PVV in Aalsmeer de grootste

Foto: archief AV/Arjen Vos)

Door: redactie. De verkiezingen voor het Europees Parlement laten zien dat de PVV in Aalsmeer de grootste is geworden. Radicaal rechts kreeg 22,0 procent van de stemmen, 18,5 procent meer dan in 2019. De VVD is 4,4 procent gezakt en komt uit op 18,5 procent. GL/PvdA komt als derde met 13,8 procent, 7 procent minder dan in 2019. De daling van het CDA met 2,9 procent naar 10,8 procent valt mee, zeker gezien de 3,9 procent voor de BBB en de 3,8 voor het NSC. D66 boekt een lichte winst van 1,6 procent naar 8,4 procent en Volt stijgt zelfs met 2,3 procent naar 4,0 procent. Op de negende plaats eindigt de Partij voor de Dieren met 3,1 procent, gevolgd door de CU met 3 procent en Forum voor Democratie die als een baksteen van 14,6 procent naar 2,7 procent zakt.

GroenLinks-PvdA is in Nederland de grootste geworden bij de Europese verkiezingen. De twee linkse partijen krijgen in de definitieve prognose (op basis van ruim 98 procent van de stemmen) acht zetels. De PVV is met zes zetels de tweede partij, één zetel minder dan de partij donderdagavond had in de exitpoll na sluiting van de stembureaus. De VVD is met vier zetels derde, gevolgd door het CDA en D66 met drie zetels.

Verschillende landen kwamen gisteravond met exitpolls, waaruit blijkt dat rechts groeit, maar de pro-Europese partijen de meerderheid behouden in het Europees parlement.

De opkomst in Aalsmeer was groter dan in 2019. Van de kiesgerechtigde inwoners kwam 48,4 procent naar het stemlokaal. Vijf jaar geleden was dat nog 45 procent. De opkomst in Aalsmeer was hoger dan de landelijke, die op 46,2 procent uitkwam.

Bron: de Volkskrant en het AD

6 reacties

  1. Plaatsvervangende schaamte is op z’n plaats.
    Een van de rijkste gemeenten in Nederland waarvan 22% van de bevolking stemt op een partij die 1 lid kent en die Europa van binnenuit wil ontmantelen! Afschuwelijk!

  2. “Forum voor Democratie die als een baksteen van 14,6 procent naar 2,7 procent zakt.”

    Dit is dan weer een lichtpuntje. 🙂

  3. “Radicaal rechts kreeg 22,0 procent van de stemmen, 18,5 procent meer dan in 2019.”

    Aalsmeer blijft toch in opzichten wat hardleers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin