Pieter Litjens: ‘Zorg bij VVD in beste handen’

“Ik hoop op een VVD-wethouder in het college die de zorg onder zijn hoede krijgt. Dan heb je een menselijke kijk op zorg, door een financieel degelijk bril.” Voor Pieter Litjens was het maandagavond in het Politiek Café van de VVD allemaal zonneklaar. Het Tweede Kamerlid was de blikvanger in The Beach, meer nog dan de Noord-Hollandse gedeputeerde Elisabeth Post van verkeer.

Er kwam een vijfentwintigtal liberalen op het VVD-café af. Terwijl iedereen welkom was, was er maar één geïnteresseerde buitenstaander. Aan de gastsprekers lag het in elk geval niet. Zowel Post als Litjens zijn doorgaans goed voor gepeperde uitspraken en ze schuwen de discussie niet.

Zorg VVD-item
Litjens was maandag ouderwets op dreef. Het was voor het eerst in lange tijd dat hij zich weer officieel in Aalsmeer vertoonde, sinds zijn vertrek naar Den Haag. Voor mensen die zich afvragen of zorg een VVD-item is, had hij een pasklaar antwoord. “Het is wél een VVD-item. Het is hartstikke belangrijk. Want het geld dat beschikbaar is, moet terechtkomen bij de mensen die het nodig hebben.”

Natuurlijk is het absurd dat iemand die een scootmobiel in de berging heeft staan, na drie jaar weer een nieuwe krijgt. Zoals het idioot is dat de moeder van een Kudelstaartse jongere met vijf, zes jeugdzorginstanties te maken heeft. “Zo spoelt het geld weg. Dat kan anders.”

Bestuurlijk onbetrouwbaar
“Waar de VVD in het college zit, wordt doorgaans bezuinigd. Ook op sociale voorzieningen en zorg. Is dat erg?” Volgens Litjens niet. Het betekent, zeker in crisistijden, dat je “nare maatregelen moet treffen en knopen moet doorhakken”. Maar als je meebestuurt, heb je nu eenmaal de plicht je verantwoordelijkheid te nemen.

Volgens het kamerlid kun je dat met een gerust hart aan de VVD overlaten. Partijen als D66 en CDA noemde hij “bestuurlijk onbetrouwbaar”. “D66 is net niet erger dan Marianne Thieme en het CDA is de kluts kwijt, al trekt dat een beetje bij.”

Niet tussen de oren
Bezuinigen blijft volgens Litjens noodzakelijk. “Bezuinigen als overheid is altijd goed. Want elke euro die je, ook als college, uitgeeft, haal je uit de zak van de burger. Maar dat zit niet tussen de oren van de andere partijen. Wel van de VVD.”

Nu gemeenten van de rijksoverheidzorg taken toebedeeld krijgen inclusief geld ervoor, moeten ze er in de ogen van de liberale politicus ook de verantwoordelijkheid over hebben. “En de ruimte krijgen om oplossingen te verzinnen. Bij andere partijen zie ik wantrouwen jegens de gemeenten.”

Eén grote pan
Waar Litjens meer in abstracties sprak, hield Post het concreet. De gedeputeerde stipte diverse Aalsmeerse kwestie aan, zoals de knip in de oude N201 (klik hier voor artikel) en de verkeersmaatregelen na het “verschrikkelijke ongeluk” op het kruispunt Ophelialaan-N196 vorige zomer.

Ze stond kort stil bij de komende internationale nucleaire top in Den Haag (NSS). “Daardoor wordt het rond Schiphol helemaal rampzalig. Het wordt één grote pan, maar het is even niet anders. We adviseren die maandag 24 en dinsdag 25 maart niet de weg op te gaan. Er is niets aan te doen. De top is een visitekaartje, met enorme nadelen voor de directe omgeving,” aldus Post.
 
Tevreden over fusie
De gedeputeerde toonde zich in haar sas met de ambtelijke samenwerking tussen Aalsmeer en Amstelveen. “We hebben niet de behoefte Amstelveen en Aalsmeer te dwingen tot een verdergaande samenwerking.”

Ze heeft “met een schuin oog” de fusie van de ambtenarenapparaten gevolgd en die stemde haar “tot tevredenheid”. Post bedoelde dat het met de “bestuurskracht” van beide gemeenten goed zit, ook wat Aalsmeer betreft.

Op centen letten
De Aalsmeerse liberale lijsttrekker Robert van Rijn legde tegenover zijn verzamelde partijgenoten verantwoording af over wat zijn fractie de afgelopen vier in de gemeenteraad gepresteerd heeft, als enige oppositiepartij. “Wij zouden beter op de centen van de inwoners hebben gelet,” dacht hij.

Van Rijn betreurde het dat er “veel ontevreden burgers” zijn. Hoe die ook tegenover de gemeente staan, “je moet altijd de deur voor ze op een kier houden”. Daar had het in deze zittingsperiode weleens aan ontbroken.

Meer zetels
Bij de slotwoorden van Pieter Litjens glommen alle VVD'ers van trots. “Op 19 maart één of twee zetels omhoog gaan, dat kán. Want we hebben een goed team, de beste ideeën en de bereidheid om zaken te realiseren, ook bij tegenwind.”

Foto's: de Litjens-show in eigen huis; links VVD-gedeputeerde Elisabeth Post en VVD-raadslid Teun Treur. (foto's Arjen Vos)

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin