Protest verwacht bij bezoek Dick Benschop aan raad 

Vliegtuig taxiënd over Kaagbaan (archief AV/Arjen Vos

Door: Klaas Leegwater. Actiegroep SchipholWatch en mogelijk ook Extinction Rebellion zullen woensdagavond 2 juni demonstreren bij het bezoek van Schipholdirecteur Dick Benschop aan Aalsmeer. De CEO van de luchthaven gaat met de gemeenteraad in gesprek over de door Schiphol voorgestelde hinderbeperkende maatregelen om overlast in de omgeving te verminderen. Veel betrokkenen vinden de maatregelen niet vergaand genoeg. Wegens de coronabeperkingen zullen niet alle raadsleden fysiek de vergadering kunnen bijwonen.  

Hoe groot de groep demonstranten woensdag zal zijn is onduidelijk. Woordvoerder Maurice van Uden van SchipholWatch: “We zijn druk met het organiseren en inventariseren van de deelnemers. Het protest zal in ieder geval vreedzaam, creatief en corona-proof zijn. We willen Benschop confronteren met het feit dat wij echte mensen zijn, die echte overlast van zijn vliegveld ondervinden. Mensen die ‘s nachts niet slapen, ziek worden van de overlast en uitstoot van schadelijke en kankerverwekkende stoffen.”

Ronald Fransen (Archief AV/Arjen Vos)

‘Liegbedrijf Schiphol
Fractieleider Ronald Fransen van GroenLinks liet begin deze week in een opvallende tweet blijken weinig vertrouwen te hebben in het gesprek met de Schipholbaas. ‘Jokkebrok Dick Benschop van liegbedrijf Schiphol komt de @RaadAalsmeer voorliegen wat voor wonderen hinderbeperkende maatregelen Aalsmeer opleveren.’

In een toelichting zegt Fransen: “Ik ben vanaf het begin betrokken bij dit dossier, mijn conclusie is dat bewoners voor Schiphol er niet toe doen. Allerlei beloftes worden niet nagekomen, Schiphol moet een keer gaan luisteren.” Het raadslid erkent dat de toon van zijn tweet niet de meest bestuurlijke is. “Maar het trekt wel de aandacht, dat vind ik belangrijk in deze kwestie. Ik heb woensdag maar één vraag aan Benschop: ‘Is minder vliegen onderdeel van de hinderbeperkende maatregelen?’ Dat is voor mij de cruciale vraag.” 

Minister Van Nieuwenhuizen in 2019 in gesprek met burgemeester Oude Kotte (Archief AV/Arjen Vos)

‘Stewardess Cora’
Dat de GroenLinkser niet vies is van een pittige opmerking op het Schipholdossier bleek al eerder bij een debat in de gemeenteraad in 2019: “Het is tragisch om te zien hoe Schipholministers steeds worden gecorrumpeerd, worden ingepakt en hoe ze veranderen in manipulatieve leugenaars en Schiphol-lobbyisten.” En in een ander debat noemde Fransen minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen ‘stewardess Cora’.

De oplopende irritatie bij politici zoals bij Fransen is enigszins te begrijpen. Partijen pogen al jaren het aantal vluchten van en naar Schiphol terug te dringen of elk geval niet te laten groeien. In 2018 werd de motie ‘Genoeg is Genoeg’ aangenomen, en in juli 2020 de motie ‘Hindervermindering Schiphol voor inwoners van de gemeente Aalsmeer’ naar aanleiding van de nieuwe Ontwerp Luchtvaartnota (groei naar 540.000 vluchten per jaar).  Een paar maanden daarvoor onthulde de Volkskrant dat het getal van 540.000 door Dick Benschop was ingestoken bij het ministerie van Van Nieuwenhuizen.  

Heel anders
In de motie uit juli 2020 pleitte de gemeente voor hinderverminderde maatregelen als nachtsluitingen, glijvluchten, hinderbeperkende startprocedures en rustpauzes. De voorgestelde beperkingen waar Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland op inzetten zien er heel anders uit: Investeren in stillere vliegtuigen, hoger aanvliegen overdag, nieuwe bochtentechniek na opstijgen en optimalisatie van de startroute bij Kudelstaart. Het zal ongeveer het verhaal zijn van Schipholbaas Benschop bij zijn bezoek aan de gemeenteraad van woensdagavond. 

KLM Boeing 787 boven Aalsmeer(Microsoft flight simulator 2020)

Verhuizing Schiphol
Volgens Van Uden van Schipholwatch bagatelliseert Benschop de overlast en vervuiling van Schiphol. “Hij introduceert allerlei ‘maatregelen’ die de overlast niet beperken, maar slechts verplaatsen. Wij willen krimp van de luchtvaart en een verhuizing van Schiphol naar een plek die minder overlast geeft.” De woordvoerder zegt dat de demonstratie woensdag in Aalsmeer samen met klimaatbeweging Extinction Rebellion wordt georganiseerd. Extinction Rebellion was gisteren niet bereikbaar om dit te bevestigen. 

De komst van Benschop naar Aalsmeer was overigens al eerder gepland, vorig jaar oktober werd dit echter afgelast vanwege de lockdown. Vorig jaar februari overnachtte minister Van Nieuwenhuizen in een woonark op de Uiterweg om de geluidsoverlast te ervaren. Juist die nacht werd de Zwanenburgbaan niet  gebruikt. In augustus 2019 was er een samenkomst met gemeenteraadsleden en  inwoners die overlast ervaren van het vliegverkeer aan de Oosteinderweg, een handjevol demonstranten wachtte Van Nieuwenhuizen op. 

Eveneens vorig jaar bij een ‘huiskamerbijeenkomst’ in De Oude Veiling waar Schiphol de burgers van Aalsmeer kwam informeren over de hinderbeperking stapte een deel van de aanwezigen boos op omdat zij hun standpunt ‘minder vliegen over Aalsmeer’ niet aan de orde mocht stellen. 

Rechter
De stichting Recht op bescherming tegen vlieghinder (RBV) daagt de staat voor de rechter. Initiatiefnemer is Jan Boomhouwer, inwoner van Aalsmeer. De stichting zal zich bij de civiele procedure baseren op het Europees verdrag voor de rechten van de mens, dat stelt dat overheden burgers moeten beschermen en het recht op ongestoord wonen garandeert, vertelde Boomhouwer eerder tegen dagblad Parool. “Jarenlang bij bestuursrechters procederen tegen de groei van Schiphol heeft tot nu niets opgeleverd, vandaar nu deze weg.” 

Eerder sprak de gemeenteraad unaniem haar steun uit voor het werk van de RBV. Het verzoek van de stichting om ook een financiële bijdrage te leveren wees de gemeenteraad af met als argument dat “de gemeente altijd de bestuurlijke route dient te bewandelen en overheden elkaar niet met rechtszaken dienen te bestrijden.”

De vergadering is woensdag 2 juni vanaf 20.00 uur via deze link live te volgen

Ronald Fransen in raadsdebat 2019
beschermingtegenvliegtuighinder.nl
schipholwatch.nl

Lees vorig bericht

Officiële mededelingen 27 mei 2021

Lees volgend bericht

300 Woningen én supermarkt op Hoofdweg-Zuid


3 Reacties

 • Op de site van Extinction Rebellion kwam ik bij het comité van aanbeveling het volgende tegen:
  Niet alleen de politiek heeft een taak, maar wij allemaal. We moeten zorgen dat het tot iedereen doordringt hoe urgent de ecologische en klimaatcrisis is. En dat die kan worden opgelost. Gelukkig hebben we Extinction Rebellion: zij rebelleren tegen het vervuilende gedrag dat decennialang vanzelfsprekend was. Luister naar wat ze te zeggen hebben en doe met ze mee.

  Jan Terlouw
  Oud-politicus en schrijver

 • Als Shell door de Rechter al wordt gedwongen om de Co2 uitstoot te verminderen, lijkt me dat dit ook voor Schiphol met al die vliegbewegingen zou moeten gaan gelden. Waar blijft Milieudefensie om ook Schiphol hiervoor bij de Rechter aan te pakken???????

 • Extinction Rebellion ( in VK op de terroristen lijst ) komt in Aalsmeer protesteren ??
  Hebben nou echt zo weinig Aalsmeerders / Kudelstaarters op met Schiphol ( de grootste werkgever van de regio ) dat en externe schreeuwers gevraagd moeten worden??
  Denk dat de meerderheid van de bewoners niet zo ongelukkig zijn met Schiphol in de buurt.
  Ook daar zullen ( elektrische ? ) stillere vliegtuigen komen in de toekomst .
  Nu maken ze al veel minder geluid als 40 jaar geleden, zijn er alleen wat meer geworden .

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *