Door: Klaas Leegwater. Voor het eerst sinds de realisatie van de ‘zachte knip’ op de Burgemeester Kasteleinweg heeft Robert van Rijn (VVD), die zegt graag door te gaan als wethouder verkeer en economie, openlijk zijn twijfels geuit over de knik in de weg bij de kruising met de Mensinglaan. “De lokale knip is ooit bedacht en ontworpen waar de VVD niet mee in het college zat. Ik vraag mij met de inwoners inderdaad af of dit nou zo’n goed besluit is geweest. We gaan het onderzoeken,” aldus Van Rijn.
Van Rijn deed zijn uitspraken zaterdag in een podcastserie van de lokale VVD, speciaal gelanceerd voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. De opmerkingen van Van Rijn zijn opvallend. De afgelopen maanden verdedigde Van Rijn als wethouder (in 2013 tijdens de besluitvorming niet in het college, de laatste jaren wel verantwoordelijk voor de uitvoering) juist de verkeerssituatie rond ‘de knip’, ondanks aanhoudende kritiek van buurtbewoners die het verkeer in de omliggende wijken drastisch hebben zien toenemen.
Scepsis
“Automobilisten moeten nog wennen aan de nieuwe situatie,” was lange tijd het mantra van Van Rijn. Nadat ook bedrijven aan de naastgelegen Witteweg (fietsstraat met de auto als gast) aan de bel trokken over de moeilijke bereikbaarheid voor klanten, zegde Van Rijn twee weken geleden een groot onderzoek toe naar de verkeersbewegingen en ongewenste effecten van ‘de knip’ op de Burgemeester Kasteleinweg, met mogelijk in een veel later stadium een aanpassing. Dat Van Rijn in verkiezingstijd in het openbaar nu plotseling zijn scepsis uitspreekt over ‘de knip’ voordat alle onderzoeken zijn voltooid, wekt verbazing bij Absoluut Aalsmeer (AA) dat samen met D66 en GroenLinks vorig jaar november een motie indiende waarin onder meer werd gepleit ‘de knip’ vanwege de onveiligheid in de wijken snel uit het tracé te halen. Van Rijn ontraadde de motie: “Eerst een uitgebreid en zorgvuldig onderzoek.” Hij werd daarin gesteund door VVD en CDA.
‘Illegale stemmentrekker’
Dick Kuin, lijsttrekker van AA, denkt dat Van Rijn zijn uitspraken in de podcast doet om stemmen te winnen voor de VVD. “Als Van Rijn aangeeft dat er fouten zijn gemaakt rond de knip is het een vent, zeker wanneer hij dit doet als wethouder. Maar als ‘illegale mede-stemmentrekker’ is het een opmerkelijke uitspraak, illegaal omdat hij niet op de kieslijst van de VVD staat.” Van Rijn mag volgens de reglementen niet op de kieslijst staan omdat hij buiten Aalsmeer woont. VVD-fractievoorzitter Dirk van der Zwaag is lijsttrekker.
Tegen de haren in
Wethouders wordt sowieso aangeraden om terughoudend te zijn in verkiezingstijd. “Het staat nergens dat het niet mag maar je moet als wethouder wel je plek weten in de campagne,” vertelde hoogleraar Bestuurskunde Arno Korsten tegen kennisplatform Binnenlands Bestuur, “omdat je als bestuurder het risico loopt om in je optimisme je medebestuurders of raadsleden tegen de haren in te strijken. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat de burger er iets van vindt.”
Democratie werkt
Lijsttrekker Sybrand de Vries van D66 toont zich positief verrast over de opmerkingen van Van Rijn. “Dit is waar zowel de inwoners als de ondernemers al lange tijd om vragen en wij zijn blij dat de verkiezingen ervoor hebben gezorgd dat de VVD in een half jaar tijd een gezond stuk is opgeschoven richting de enige mogelijke oplossing van dit probleem; de knip zo inrichten dat er weer op een logische wijze sprake kan zijn van veilig, doorgaand verkeer. Democratie werkt dus. En dat is in deze tijd een welkome boodschap.”
Huilend aan tafel
In de bewuste podcastaflevering van de VVD, die luistert als een vooraf ingestudeerde monoloog, vertelt Van Rijn waar hij zich in de afgelopen vier jaar sterk voor heeft ingezet: op de opgelopen achterstanden in de buitenruimte, op de bouwagenda van ongeveer 3000 nieuwe woningen (“we moeten nog veel meer bouwen voor jongeren”), op investeringen in de lokale economie en de stevige aandacht voor mensen op de arbeidsmarkt. Veel impact op Van Rijn hadden gesprekken met ondernemers die zwaar zijn getroffen door de coronapandemie. “Ik had mensen huilend aan tafel, dat kwam flink bij mij binnen.” Van Rijn wil graag door als wethouder, “mijn karwei afmaken in deze mooie gemeente, met een sterke gemeenteraad die ons als college de richting wijst.” Vanzelfsprekend adviseert Van Rijn in de podcast kiezers op zijn partij te stemmen. “De VVD is de afgelopen periode weer stabiel geweest. Met geen wisselingen in de fractie, iets wat je bij andere lokale partijen wel hebt gezien.”
Drie debatten
De gemeente organiseert de komende twee weken drie debatten met de lijsttrekkers van de zes partijen. Aanstaande woensdag in The Beach aan de Oosteinderweg het eerste debat waarbij CDA en Absoluut Aalsmeer aan de hand van twee stellingen met elkaar de degens zullen kruisen. De stellingen zijn: De gemeente moet rekening houden met de stille meerderheid (CDA). En: De natuur- en stiltegebieden in het Aalsmeerse Plassengebied moeten worden gerespecteerd (AA).
De andere twee debatten in aanloop naar de verkiezingen op woensdag 16 maart zijn op woensdag 9 maart (Dorpshuis Kudelstaart) en maandag 14 maart (Raadhuis). De debatavonden zijn vanaf 20.00 uur live te volgen op het tv- en radiokanaal van Radio Aalsmeer, en online op de website. Debatleiders zijn Wim Bartels en Anna-Maria Giannattasio.
‘Lid van de lokale afdeling’
Gevraagd om een toelichting op zijn uitspraak in de podcast geeft Van Rijn een algemeen schriftelijk antwoord: “We hebben een onderzoek gestart naar korte en lange termijnmaatregelen. Natuurlijk moeten mensen nog wennen, worden verkeersstromen onderzocht. Pas naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek komt de vraag aan de orde of een en ander moet worden heroverwogen.” En over de kritiek op zijn rol in verkiezingstijd: “Als lid van de lokale afdeling VVD Aalsmeer ben ik betrokken bij de campagne.”
VVD podcast met Van Rijn (via Spotify)
Stemhulp: mijnstem.nl/aalsmeer
Foto’s archief AV/Arjen Vos
18 reacties
Politieke verantwoordelijk daar gelaten, wie is uiteindelijk de bedenker, de architect, van het tracé? Daar wordt toch de kennis verwacht? Waarom wordt er niet op het deurtje van deze architect geklopt om tenminste bij te dragen aan herstel van een veilige en begrijpelijke situatie? Uiteindelijk heeft deze partij broddelwerk geleverd.
Cees-Thea: Wijnen, wijnen, wijnen?
Gevraagd om een toelichting op zijn uitspraak in de podcast geeft Van Rijn een algemeen schriftelijk antwoord: “We hebben een onderzoek gestart naar korte en lange termijnmaatregelen. Natuurlijk moeten mensen nog wennen, worden verkeersstromen onderzocht. Pas naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek komt de vraag aan de orde of een en ander moet worden heroverwogen.”
En dat is wat bewoners van omringende straten, waar het verkeer enorm is toegenomen en de verkeersveiligheid en leefbaarheid enorm is afgenomen, nou al maanden en maanden horen. De ‘maatregelen’ tot nu om het ‘gedrag’ van mensen te veranderen, door het schilderen van schildpadden op wegdek, en speciaal voor deze straten gemaakte kleine en dus praktisch onleesbare borden, werken gewoon niet! Is het dan dus dat er moet worden ingezet op gedragsverandering, of moet er toch worden ingezet op herinrichting van…..wat mij een logischer stap lijkt, maar wat volgens verkeerskundigen in onze straat niet mogelijk is.
Tel daarbij op dat de meeste kinderen op de fiets gebruik maken van deze straten, ipv de fietsstraat Witteweg (waar overigens tzt langs oude gemeentewerf ook een fietspad wordt geplaatst) en je kan jezelf voorstellen dat er bij het ontwikkelen van dit project niet logisch is nagedacht, over hoe de verkeersstromen zullen gaan rijden, qua route.
Feit is wel dat o.a. de Hortensialaan DE doorgaande route blijkt geworden voor het vele sluipverkeer die de ‘knip’ wil vermijden, de vele fietsers waaronder heel veel (schoolgaande) kinderen) die naar sportclubs, scholen, activiteiten, surfstrand etc bewegen….want dat is allemaal in deze ‘hoek’ gesitueerd. Ik hoop oprecht dat de woordkeuze van van Rijn uit voortschrijdend inzicht blijkt te komen, en niet als verkiezingspraatje. Maar als bewoner en petitionaris van 1 vd ‘getroffen’ omringende straten, weer ik alleen dat hij niet meer met ons in gesprek wil. En dat staat haaks op de slogan: ‘Wij doen het samen in Aalsmeer’
Je vraagt je toch af, wat de lokale politici gedacht hebben toen de knik klaar was. Toegeven van fouten blijft lastig. Er zijn in het verleden domme denkfouten gemaakt door verschillende partijen. ideeen van destijds zijn volledig achterhaald in dit geval. Maar het is wel apart dat de wethouder die in een ander dorp woont, nu ineens toegeeft dat het niet werkt. Beetje laat. Het zal er wel op uitdraaien dat het een miljoentje meer wordt om de knip te laten verdwijnen. Hopelijk kan dit nog bij de provincie gehaald worden i.p.v. te moeten schuiven met de gemeentelijk begroting om deze fout te herstellen (zonder studie). Gewoon de aannemer bellen zou ik zo zeggen..
Mede door deze door de politiek gecreëerde situatie en het twee jaar participeren in het waterfront project, waar op de laatste dag een onjuiste beslissing, zonder overleg is gemaakt, heb ik vandaag mijn stembiljet aan de burgemeester terug gegeven. De politiek is ziek
geen knip voor de neus waard
h de vries
Wat een toestand allemaal.
Moet het allemaal zo ingewikkeld zijn?
Herstel die belachelijke knip!
If it aint broken do not fix it.
Met andere woorden: er was niks mis met de weg. Het is nu onveilig en ronduit absurd dat dit überhaupt er is gekomen. Er rijden vrachtwagens de kleinere buurten door omdat ze de weg kwijt zijn.
En een onderzoek starten? Hoezo is het nog niet duidelijk dan? Hou op hoor.
Gewoon herstellen. Verkiezingen of niet. Gewoon doen!
Jammer, dat de politiek verantwoordelijke er als laatste achter komt… Omwonenden en gebruikers hadden het vanaf het begin al bij het “rechte eind”!
En inmiddels is het volgende excuus ook al in de maak: Het doortrekken van de Molenvlietweg/Hofscholtenweg geeft een kortere verbinding tussen Greenpark/veiling en Haarlemmermeer/Schiphol via – inderdaad – ook weer dezelfde Burg. Kasteleinweg! Daarmee wordt het dorp juist nóg meer in tweeën gesplitst ipv verbonden!
Jammer dat iemand die nog graag doorgaat als WETHOUDER voor Aalsmeer, niet meer begrijp dat als je plaats neemt in een college ook alle besluiten van je voorganger overneemt (landelijk is zijn partijleider ook vergeetachtig, GOED voorbeeld ) kijk het besluit is DEMOCRATISCH genomen.
natuurlijk kan het niet goed uitpakken in de praktijk, maar dan je beroepen op het feit dat je toen als VVD niet in college zat is zeer goedkope politiek.
mijn advies stel je dan kandidaat op de HAARLEMMERMEERSE VVD lijst en blijf in die gemeente.
Rene, je hebt helemaal gelijk met jouw visie. Het staat er inderdaad anders dan ik bedoelde. Het ging er mij meer om dat wij blijven nadenken. De motie van D66, Groen Links (oud Pact) en AA geeft daar inhoud aan. Het is mooi dat VVD daar nu op aansluit!
Dat AB jaren geleden de knip onderdeel van de verkiezingen heeft gemaakt is juist maar dat zij voor de knip waren is onjuist. CDA en VVD alsmede PACT was voor een definitieve knip. Oud wethouder van Aalsmeerse Belangen heeft er in de onderhandelingen voor een nieuw college er voor gezorgd dat de definitieve knip niet doorging maar als compromie een softe knip. Als de definitieve knip door was gegaan hadden we nog meer ellende gehad. Zowel Dick Kuin als ik zijn altijd tegen de definitieve knip geweest. Dius schrijf graag wel de juiste informatie en geen onzin. Ook Pact bestaande uit GroenLinks, Pvda en D’66 waren voor de knip. Dus vertel de waarheid
Eerst even je eigen straatje schoonvegen door te zeggen dat de vvd niet in het college zat toen de plannen werden ontworpen. Dan de knip verdedigen, want iedereen moet er even aan wennen.En nu de verkiezingen voor de deur staan snapt hij het ineens en moet er een gedegen onderzoek naar komen…..stem op de vvd dan komt het allemaal goed. Ze zijn geen haar beter dan hun landelijke tak. Maar dat geldt voor heel veel politieke partijen.
Als we kijken naar het gehele besluitvormingstraject is Dick Kuin als lid van AB de grondlegger geweest van de Knip. AB heeft namelijk 12 jaar geleden de knip als inzet van de verkiezingen gemaakt onder leiding van Gertjan van de Hoeven. Het was in de coalitie onbespreekbaar om daarvan af te wijken. Het zou Dick sieren als hijzelf eerst de excuses maakt voor zijn houding in het verleden over de knip. Laten we hiervan vooral leren dat we in de raad altijd blijven nadenken en niet blijven vasthouden aan ingenomen meningen. Dat zou de samenleving veel opleveren!
Achteraf gelijk krijgen is altijd minder leuk maar ik wil er oo wijzen dat de toenmalige plaatselijke partij Aalsmeerse Belangen altijd tegen de knip is geweest en dat al jaren terug duidelijk heeft gemaakt. De plaatselijke vertegenwoordigingen van de landelijke partijen waren altijd in meerderheid voor de knip. Juist CDA en VVD waren voor een definitieve knip in plaats van deze softe knip.
Gelukkig begint er een lampje te knipperen bij de VVD maar blijft ons CDA nog stug bij hun oude standpunt.
Leggen we dan gelijk een ongelijkvloerse voet- en fietskruising aan bij de Zwarte weg?
Gatverdamme!
Nou sorry hoor maar een kind had dit kunnen voorspellen. Ik zou die knip maar weer snel herstellen…..
Maar wat kost dit weer niet…..
Wel een beetje dom….
Bij het indienen van de motie afgelopen december, die een oplossing vroeg voor alle afgeleide ellende op de Hortensialaan/Ophelialaan, hoor ik de nogal ondoordachte opmerking van VVD fractie nu nog steeds nagalmen: “nattevingerwerk”. Ongelukkig gekozen woorden. Gelukkig blijkt maar weer eens dat het ‘kies volk’ nog zo dom niet is. Fijn dat nu ook de VVD tot inkeer komt dat het huidige plan op punten niet klopt. Ik kan niet anders zeggen dan, welkom bij de club! Laten we het vooral veiliger en leefbaarder maken voor iedereen.
Op dit moment alleen nog het CDA die zich op dit onderwerp in stilzwijgen hult. De uitnodiging tot een gesprek staat nog steeds – kom langs voor een gesprek en laat uzelf verlichten… om maar wat woorden te gebruiken.