Raad: nog één keer door tot na middernacht

Op de afgelopen dagen gehouden workshops over het vergadermodel van de gemeenteraad (klik hier voor artikel) was er één algemene klaagzang: de raadsvergaderingen duren veel te lang. In de dagelijkse praktijk gaan de raadsleden niettemin door met waarmee ze bezig waren: zo lang mogelijk doorpraten.

Vanavond is er opnieuw zo'n raadsvergadering. Waarschijnlijk wél een van de laatste met een ultralange duur, mogelijk zelfs de allerlaatste. In het nieuwe vergadermodel wordt er een stokje voor gestoken, zoveel is al bijna zeker.

Huldiging sporters
Schrik nog even niet: het deel waarin de raadsleden vandaag besluiten nemen start… ná middernacht, om 00.05 uur. Dat is tenminste de verwachte begintijd. Al kan die natuurlijk nog uitlopen of, hoogst uitzondelijk dit jaar, vervroegd worden. De start is vier uur eerder, om acht uur.

Maar er is nog een feestelijk voorafje: de officiële huldiging in de raadzaal van 'eigen' Europese kampioenen Koreaanse karate. Het gaat om negen leden van de karateclub Wassanim. De jeugdige sporters behaalden samen zes titels plus zeven zilveren en vier bronzen plakken. De huldiging begint om 19.45 uur.

Ombudsman
Er bestaat een kleine kans dat de vergadering korter wordt dan gepland. Dat gebeurt als de raad een controversieel onderwerp (klik hier voor uitgebreid artikel) van de agenda haalt, de overstap van de nationale naar Amsterdamse ombudsman per 1 januari.

Maar B&W heeft twee weken geleden al laten weten zelf niet van plan te zijn het voorstel in te trekken. Als er vanavond over gedebateerd wordt, is vuurwerk niet ondenkbaar.

Participatiewet
Andere indringende onderwerpen vanavond? De meeste debattijd is ingecalculeerd voor de kadernota Participatiewet. Doel van deze wet, zo vermeldt de B&W-nota, is “om iedereen met arbeidsvermogen naar werk toe te leiden, bij voorkeur naar regulier werk”. Anders gezegd: wie 'gewoon' kán werken, móét werken.

Uitgangspunten zijn de “eigen kracht van mensen” en ondersteuning bieden “waar dat nodig is”. Verder geldt dat wie een arbeidsbeperking heeft, terecht moet kunnen op een “passende werkplek”, met de “juiste begeleiding”.

Handhaven of niet
Ook het bestemmingsplan Landelijk Gebied Oost zal de tongen losmaken. Het gebied ligt grofweg tussen Machineweg, Legmeerdijk, Hoge Dijk en Bosrandweg, om de wijk Nieuw Oosteinde heen. Op  30 oktober spraken de fracties er voor het eerst over, een uur lang.

Het grootste discussiepunt ruim een maand terug was dat diverse, in de loop van enkele decennia gegroeide, situaties gelegaliseerd worden, maar andere niet. “We zijn ons er zeer van bewust dat het onderwerp emoties oproept,” zei wethouder Gertjan van der Hoeven toen. Hij meldde dat er sprake is van “bijzonder veel illegale, levensgevaarlijke woonsituaties” die “niet legaliseerbaar” zijn.

Hoe streng gaat de gemeente straks handhaven, was een van de kernvragen. Woordvoerder Jaap Overbeek van het CDA deed op dat punt alvast een oproep: “Laten we de menselijke maat in de gaten houden bij schrijnende gevallen.”

Doek valt voor G2
Verder kan de definitieve overdracht van gemeentelijke zorgtaken van de G2, het 'oude' samenwerkingsverband van Aalsmeer en Uithoorn, naar de gezamenlijke organisatie van Aalsmeer en Amstelveen, mogelijk stof doen opwaaien. De G2 was op zich een naar tevredenheid draaiende organisatie, maar de ambtelijke fusie met Amstelveen bracht met zich mee dat Aalsmeer de speciale banden met Uithoorn moest verbreken.

Daarnaast zijn er een aantal kleinere onderwerpen. Zoals verordeningen rond de Participatiewet, de 'sociale' klachtenregeling en de komende vergadering van de regioraad van de Stadsregio Amsterdam, waartoe Aalsmeer behoort.

Openbaar
De besluiten, na twaalven, zijn niet zo spannend. Leo van Erp wordt geïnstalleerd als tweede fractieassistent van AB en – naar goed gebruik – de leden van de 'evaluatiecommissie burgemeester' worden benoemd.

De raadsvergadering vanavond is openbaar. Iedereen is welkom in de raadzaal. Op Radio Aalsmeer is de vergadering live te volgen.

● Klik hier voor de agenda en stukken van het zogenoemde oordeelvormende deel van de raadsvergadering en hier voor die van het besluitvormende deel

Foto's: mogelijk komen vanavond de laatste kroketten. Want alleen als het na elven wordt, delen de bodes ze uit. De raad wil straks vroeger naar huis. (foto's archief AV)

 

Eén reactie

  1. Staan bij vergaderen! De workshop van afgelopen dinsdag is ZINLOOS geweest, als de raad en het college, nog steeds hun eigen vergaderingen tot nachtwerk maakt. Mijn stelling is dus: de geest kan net zo veel aan als het zitvlak kan gedragen. Is STAAND vergaderen niet een optie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel