Schiphol kan krimpen, Staat wint hoger beroep

Schaduw van een landend vliegtuig boven de Linnaeuslaan (Foto Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. Goed nieuws voor inwoners van Aalsmeer die ernstige overlast ervaren van vliegverkeer. De krimp van Schiphol naar 460.000 vliegbewegingen mag toch doorgaan. Het Amsterdamse gerechtshof heeft vanochtend in hoger beroep geoordeeld in het voordeel van de Staat. Luchtvaartmaatschappijen wilden met de rechtszaak krimp voorkomen, zij kunnen nog wel in cassatie gaan tegen deze uitspraak bij de Hoge Raad. “Dit resultaat is super,” reageert Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV).

In het voorjaar oordeelde de rechter dat de krimp niet mocht doorgaan omdat het kabinet niet de juiste stappen had doorlopen. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ging daartegen in beroep omdat de uitspraak volgens hem niet in het belang van omwonenden van Schiphol was. Het vonnis van april is na de uitspraak van vandaag van tafel.

Het kabinet wil dat Schiphol uiteindelijk gaat krimpen naar 440.000 vliegbewegingen per jaar, nu mogen dat er 500.000 zijn. Vanaf november dit jaar wilde het kabinet al terug naar 460.000 vliegbewegingen vanwege de geluidshinder voor omwonenden. Luchtvaartmaatschappijen vonden dat de regering eerst een uitgebreide inspraakprocedure had moeten volgen, tevens vreesden zij dat krimp tot grote economische schade zou leiden en de werkgelegenheid in het geding zou komen.   

‘Een belangrijk succes’
RBV had zich in dit hoger beroep gevoegd bij de Staat. “Dit resultaat is super, een belangrijk succes. In feite zegt de rechter dat er al jaren een illegale situatie rond Schiphol plaatsvindt,” reageert bestuurslid Jan Boomhouwer.  

Tegelijkertijd voert RBV een bodemprocedure tegen de Staat, waarin de stichting eist dat de Staat de WHO normen voor geluid niet overschrijdt en dat de omwonenden wettelijke bescherming krijgen bij overschrijding van die maxima. De inhoudelijke behandeling voor de Haagse rechtbank is met een half jaar vertraagd tot januari omdat de Staat afgelopen dinsdag aan de rechter vroeg eerst te beoordelen of RBV het proces wel mag voeren namens omwonenden. De rechter doet daar in november uitspraak over.

Geraadpleegde bronnen: NOS en Parool

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin