Seniorenconvent: ‘In gesprek blijven enige weg’

De vier overgebleven fractievoorzitters en de burgemeester gaan door met het “verbeteren van de werkwijze in de raad”. Dit ondanks het opstappen van fractievoorzitter Bram Heijstek vanochtend uit het overleg onder begeleiding van extern Geeske Wildeman. Dat lieten ze eind van de middag weten in een gezamenlijke verklaring.

De groep betreurt het dat HAC zich “in dit vroege stadium” (het besloten overleg startte op 23 oktober) terugtrekt. “Er zijn inmiddels al verbeteracties in gang gezet waarbij ook andere raadsleden zijn betrokken,” zo wordt gemeld. De overgebleven leden van – wat in bestuurstermen genoemd wordt – het Seniorenconvent zouden het “toejuichen” indien Heijstek zou besluiten weer in te haken. Volgende week woensdag praat de groep verder over het politiek herstelproces.

Goede weg ingeslagen
Desgevraagd willen de fractievoorzitters hun persoonlijke mening over het vertrek van HAC kort ventileren. Alleen burgemeester Jobke Vonk, ook om een nadere toelichting gevraagd, houdt het bij de gezamenlijke verklaring.

“Het is heel jammer dat Bram Heijstek ermee is gestopt en ik hoop echt dat hij zich gewoon weer aansluit bij dit herstelproces,” reageert Robbert-Jan van Duijn (CDA). “Volgens mij waren we juist een goede weg ingeslagen om echt aan de verhoudingen binnen de raad te werken. Dat kan echter alleen slagen als je met elkaar in gesprek blijft. Als iemand niet wil, wordt het lastiger om door te gaan.”

Doodzonde
Helma Persoon (AB) spreekt in soortgelijke bewoordingen als haar coalitiepartner. “Ik vond juist dat we als fractievoorzitters en burgemeester goed met elkaar in gesprek waren. Het is heel jammer dat het niet meer in die setting kan. Dat is doodzonde. Terwijl ik proef dat de goede intentie bij iedereen er is. De enige manier om eruit te komen is met elkaar in gesprek gaan, hoe moeilijk het ook is.”

Volgens Ronald Fransen (PACT) is het “onverstandig” dat HAC het Seniorenconvent de rug heeft toegekeerd. “Denk er nog eens over na, Bram,” luidt zijn oproep tot terugkeer. “Woensdag zitten we weer bij elkaar. Wie erbij is, heeft invloed en doet mee. Nu staat Heijstek buitenspel.”

Vertrouwen gedaald
Robert van Rijn (VVD), net als Fransen en Heijstek deel uitmakend van de oppositie, vindt Heijsteks besluit “overtrokken”. Hij vraagt zich af of de HAC'er “de consequenties wel voldoende overwogen” heeft. “Want die zijn groot. Ik vraag me af met welk nut het heeft weer bij elkaar te komen als er één partij uitgestapt is.”

De liberale fractievoorzitter is “boos” dat Heijstek in zijn verklaring de vier andere fracties “over één kam scheert” in zijn negatieve commentaar. “Als collega-raadslid kon ik goed met hem sparren; die ruimte houd ik overigens nog steeds open. Maar het vertrouwen in hem is gedaald,” aldus Van Rijn.

Morgen: interview met Bram Heijstek

Portretten, van boven naar beneden: Robbert-Jan van Duijn (CDA), Helma Persoon (AB), Robert van Rijn (VVD) en Ronald Fransen (PACT). (foto's archief AV)

Eén reactie

  1. Beste Bram, herzie in het weekend je mening, in het belang van ons als burgers van Aalsmeer. Sluit je weer aan om het herstelproces voort te zetten met de collega-partijen. Geef Aalsmeer opnieuw een kans, om een leefbaar en gezond politiek klimaat te scheppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin