aan het politieke spel, is een waardevolle toevoeging voor de democratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin