Raadsleden verlaten vroegtijdig vergadering, ‘we gaan naar huis…’

Door: Klaas Leegwater. Een opmerkelijke gebeurtenis gisteravond tijdens het slot van de commissievergadering. Een aantal raadsleden verliet tien minuten voor het einde de zaal omdat men “de energie voelde wegvloeien”. Ronald Fransen van GroenLinks vroeg iets na 23.00 uur het woord: “Gezien het tijdstip en het feit dat we de gehele dag al gewerkt hebben vind ik het nu echt voldoende, ik heb mijn aandacht er niet meer bij. We gaan naar huis.” 

Fractiegenoot Sunny Lakerveld en commissieleden van Absoluut Aalsmeer en PvdA volgden zijn voorbeeld. Commissievoorzitter Nanda Hauet in lichte verbijstering achterlatend: “Jammer dit, we hadden net democratisch met elkaar besloten om het af te maken.” Daarmee doelde Hauet op een discussie tien minuten eerder op het moment dat het laatste agendapunt ‘bestemmingsplan Uiterweg-Plasoevers 2021’ aan de orde kwam en de klokwijzer richting elf uur kroop.

Voldoende tijd
Aangezien er ook twee insprekers klaar stonden voorzag een aantal partijen dat dit agenda-onderdeel een langdurige behandeling zou vergen. Dick Kuin (AA) en Jelle Buisma (PvdA) zwengelden de discussie aan: “Laten we de insprekers nog netjes aan het woord laten, de inhoudelijke behandeling doen we dan een andere keer.” Voorzitter Hauet wees er op dat de sluitingstermijn normaal 23.00 is maar in de agenda van deze avond een slottijd van 23.25 uur stond genoteerd. “Er is dus nog voldoende tijd. Maar ik laat het aan de raad.”

Portefeuillehouder Bart Kabout gaf aan het wenselijk te vinden het gehele agendapunt nu te behandelen. Gerard Winkels (CDA) en Marjanne Vleghaar (VVD), de partijen met samen een meerderheid, waren het met de wethouder eens. Na de insprekers verliet alsnog een deel van de partijen de zaal. VVD, CDA, D66 en René Martijn maakten de vergadering af.

Geen grappen
Aan het eind werd er besloten het onderwerp als behandelstuk op de agenda te zetten voor de raadsvergadering van begin december. De voorkeur van Richard Buskermolen (CDA) ging overigens uit naar een hamerstuk. Lachend: “Ik vind het wel leuk dat nu zo te doen.” René Martijn zag de lol er niet van in: “Een aantal collega’s is niet meer aanwezig, laten we nu geen grappen uithalen. Gewoon een behandelstuk.” Bouwmeester (VVD) en Kikkert (D66) waren het daarmee eens, ook om inhoudelijke redenen.

Saillant detail was dat tijdens de commissievergadering totaal zes minuten is gediscussieerd over de vraag dit agendapunt wegens de krappe tijd wel of niet in zijn geheel te behandelen.

Klik hier om het fragment van de vertrekkende raadsleden te bekijken.

Foto still uit opname vergadering

Eén reactie

  1. HOE BEHANDEL JE BURGERS!!!!!!???????
    als je het verslag terug luistert ,hoor je vele malen over PARTICIPATIE en burgers betrekken bij de plannen.
    maar als je een bezwaar wil laten horen om 23.00 uur ,terwijl de eindtijd van de vergadering op de website op 23.25 uur staat ,(TERWIJL INSPREKERS NETJE HEBBEN GEWACHT ) diverse partijen
    dan hun eigen spelregels zijn vergeten waarbij is afgesproken, dat als de meerderheid het agendapunt wil afmaken ( nog 20 minuten te gaan) dan ineens de insprekers geen tijd meer gunt ,met een ROT SMOES, we hebben er al een dag werken opzitten.Wij noemen dat MINACHTING.
    als je dat niet wil ,is ons advies: BEHANDEL DAN EERST DE AGENDA PUNTEN WAAR INSPREKERS VOOR AANWEZIG ZIJN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin