Ook ‘verontruste Aalsmeerders’ zijn het zat

Na brieven van VVD'er Robert van Rijn en burgemeester Jobke Vonk eergisteren, schrijft vandaag een groep die zich “verontruste Aalsmeerders” noemt, een open brief aan de gemeenteraadsleden en B&W.

“De omgang met elkaar is bestuurders onwaardig,” vindt de groep. Niet alleen in de raadzaal, maar ook op onder meer de sociale media. “U bent zich er kennelijk onvoldoende van bewust dat dit de afstand tussen burgers en bestuur vergroot. Erger is echter dat dit het aanzien van Aalsmeer schaadt, niet alleen binnen de regio maar ook daarbuiten.”

Eén wens
De groep, een losse verzameling van 25 bekende plaatsgenoten, zegt maar één wens te hebben: bestuur Aalsmeer zoals het hoort. “Die oplossing ligt toch echt in uw eigen handen.” Volgens de verontruste Aalsmeerders gaat het om simpele, elementaire zaken: elkaar respectvol behandelen, naar elkaar luisteren en elkaar overtuigen door inhoudelijke argumenten.

Aanleiding van de open brief is een tweet van Dirk Box daags na de treurig verlopen raadsvergadering van 2 oktober. Daarin stelt Box dat “het lijkt of we onbestuurbaar zijn”, om te vervolgen: “Moeten we de hulp van de provincie vreagen?” De tweet leidde, ook op Facebook, tot reacties uit vele hoeken van het politieke spectrum.

Spontane actie
“Mensen hebben me benaderd en van het een kwam het ander,” vertelt Box, initiatiefnemer van de spontaan opgewelde actie. “Er is een brief opgesteld, bewust zonder politieke kleur. Eergisteren en gisteren hebben we mensen benaderd met de vraag of ze bereid waren hun naam onder de brief te zetten. Van verschillende kanten hebben we al heel wat bekende namen binnen die het aandurfden om te ondertekenen.”

Wie de brief ook wil ondertekenen, wordt vriendelijk verzocht zich per mail te melden bij Dirk Box. Snelheid is geboden, omdat de brief, met daarbij de lijst met ondertekenaars, later vandaag officieel naar de raadsleden en B&W wordt gestuurd.

Hieronder de integrale versie van de brief.

Brief verontruste Aalsmeerders aan gemeenteraad en B&W

De laatste maanden zijn de tijden in de Aalsmeerse politiek woelig. De raadsvergaderingen verlopen dramatisch, duren te lang en in een sfeer die om te snijden is. De omgang met elkaar is bestuurders onwaardig, getuige niet alleen de gebeurtenissen in de raadzaal maar ook daarbuiten via bijvoorbeeld diverse social media. U bent zich er kennelijk onvoldoende van bewust dat dit de afstand tussen burgers en bestuur vergroot. Erger is echter ook dat
dit het aanzien van Aalsmeer schaadt, niet alleen binnen de regio maar ook daarbuiten. Aalsmeer is een prachtige gemeente die het meer dan waard is dat zij goed wordt bestuurd. En dat is uw verantwoordelijkheid, zorgdragen voor een goed bestuur.

U zult wijzen naar een cumulatie van oorzaken die aan uw gedragingen ten grondslag liggen, maar als burgers van Aalsmeer hebben wij maar één nadrukkelijke wens en wij hebben er recht op dat u die wens vervult. Die wens is dat u zorg draagt voor een oplossing en Aalsmeer gaat besturen zoals u dat behoort te doen en die oplossing ligt toch echt in uw eigen handen. Verhef u boven uzelf en gedraag u op een volwassen manier. Ga 's ochtends eens voor de spiegel staan, kijk uzelf in de ogen en spreek uit dat u anderen gaat behandelen op een wijze waarop uzelf behandeld wilt worden. Respectvol en luisterend. Laat u eens overtuigen door anderen op inhoud door argumenten. Politiek is juist niet blijven hangen in eigen standpunten en alleen maar geluid maken zoals u nu luidruchtig doet. U bent collega's van elkaar, breng dat tot uitdrukking in de politieke praktijk van Aalsmeer. Samen maakt sterk. Sla de brug en verbind. Zowel in de raad als daarbuiten met de samenleving. Die heeft daar recht op.

Een groep verontruste Aalsmeerders,
Karin Bouwman, Ria Bouwman, Dirk Box, Mariëlle Buskermolen, Cobi Dekker, Johan Dekker, Corine Engel, Ulla Eurich, Dick de Geus, Rudolf Guldemond, Sem van Hest, Theo van der Hoek, Rinus van Itterzon, Alma de Jong, Sander Jongkind, Klaas Joren, Marian Kaaijk, Willem Kikkert, Jaap Kranenburg, Ed Kriek, Henk van Leeuwen, Jan Millenaar, Berry Nijmeijer, Peter Smolders, Joop Vuijk.

Klik hier voor brief burgemeester en hier voor brief VVD'er Robert van Rijn

Foto: donderdag op de raadsvergadering was er later dan gebruikelijk even tijd voor de inwendige mens; de eters zijn fractieassistenten van vier van de vijf partijen, v.l.n.r. Luc de Horde (AB), Ton Harte (CDA), Marijn Schoo, Yasemin Aydin (beiden HAC) en Jason Pijnaker (VVD). (foto Arjen Vos)

 

3 reacties

 1. Beste Burgemeester,
  Fijn dat u onze brief heeft gelezen. Over de uitnodiging, is het misschien een idee dat wij dit onderwerp tijdens het rondetafelgesprek in het openbaar met vele Aalsmeerders en samen met de gemeenteraad en B&W bespreken? Wij hopen dan al te mogen vernemen welke stappen de gemeente zou willen gaan nemen.

 2. Beste bewoners,
  Op verzoek van de burgemeester nodig ik u graag uit voor een gesprek met de burgemeester om uw brief nader toe te lichten. Ik zal daartoe contact opnemen met de heer Box.
  Met vriendelijke groet,
  Jolijn Bergsma, woordvoerder burgemeester

 3. Raadhuisplein loopt vol! Zeer verheugend dat nu ook zelf de burger zich laat horen. Terwijl de VVD de ramen open gooide, de burgemeester de balkondeuren wijd open zette, zijn het nu de burgers die vanaf het Raadhuisplein hun ongenoegen bekend maken. Of je nu een ‘bekend’ of ‘onbekend’ figuur bent in Aalsmeer, bevolk het Raadhuisplein en laat de politiek merken dat het tijd is, dat ze een andere weg moeten inslaan met elkaar. Hoe meer pijlen er van verschillende kanten op de politiek worden afgevuurd, hoe eerder er een raak wordt geschoten in het hart van de democratie. Gemeenteraad en B&W, we blijven op u letten!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel