Raadsvergadering zonder één burger

De raadsverkiezingen naderen en geen enkele burger zat gisteren bij de raadsvergadering op de publieke tribune. Ja, wel een vijftiental kandidaat-raadsleden en fractieondersteuners, maar die tellen niet mee. Kloof tussen burger en politiek?

Aan het belangrijkste onderwerp van de avond lag het niet. Dat waren de vernieuwde woonplannen van B&W, in het bijzonder van wethouder Rik Rolleman, die daarover gaat. Wonen, een onderwerp dat elke burger aangaat. Zowaar kwam er een jonge Aalsmeerse uit haar werk vandaan om even aan te horen wat de fracties over alternatieve woonvormen zouden roepen. Maar… ook dat was een kandidaat-raadslid.

Dat er niemand belangstelling toonde, lag aan het abstracte van 'wonen in zijn algemeenheid'. Als het draait om het Rooie Dorp, Vrouwentroost of 'jouw' winkelcentrum, is het volle bak. Nu spraken drie mannen (de wethouder meegerekend vier) en één vrouw over socialehuurwoningen, goedkope koopwoningen, jongerenwoningen en ouderenwoningen. Niet concreet genoeg? Kennelijk niet.

Amendementen
Of de PACT-wethouder blij was met de uitkomst van het slotdebat over de woonvisie? Rolleman legde nog maar eens in het openbaar uit hoeveel punten hij allemaal had binnengehaald. Maar hij kreeg vier amendementen over zich heen, waarvan er drie – van PACT, AB en CDA – unaniem of met ruime meerderheid aangenomen werden.

Amendementen over jeugdhuisvesting, een streefcijfer van 30% sociale huur en een steviger aanpak van wooncorporatie Eigen Haard (die al te makkelijk woningen uit de sociale huur haalt). Daarmee zeiden de fracties, en daarin waren ze eensgezind: wethouder, leuke plannetjes, maar we wensen de sociale kant meer body te geven. Daar heeft Rolleman, als uitvoerder, het mee te doen. De woonvisie zelf kreeg overigens ieders steun.

Voortvarend
Het was al met al een levendig avondje gemeenteraad, in de hand gewerkt door de naderende verkiezingen. De goed voorbereide Robbert-Jan van Duijn, CDA-lijsttrekker, was gisteravond het scherpst in verkiezingsretoriek, maar… zonder publiek. De fracties pakten een protocol voor het officieel huldigen van sportkampioenen voortvarend aan. Hup, bespreken en er even later meteen ja tegen zeggen. Het kan heus wel snel.

De tweede bespreking over, kort door de bocht, op verantwoorde wijze alcohol schenken op clubavonden en rond sportvelden, verliep redelijk soepel. Soepeler dan de eerste in elk geval. Met de nieuwe regeling ter bevordering van alcoholmatiging onder jongeren en ter voorkoming van oneerlijke concurrentie met de commerciële horeca, konden de fracties akkoord gaan, op PACT na.

Net voor middernacht
Sinds haar komst naar Aalsmeer is dat een streven van de nieuwe burgemeester: vóór middernacht klaar zijn met vergaderen. Het lukt niet elke keer, maar gisteravond slaagde Jobke Vonk daarin. Al gooide AB'er René Martijn bijna nog roet in het eten door om kwart voor twaalf nog om een schorsing te vragen. Hij beloofde het kort te houden, en hield woord.

Om vier minuten voor 12 hamerde de burgemeester af. De burgers mochten allemaal naar huis.

Later meer

Op de foto's (boven) koffietijd bij AB, (midden) het vingertje van VVD'er Berry Nijmeijer en (onder) burgemeester Jobke Vonk aan het woord als voorzitter van de raad (foto's Arjen Vos)

Eén reactie

  1. Wegblijven staat niet altijd synoniem voor: geen belangstelling hebben voor…
    Je hoeft niet altijd bij het ‘eindbal’ te zijn geweest, om te weten hoe men zich kleedt op die avond.
    Maar soms kan ‘de kleding’ wel wat minder stijf uitgedragen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel