Politiek niet onverdeeld enthousiast over ArtZuid

Door: Joop Kok. Het kunstproject ArtZuid dat volgend jaar in Aalsmeer te zien moet zijn is een project vol kansen. Zeker als het aan Wilbert Streng ligt die als voorzitter van het jeugdfonds Aalsmeer insprak tijdens de commissievergadering afgelopen donderdagavond. Hij hield een warm pleidooi voor de mogelijkheden die het de jeugd biedt. “Het aanspreken van het creatief denkvermogen geeft ruimte aan talent en bevordert zelfvertrouwen in eigen kunnen.” Als voorbeeld noemde hij het volgende: “Het meisje dat moeite heeft met rekenen, zie je ineens stralend door de plassen huppelen om aan haar ouders het gouden penseel te laten zien dat ze tijden de Boekenweek voor haar kunstwerk heeft gewonnen. Je ziet het zelfvertrouwen dat tijdens de rekenles ontbrak ineens erg hard groeien; zij kan de wereld aan.” Voor hem kan ArtZuid in Aalsmeer veel losmaken: creativiteit, fantasie, sociale samenhang, gezonde competitie en grote betrokkenheid.

ArtZuid is ontstaan uit een bewonersinitiatief in 2008 in Amsterdam-Zuid, zij heeft haar activiteiten uitgebreid met educatieprojecten en andere locaties. Het doel is om in 2021 van 16 mei t/m 19 sept. ook een beeldententoonstelling in het centrum van Aalsmeer te organiseren rondom het erfgoed thema FLORA. Bezoekers aan de beeldenroute in Amsterdam kunnen via een fietsroute een cultureel bezoek brengen aan Amstelveen en Aalsmeer. De fietsroute leidt langs architectuurpareltjes in Aalsmeer, met name die van de Amsterdamse School. Zij zoekt aansluiting en samenwerking met de culturele instellingen in de gemeente Aalsmeer. Hen wordt gevraagd actief mee te werken aan de organisatie en eigen kunstmanifestaties te verzorgen. ArtZuid promoot deze activiteiten. Zij wil de jeugd en bezoekers bewust maken van het culturele erfgoed, creatieve vaardigheden helpen ontwikkelen, de sociale cohesie bevorderen, de openbare ruimte verfraaien en de culturele sector stimuleren.

Masterclasses
In november en december 2020 staan er Masterclasses gepland. In samenwerking met de scholen, KCA, de Werkschuit en de Kunstploeg wil zij acht groepen vormen met tien gemotiveerde deelnemers. Deelnemers zijn leerlingen van de scholen of amateurkunstenaars. Iedere groep wordt begeleid door een professionele kunstenaar die ervaring heeft met het voor de klas staan en het maken van driedimensionale kunstwerken. Deze begeleidt de deelnemers bij het ontwerpen en maken van een miniatuurbeeld, in totaal 80, met als thema het FLORA erfgoed van de gemeente Aalsmeer. In overleg met de school en/of de groep amateurs worden er vijf keer twee uur Masterclasses ingepland. Iedere deelnemer maakt een eigen miniatuurbeeld. Van 14 januari tot en met 8 februari 2021 worden de 80 beelden in een glazen showcontainer bij de molen in de Zijdstraat gepresenteerd. De bewoners kunnen gedurende die periode stemmen op het ontwerp dat zij in groot formaat terug willen zien in het straatbeeld van Aalsmeer gedurende ArtZuid in Aalsmeer in de zomer van 2021.

Praktische vragen
Aalsmeerse politici benaderden dit voorstel van wethouder Wilma Alink op geheel eigen wijze. AA woordvoerster Chantal van Hilst-Dekker stelde vooral praktische vragen. Van welk materiaal worden de gekozen objecten gemaakt, is het duurzaam en waar en hoe lang is het zichtbaar. Ze gaf ook nog een tip, breng de beelden onder de aandacht die Aalsmeer al heeft, maak gebruik van het boekje ‘Beelden in de Openbare Ruimte’. De wethouder kende dat niet, maar zou dat meenemen. Een update lijkt zal dan wel nodig zijn, na 2003 is er nog veel kunst in de openbare ruimte toegevoegd. René Martijn dacht in dezelfde praktische lijn van AA, is het duurzaam en waar en hoe lang zichtbaar.

Met minder geld hetzelfde bereiken
Thirsa van der Meer van het CDA, het jongste raadslid, durft zich meer en onbevangener te uiten. Het is te zien en te horen wat een opleiding met een mens doet. Ze vroeg zich af waarom juist nu, in coronatijd, dit project wordt opgezet en wat de reden is dat er, nog voordat een Raadsbesluit is genomen, er al via de pers contact wordt gezocht met de scholen. Ze vindt het een project vol onzekerheden en vroeg zich af of er in dit coronatijdperk wel voldoende toeristen op afkomen en of er wel voldoende kinderen mee willen doen. Volgens haar lijkt het project op de Kunstroute met als enige toegevoegde waarde de samenwerking met de scholen. Als het aan het CDA ligt zou je voor veel minder geld hetzelfde bereiken als je op die combinatie in zou zetten.

Marjanne Vleghaar van de VVD vond het jammer dat er in de berichtgeving niet vermeld stond dat het om lokale deelnemers en amateurkunstenaars gaat. Er is nu veel onrust ontstaan in het kunst en cultuurveld, men voelt zich achtergesteld (zie Pierre’s pennenstreek: ‘Tonnetje Kunst’). Ze vroeg zich af waarom er niet gekozen is voor het maken van beelden door één of twee kunstenaars.

Drie maal zo veel
Sybrand de Vries van D66 staat achter het project an sich, toch stelde hij nog een aantal vragen die de onrust en het gevoel van achtergesteld zijn van KCA lijken te vertolken. Zo vroeg hij hoe de Aalsmeerse inbreng wordt gegarandeerd en hoe er voor een goede vervlechting met kunst- en cultuurorganisaties wordt gezorgd en op welke termijn er mee wordt gesproken. Volgens hem beschikken Aalsmeerse organisaties over voldoende expertise en netwerk om vaak tegen lagere kosten de PR en publicaties te verzorgen. Om het budget, ruim een ton, nog eens in perspectief te plaatsen gaf hij aan dat dit drie maal zo veel is als de jaarlijkse bijdrage die KCA van de gemeente ontvangt.

Meeslepend verhaal
Portefeuillehouder Wilma Alink legde uit dat het bedrag in zo’n ruim acht jaar bij elkaar is gesprokkeld onder de noemer van kunstzinnige verfraaiing van de woonomgeving, in dat perspectief moet je het bedrag plaatsen. Het leek haar een goed idee om dat opgespaarde bedrag in één keer op een mooie manier te besteden waar zoveel mogelijk Aalsmeerders en organisaties aan mee kunnen doen, een zogenaamd Community Art project. Het is geen project voor één of twee individuele kunstenaars. Wat in haar betoog miste was passie, een meeslepend verhaal over de extra’s die de samenwerking met ArtZuid kan opleveren.

Foto: still uit promotiefilmpje Art Zuid. Klik hier om meer te lezen over ArtZuid

Eén reactie

  1. Ik wil graag iets rechtzetten in het stuk Art zuid. Ik vroeg waarom er geen 1 of 2 professionele kunstenaars uit Aalsmeer-Kudelstaart mogen meedoen met dit project.
    Dat is iets anders dan er nu staat in het stuk geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel