Roberto Schols enige plaatsgenoot in waterschapsbesturen

Roberto Schols wordt de enige Aalsmeerder in het bestuur van de waterschappen. Hij was lijsttrekker voor 50Plus in het Hoogheemraadschap Rijnland, het kiesdistrict waarin Aalsmeerders (niet-Kudelstaarters) hun stem mochten uitbrengen. Schols' ouderenpartij veroverde één zetel, op in totaal 21 zetels.

Willem Kikkert van Water Natuurlijk haalde het bij lange na niet. Zijn partij kreeg 3 zetels, terwijl hij op een vooraf kansrijk geachte 5de positie van de kandidatenlijst prijkte.

Ondergeschoven kindje
Maandag wordt de officiële uitslag pas bekend. Het is mogelijk dat er dan op basis van het aantal voorkeursstemmen nog met namen geschoven moet worden.

Het was in Aalsmeer, net zoals in het hele land, duidelijk dat de waterschapsverkiezingen een ondergeschoven kindje zijn. De gemeente kreeg ze dit jaar van rijkswege voor het eerst in de maag gesplitst. Ze zette enorme verkiezingsborden op in het oog springende plekken in het dorp neer, en daar bleef het bij.

Opkomst redelijk
Gezien de uiterst magere publiciteit en de ingewikkelde watermaterie was de opkomst niet eens zo beroerd. In het kiesdistrict Rijnland was de opkomst 48%, en 44% in het district Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, waarvan Kudelstaarters het stembiljet mochten invullen.

Die opkomst was nooit bereikt als er niet tegelijkertijd statenverkiezingen waren geweest. Afgezet tegen de opkomst daarvan (52%) mogen de waterschappen zich gelukkig prijzen met zoveel animo. De conclusie mag gerust getrokken worden dat veruit de meeste 'provinciale' stemmers in één vloeiende beweging (twee stuks voor de prijs van één) ook meededen aan de waterschapsverkiezingen. Op dat effect was tevoren overigens aangestuurd.

Populariteitspoll
Omdat de waterschapsverkiezingen volstrekt niet leven, is het verleidelijk om voor de afwisseling wat dieper in de cijfers te duiken. Hoe deden de Aalsmeerse en Kudelstaartse kandidaten het? Waren ze populair? Kregen ze veel stemmen?

We hebben ze allemaal op een rijtje gezet. Uit de lokale uitslagenlijsten is in elk geval af te lezen dat je als bekende een behoorlijk streepje voor hebt bij de kiezer.

Rijnland
In Rijnland stak Cees Otto met kop en schouders boven zijn plaatsgenoten uit. De VVD'er, die op de tiende plaats stond (de liberalen haalden 4 zetels), wist 848 kiezers achter zich te krijgen. Populair? Het lijkt erop. Nummer 2 was Schols met 537 stemmen en nummer 3 Willem Kikkert (klik hier voor interview eerder deze week) met 513 stemmen.

De overige Aalsmeerders bij Rijnland: 4. Bep Heemskerk (CDA, nummer 25/lijstduwer) 318; 5. Rik Rolleman (Water Natuurlijk, 23/lijstduwer) 66; 6. Pim van Riet (Water Natuurlijk, 15) 37. Het CDA haalde in Rijnland 4 zetels.

Amstel, Gooi en Vecht
In het gebied Amstel, Gooi en Vecht waren twee Kudelstaartse deelnemers. Op Jaap Overbeek (CDA, nummer 10) stemden 328 personen en op Theo Bergonje (Algemene Waterschapspartij, 3) 152. Het CDA sleepte er 2 zetels in de wacht, Bergonjes waterpartij geen enkele.

Cijferbrij
De gemeente publiceerde de Aalsmeerse uitslagen donderdagmiddag op haar website. Maar zonder enige toelichting en zonder referenties was het een brij van cijfers die in de lucht hangen en niemand iets zeggen op een enkele, bovenmatig geïnteresseerde burger na.

In de gemeentelijke publicatie ontbreekt op de lijst van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een partij, namelijk 50Plus. Die ouderenpartij was ook in dat district goed voor één zetel (op een totaal van 17), zij het zonder dat er een Aalsmeerse naam aan verbonden is.

Foto's: (van boven naar beneden) Roberto Schols; najaarsstorm in 2013 (foto AV-archief); zetelverdeling in Rijnland
 

3 reacties

  1. Willem Kikkert, je stelling; “Maar daar waar het geld van de gemeenschap wordt besteed is een democratisch proces van verkiezingen belangrijk.” Maar geldt dat ook niet voor defensie, onderwijs etc.? Zijn de waterschappen niet gewoon achterhaald?

  2. In de eerste plaats Roberto van harte gefeliciteerd. Toch fijn een Aalsmeerders in het waterschapsbestuur. In de tweede plaats iedereen die gestemd heeft bedankt voor uw stem. Het waterschap is onbekend, maar wel bemind, de taken die zij uitvoert zijn belangrijk. Dat wordt ook door iedereen onderkend, tegelijkertijd leidt dat vaak tot de reactie het bestuur aan professionals over te leiden en dat niet via verkiezingen te doen. Maar daar waar geld van de gemeenschap wordt besteed is een democratisch proces van verkiezingen belangrijk. Ondanks het tegenvallend resultaat voor Water Natuurlijk ga ik mij wel voor de fractie inzetten. Daar kunt u op rekenen. Nogmaals bedankt voor uw steun.

  3. Als de politiek het net zo – helder als beekwater – had uitgelegd als AalsmeerVandaag in dit bovenstaande stuk, dan was het commentaar op Radio Aalsmeer afgelopen zaterdag van Hermen over AV overbodig geweest. Je kan alles over AV zeggen (maar liever lezen), ze maken wel werk van hun werk. Ze veroorzaken soms storm in een glas water, maar ze zijn helder en hanteren eb en vloed naar hun lezers toe en geen zee is voor AV te hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel