Rechtszaak tegen Schiphol na de zomer, dagvaarding de deur uit

Vliegtuig boven Aalsmeer-Zuid (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. De bewoners, vertegenwoordigd door de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), eisen dat de minister een einde maakt aan de ernstige hinder en slaapverstoring die worden veroorzaakt door het vliegverkeer op Schiphol. Gisteren is een dagvaarding verstuurd. Dat meldt de stichting vandaag in een persbericht. 

Meer dan 200.000 omwonenden rond Schiphol worden dagelijks ernstig gehinderd door vliegtuiglawaai. En meer dan 23.000 mensen worden door vliegtuiglawaai in hun slaap gestoord. Ongeveer 1,5 miljoen omwonenden ondergaan meer vliegtuiglawaai dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit oogpunt van gezondheid toelaatbaar vindt.

Niet alleen het vliegtuiglawaai, maar ook andere gevolgen van het toenemende vliegverkeer hebben nadelige effecten op de gezondheid van de omwonenden. De uitstoot van kankerverwekkende en andere schadelijke stoffen, zoals fijnstof en ultrafijn stof is toegenomen met het vliegverkeer. En ook hier is de Staat laks met het treffen van maatregelen om de omwonenden te beschermen, schrijft de stichting in het persbericht.

Onrechtmatig
In de dagvaarding die vandaag aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat is uitgebracht, stelt RBV dat de Staat onrechtmatig handelt en het recht op bescherming van de persoonlijke leefomgeving van omwonenden schendt.  

Recent maakte het kabinet een krimpmaatregel bekend, vanaf november 2023 moet Schiphol inleveren tot 444.000 vluchten. Het vliegverkeer zou daarmee binnen de geluidsnormen uit 2015 blijven. Daags na de bekendmaking sprak het actiecomité met verantwoordelijk minister Mark Harbers .

‘Bewoners op twee’
“De minister maakte heel duidelijk dat het kabinetsbesluit niet is gebaseerd op bescherming van omwonenden, maar op angst voor rechtszaken,” zegt initiatiefnemer en woordvoerder Jan Boomhouwer donderdag tegen Het Parool, “de ingreep is wederom gebaseerd op wat economisch het minimale aantal starts en landingen voor Schiphol moet zijn. Weer wordt voorbijgegaan aan wat de maximale hinder voor omwonenden mag zijn. Telkens worden Schiphol en de economie op één gezet en bewoners op twee.”

‘Niet voor tiende keer uitstel’
Vreest Boomhouwer niet dat rechters de eis zullen afwijzen nu het kabinet met krimpmaatregelen is gekomen? Tegen Het Parool:  “Het kabinet kan wel blijven roepen dat er nieuw beleid en nieuwe normen komen, maar dan moet je beginnen met te bepalen wat een acceptabele bescherming voor de omgeving is. Dat is nog altijd niet gebeurd. De kans dat rechters opnieuw het argument accepteren dat de overheid aan maatregelen werkt, lijkt me klein. De rechter zal niet voor de tiende keer uitstel verlenen.”

Advocatenkantoor Prakken-d’Oliveira is door RBV in de arm genomen voor de rechtszaak, die pas na de zomer zal worden gevoerd. Het gespecialiseerde mensenrechtenkantoor won al eerder belangwekkende procedures tegen de Staat en wordt door RBV gezien als de juiste partner in de strijd tegen de Staat. 

Opnieuw motie GroenLinks
De gemeenteraad van Aalsmeer sprak eerder haar steun uit voor de stichting in de procedure tegen Schiphol. Een motie van GroenLinks om RBV ook financieel en juridisch bij te staan strandde in 2020 door een blokkade van CDA en VVD. 

Fractieleider van GroenLinks Ronald Fransen kondigt aan de motie na de zomer opnieuw in stemming te brengen. “Tijdens de eerste commissievergadering na het zomerreces zal ik de conceptmotie op de agenda zetten, met de bedoeling deze in de eerste de beste raad in stemming te brengen.” Partijen die in 2020 voor de motie stemden hebben na de verkiezingen van maart een meerderheid in de gemeenteraad.

Foto’s archief AV/Arjen Vos 

 

  

 

Eén reactie

  1. Stichting Leefomgeving Schiphol geeft geld uit aan veel projecten rondom Schiphol voor een betere leefbaarheid en leefomgeving voor de bewoners. Dit is de kans om geld te geven voor de rechtszaak tegen schiphol .Hier hebben de bewoners aan. denk niet dat ze dat durven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin