Restzetels naar PACT, AB en VVD

Bij de raadsverkiezingen 19 maart zijn er drie restzetels verdeeld. De eerste restzetel ging naar PACT, de tweede naar AB en de laatste naar de VVD. Dat maakte het stembureau gisteren bekend. Daarmee kwamen CDA, AB en VVD elk in totaal op 6 zetels en PACT op 4. Ook HAC kreeg een, volle, zetel.

Een beetje sneu voor het CDA was het wel. De partij behaalde ruimschoots de meeste stemmen, om precies te zijn 3360. Dat is 367 stemmen meer dan AB (2993), wat omgerekend ruim tweederde zetel (voor een zetel waren woensdag 535 stemmen nodig) is. Het is een groter verschil dan bij de vorige verkiezingen in 2010, toen de marge 226 stemmen was.

Kleine verschillen
Uit rekenwerk van het stembureau bleek dat het CDA met 91 stemmen méér de felbegeerde extra zetel had veroverd en niet de VVD. Daarmee zou het politieke toneel er de komende vier jaar anders hebben uitgezien. Het CDA, als machtigste, zou dan tot 2018 met 7 raadsleden vertegenwoordigd zijn, AB met 6 en de VVD met 5. Nu is de CDA-fractie 'slechts' de primus inter pares, letterlijk: de eerste onder zijns gelijken. Want ja, iedereen, op  CDA'ers na, is al gauw vergeten hoe de stemmenaantallen op 19 maart precies waren…

Met een luttele 35 stemmen meer had de VVD trouwens hetzelfde stemmenaantal bereikt als AB. De VVD was ditmaal van de gevestigde orde de duidelijke winnaar. Het CDA had de meeste pech. AB deed het relatief het minste van de drie en profiteerde ook niet van de landelijke trend dat lokale partijen bovengemiddeld scoorden.

Sterk nummer HAC
Dan deden de beide andere lokale partijen het verhoudingsgewijs beter. Het Aalsmeers Collectief (HAC) voerde woensdag in het conservatieve Aalsmeer, waar nieuwe partijen nooit van meet af aan populair zijn, een sterk nummer op. De nieuwkomer wist 577 kiezers aan zich te binden, een knappe prestatie. Ruim voldoende voor een zetel. Lijsttrekker Bram Heijstek was bij HAC goed voor 410 stemmen.

Met HAC deed voor het eerst in 32 jaar een nieuwe partij haar intrede in de gemeenteraad (PACT buiten beschouwing gelaten, als combinatiepartij van PvdA, D66 en GroenLinks). Destijds, in 1982, was het AB dat vanuit het niets op 2 zetels kwam.

Tas beter dan in 1998
De score van de Lijst Tas was, ondanks onzichtbaarheid in de verkiezingscampagne, niet slecht. Jan Tas kreeg 400 kiezers achter zijn lijst, waarvan 286 voor hemzelf als lijsttrekker waren. In 1998, toen hij alléén meedeed, had Tas er welgeteld één meer, 287.

 

2 reacties

  1. Een vaste achterban. Ik had mijn stem op lijst 6 nr. 3 uitgebracht. Anders exact een gelijk aantal kiezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin