Oude Veiling en Fort Aalsmeers bezit, Hornmeer krijgt sporthal

De gemeente koopt De Oude Veiling en Fort Kudelstaart en gaat in de Hornmeer een trainingshal neerzetten. Daarmee is in totaal bijna zes miljoen euro gemoeid. De gemeenteraad ging er gisteravond op de raadsvergadering mee akkoord. Niet unaniem, want de oppositie lag dwars, met de VVD en HAC voorop. De Jaarstukken 2014, de financiële verantwoording over vorig jaar, kregen wel het fiat van de alle vijf fracties.

Het toekomstige cultuurcentrum aan de Marktstraat kost Aalsmeer ruim € 710.000, inclusief een nog te verrichten onderzoek hoe de ruimtes in te vullen. Voor het fort betaalt de gemeente € 275.000. De voorgenomen restauratie van het Werelderfgoed komt voor de helft voor haar rekening, oftewel € 255.000. De sporthal (€ 3,5 mln) wordt tegen zwembad De Waterlelie aangebouwd en beide hallen krijgen een gezamenlijke entree en opgewaardeerde horecavoorziening (samen € 1 mln).

Historisch avondje
Daarmee alleen al was het een historisch avondje. Het pikantste was echter het tijdstip van afsluiten: klokslag vijf voor twaalf. Laat dat nou precies de eindtijd zijn die van tevoren gepland was. Na nota bene vijf uur (op 5 minuten na dan!) vergaderen. Hoe kun je zo 'mooi' uitkomen.

Als waarnemend burgemeester Jeroen Nobel, die de vergadering soepel en ontspannen leidde, zijn stopwoordje 'Helder' niet zo vaak had gebruikt, had de raad met een uur minder toe gekund.

In de schaduw
Het was een vergadering die op twee paarden wedde, vandaar ook de lange duur. Er moesten vóór het zomerreces nog wat besluiten doorheen gejast worden én acte één van de Lentenota 2015 kwam aan bod, met het ritueel van algemene beschouwingen van de fracties. Omdat beide vergaderdelen in de schijnwerpers stonden en de behandeling van lentenota pas om tien uur startte, kwamen de beschouwingen enigszins in de schaduw te staan.

Dat werd nog geaccentueerd doordat vóór het eind van de speech van VVD-woordvoerder Teun Treur, die achter het katheder oreerde, opeens kroketten geserveerd werden, als was het een overval. Nobel legde de boel maar even stil, terwijl Treur afdroop, op een nieuwe beurt wachtend.

Getuigenissen
Algemene beschouwingen: het zijn de politieke 'getuigenissen' van de fracties waarin ze terugkijken op het afgelopen jaar en vooruitblikken naar het komende jaar. Belangrijke speeches dus, waarin ze laten zien waar ze voor staan.

Maar geef fracties dan wel de kans hun verhaal goed en in de juiste sfeer te doen en begin er de avondvergadering voortaan (weer) mee. Het restant gewone agendapunten gaat dan naar de middagvergadering. Dan nemen werkende raadsleden maar een middagje vrij, één keer in het jaar. Winst was al dat de sprekers achter het spreekgestoelte stonden.

Lof- en treurzangen
Het zal niet verbazen dat de coalitiefracties erg blij zijn met de huidige wethoudersequipe en de plannen die ze voor Aalsmeer hebben. Het was een stevige lofzang die Dirk van Willegen (CDA) en Helma Persoon (AB) aanhieven. Maar, hoe kan het anders, minder blij betoonde zich de oppositie.

Vooral Treur (VVD) en Ronald Fransen (PACT) trokken fel van leer. Fransen wees op verkeerde prioriteiten en verkeerde financiële keuzes van B&W, Treur mokte over financiën die niet genoeg op orde zijn en de lastenverlichting die de burger steeds maar misloopt. Bram Heijstek (HAC) pakte het ludieker aan, maar zijn kritische ondertoon viel weg bij de grollen die hij met een powerpointpresentatie (primeur!) live op het scherm toverde. (Later meer over de beschouwingen)

Afsluitend vuurwerk
Het vuurwerk zat nog – het wordt traditie – in het laatste halfuur. Een motie van PACT en HAC om te onderzoeken of Lidl zijn supermarkt ergens anders kan vestigen dan op het Raboperceel aan de Stationsweg werd verworpen. Alleen de indieners bleken voorstander; de VVD stemde met de coalitiefracties CDA en AB mee. (Later meer hierover)

De gemeenteraad debateert volgende week donderdag in acte twee over de lentenota en neemt er een besluit over

HC

Foto's: impressie van de raadsvergadering gisteravond, van boven naar beneden: burgemeester Jeroen Nobel onderhoudt zich met VVD'ers Teun Treur (links) en Dirk van der Zwaag; Nobel leidt ontspannen, zonder het verkrampte van zijn voorganger Jobke Vonk;  Robbert-Jan van Duijn is weer terug na vier maanden afwezigheid, een zwaaiende Van der Zwaag als grootste criticaster. (foto's Arjen Vos)

 

5 reacties

  1. Misschien moest het AB contactcafé weer opnieuw ingesteld worden.

  2. Geen afloop van een ‘democratisch’ proces is zo voorspelbaar als het Aalsmeerse. Ook de uitkomsten van een ongetwijfeld goed bedoeld nieuw onderzoek naar de bestuurscultuur zullen een zelfde (12-11) lot ondergaan! Als er één schoolvoorbeeld is van een vicieuze cirkel, dan is dit het wel.

  3. Wat een SCHANDE! Een nieuw cultuurpunt ontwikkelen voor 710.000€, terwijl er nog geen 1 jaar geleden, 0,0 € voor het Oude Raadhuis over was, om als cultuurtempel open te houden incl. de expertise van mevr. Itterzon. Wat een volksverlakkerij van wethouder vd Hoeven, om ons als Stichting Oude Raadhuis zo in de maling te nemen en af te schepen. Ik kan er nog kwaad om worden. Waar komt nu wel ineens het geld vandaan of was het allemaal een vooropgezet plan om het Oude Raadhuis van haar deskundige te ontdoen. Kostenbesparing, laat me niet lachen. Nu is er plots geld genoeg voor het cultuurpunt en stokpaardje van de wethouder. De dekking en de haalbaarheid van de Oude Veiling moet nog onderzocht worden, ook weer voor veel geld. Wij met onze stichting, hebben het op eigen kosten gedaan en wisten een bescheiden maar haalbaar waterdicht businessplan neer te leggen. Nimmer is er naar ons nog op gereageerd, zeker niet door wethouder vd Hoeven, zijn plannen lagen immers elders, achteraf bezien al bij de Oude Veiling en zijn Cultuurpunt. Ik ben en blijf echt boos en teleurgesteld ook op de raad, die buiten de VVD om, nimmer zijn geluid richting onze stichting heeft laten horen. Maar goed, het gaat om de kunst en ik hoop dat deze zelfde kunst tot in lengte van jaren, ook na de periode van deze wethouder, zijn plaats in de Oude Veiling, maar ook zeker in het Oude Raadhuis zal blijven vinden voor de kunstliefhebbers. Laten we in ieder geval blijven genieten met een glimlach van een kind, die Annefie zo vaak wist te brengen op hun gezichten, naar het kijken van kunst.

  4. Ik mis heel erg het verslag van het besloten deel van de vergadering…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel