Onderzoek naar brug Uiterweg voorlopig van de baan

(Foto archief AV)

Door: Klaas Leegwater. Er komt nog geen haalbaarheidsonderzoek naar een permanente beweegbare brug  aan het einde van de Uiterweg. Dit schrijft het college in antwoord op vragen van Absoluut Aalsmeer naar aanleiding van de presentatie ‘Masterplan Uiterweg’  in oktober. Daarbij adviseerde de verantwoordelijke projectleider aan de gemeenteraad noodzakelijke werkzaamheden aan de weg uit te voeren middels ‘de robuuste variant met een brug’. Omwonenden zien dit niet zitten. Zij komen met een alternatief, al kan dit de nachtrust ernstig verstoren.

Het is buurtparticipatie in optima forma, omwonenden die constructief met de gemeente in overleg gaan over een bouw- of wegenplan. Precies wat de gemeente, zoals beschreven in het raadsprogramma, wil nastreven. Een eerste signaal was vorige maand ‘de Denktank Verkeer’ van verkeerswethouder Kuin. In het geval van de Uiterweg was er onlangs, op lichte aandrang van omwonenden, een gesprek met de gemeente over de geplande wegrenovatie.

Foto Judith Keessen

Op de schop
Dat de op veel plaatsen verzakte Uiterweg op de schop moet is iedereen het over eens. Ophoging van de weg over 400 meter, vervanging van de rioolpersleiding en beschoeiing en de aanleg van een mantelbuis voor glasvezelnetwerk. En op termijn moeten ook de Zwetbrug en Topsvoortsebrug vervangen worden. Een eerste deel van werkzaamheden aan het begin van de Uiterweg zit in fase 1. Dit wordt in januari 2023 afgerond.

Voor de andere meer ingrijpende fases was het advies van de gemeente de doodlopende weg af te sluiten voor autoverkeer, met als ontsluiting  de kruising met de Van Cleeffkade en het realiseren van een brug aan het eind over de Ringvaart. Een raadsvoorstel voor een haalbaarheidsonderzoek naar een brug (robuuste variant) werd voorbereid. Wel werd al duidelijk dat de realisatie van een eventuele brug vijf jaar of langer in beslag zou nemen.  

Grote weerstand
Op een informatieavond begin november met ongeveer veertig bewoners, gaf de gemeente uitleg over de aanpak van het urgente gedeelte aan weerszijden van de Kees Hansenbrug, dat te kampen heeft met forse wateroverlast. En werd een inleiding gegeven over de plannen voor de gehele Uiterweg. Het voorstel was om overdag te werken in tijdvensters van twee uur, waarin niemand het tijdvak kan passeren (nood- en hulpdiensten uitgezonderd). En na een tijdvak het verkeer een periode doorgang te verlenen.

“Tegen dit voorstel was grote weerstand,” schrijft het college in het antwoord aan Absoluut Aalsmeer. Bewoners prefereren uitvoering ’s nachts tussen 22:00 en 06:00, waarin dan niemand het werkvak kan passeren. De gemeente gaat het voorstel onderzoeken. Jelle Lingsma, secretaris van buurtvereniging ‘Ons aller Belang’ en aanwezig op de informatieavond, is tevreden met de uitkomst. “In de nacht gaan de werkzaamheden veel sneller en overdag blijft de weg open. De geluidsoverlast in de nacht nemen we op de koop toe.”

Foto Antoon van de Hoorn

Brug niet nodig
De gemeente gaat kijken hoe het alternatieve plan financieel uitvalt en zal een kostenvergelijking maken met onder meer de geadviseerde ‘robuuste variant’. “Bij een vergelijkbaar prijskaartje zal eerst de gehele Uiterweg gevraagd worden om hun mening ten aanzien van het werken in de nacht,” schrijft het college in de bijlage aan AA. Lopende het onderzoek wordt voorlopig afgezien van een haalbaarheidsonderzoek naar de permanente beweegbare brug. Bij een akkoord van het bewonersvoorstel zou een brug namelijk niet nodig zijn. 

Zeilboten
Lingsma: “Sowieso waren eigenaren van jachthavens aan de Ringvaartzijde tegen de aanleg van een brug, want dan zouden grote zeilboten veel meer moeite hebben de Westeinder te bereiken.” AA en D66 toonden zich  tijdens de presentatieavond in oktober al sceptisch over de geplande uitvoering van werkzaamheden. D66 Raadslid Sybrand de Vries, bewoner van de Uiterweg, kopte na het bewonersoverleg vorige week bovenaan een nieuwsbrief op de website van de partij enigszins voorbarig:  ‘Geen brug Uiterweg’. Zover is het echter nog niet, de gemeente zal in 2023 een beslissing nemen op welke wijze de werkzaamheden zullen worden uitgevoerd.

Lees ook: Fietsbrug Uiterweg kost 7 miljoen

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin