Op 19 februari zette de gemeenteraad een punt achter een belangrijk stukje Rooie Dorp, het programma van eisen. Enkele (oud-)bewoonsters van het markante stukje Machineweg applaudisseerden daarom spontaan voor het unanieme besluit van de raad.
Ze waren, na het debat erover rond de klok van tien uur, in de raadzaal blijven plakken tot de fracties gingen stemmen… om tien over half een. Burgemeester Jobke Vonk prees de bewoonsters, lid van de klankbordgroep Rooie Dorp, daarvoor. “Complimenten dat u het volgehouden hebt, dames.”
Stuk dichterbij
Het dikke boek Rooie Dorp kan daarmee worden gesloten, bijna tenminste. Danny Tol (AB) wees erop dat niet alles in kannen en kruiken is. “De herinrichting is een stuk dichterbij, maar er moet nog wel een en ander gebeuren.”
Voor woningcorporatie Eigen Haard de slopershamer hanteert en kan gaan bouwen, moet eerst het bestemmingsplan in een herziene versie de gemeenteraad langs. Er zullen aan de Machineweg, met op dit moment 44 'rode' huisjes, in totaal 69 nieuwe woningen verrijzen, waarvan minimaal 44 op huurbasis. Van dit laatste aantal vallen er 18 in de categorie sociale huur.
Grote stap
Dirk van Willegen (CDA) gaf vorige week de tip het markante stukje Machineweg om te dopen tot het “Groene Dorp”. Dit vanwege de “hele grote stap” op duurzaamheidsgebied in de nieuwbouw.
De huidige huizen zijn “slecht onderhouden” en verkeren in slechte staat. “We hebben als CDA deze week de woningen nog bekeken. Het is goed dat ze vervangen worden,” zei hij met gevoel voor understatement.
Erg ambitieus
Het “duurzaamheidsstreven” van Eigen Haard noemde wethouder Tom Verlaan (CDA) “erg ambitieus”. Daar was hij blij mee. Maar hoeveel het de nieuwe bewoners straks in de portemonnee gaat schelen, kon hij niet zeggen.
Dat was nu precies de vraag van Sunny Lakerveld (PACT), die wilde achterhalen of de besparing op energiekosten de hogere huurprijs zal compenseren. Verlaan moest het bij “een enorme verlaging van de energielasten” laten. “Nu stoken de bewoners voor het broeikaseffect in plaats van eigen warmte.”
Hoog tempo
De wethouder was verheugd dat de raad met het Rooie Dorp door wil pakken. Daarmee reageerde hij op een opmerking van Van Willegen dat de verdere invulling van het nieuwbouwproject in “hoog tempo” moet voltrokken worden. “Ik hoop dat er geen dag meer verloren gaat,” zei Verlaan.
Door het akkoord van de raad behoort één sta-in-de-weg definitief tot het verleden. Huis nummer 113 wordt bezit van Eigen Haard, met de gemeente als medefinancier. De aankoop van dat huis was het enige resterende discussiepunt voor de VVD.
Voor Sinterklaas spelen
Woordvoerder Teun Treur meende dat B&W weer eens “voor Sinterklaas speelt” door er € 55.000 in te steken, evenveel als Eigen Haard. De corporatie mag twee extra huizen bouwen, die haar revenuen opleveren. “De gemeente krijgt het geld nooit meer terug. Ik heb het idee dat het niet goed uitonderhandeld is.”
Tol en Van Willegen wuifden de liberale argumentatie weg. De AB'er stelde dat de VVD, als “goede” rekenmeester, er eerder mee op de proppen had kunnen komen. “Als je als raad iets wil, moet je je knopen tellen,” vond de CDA-woordvoerder. “Ik denk dat het een goede deal is.”
Sociale wijk
Bram Heijstek (HAC) gaf te kennen een “extreme verhoging niet op zijn plaats” te vinden. Als er iets afgesproken zou zijn over een maximum, moet dat gerespecteerd worden. “Het is een sociale wijk. Dat wil HAC graag zo houden.”
In het rondetafelgesprek twee weken eerder had Danny Tol het aangeroerd, maar hij kwam er op de 'echte' raadsvergadering voor alle zekerheid nog even op terug: behoud alsjeblieft de siertegels op de gevels en de sluitsteen. De wethouder meldde dat Eigen Haard alle mogelijke moeite zal doen ze te herplaatsen in de nieuwbouw.
Op bagagedrager
Over de participatie de afgelopen twee jaar stak de raad de loftrompet. Tol gaf daarvoor een “compliment” aan B&W, terwijl coalitiegenoot Van Willegen vaststelde dat Eigen Haard het “na een valse start goed opgepakt” had.
Treur, van de liberale oppositiefractie, gaf daarentegen juist alle eer aan bewoners en direct omwonenden. “De bewoners dwongen Eigen Haard ertoe en B&W kon op de bagaedrager meerijden.”
Ook Lakerveld, die aan de ronde tafel positieve geluiden van de bewoonsters had gehoord, was “tevreden” over het betrekken van bewoners bij de plannen. Ze wilde daarbij graag kwijt dat “goede participatie voor PACT vanzelfsprekend is”.
Foto's: Het witte huis (113), middenin het Rooie Dorp, wordt eigendom van Eigen Haard; CDA-fractieleden trakteerden bewoners (zoals het echtpaar Jongkind op nummer 107; foto CDA) en leden van de klankbordgroep vorige week op bloemen als dank voor hun inzet; een van de vele tegels die indien mogelijk gespaard blijven en een plek krijgen in de nieuwbouw. (foto's Arjen Vos)
Eén reactie
Ik be benieuwd als men klaar is met praten, er eindelijk is een keer wat bekend wordt wat er gebouwd gaat worden. En wat er buiten huur ook koopwoningen komen.