Onbevestigd: Opstelten waarnemer

Zijn naam zingt in beperkte kring rond, maar officiële bevestiging is er niet. VVD'er Ivo Opstelten (71), twee maanden geleden vertrokken als minister van justitie, wordt genoemd als waarnemend burgemeester van Aalsmeer. De 71-jarige VVD'er is 37 jaar burgemeester geweest en, nog voor zijn ministerschap, acht maanden waarnemend burgemeester, in Tilburg.

Commissaris van de Koning Johan Remkes van Noord-Holland benoemt nog deze week de tijdelijke opvolger van Jobke Vonk, die per 1 mei burgemeester af is. Voorafgaand aan de aanwijzing spreekt Remkes de vijf Aalsmeerse fractievoorzitters. Bij zijn werkbezoek aan Aalsmeer op 23 april had hij aangegeven dat er na dat gesprek “een oplossing moet zijn”.

Eén kandidaat
Volgens de benoemingsprocedure in Noord-Holland zoekt de commissaris gewoonlijk twee kandidaat-waarnemers uit, die beiden met de fractievoorzitters in de betreffende gemeente spreken.

De vijf Aalsmeerders praten echter met één beoogde waarnemer. Dat wijst op een bijzondere situatie, waar Remkes na het werkbezoek tegenover de pers al op doelde. Volgens hem zit het in het Aalsmeerse gemeentebestuur “niet helemaal goed”.

Opdracht mee
Wie de waarnemend burgemeester ook wordt, hij komt niet 'even langs'. Zoals Theo van Eijk, die najaar 2012 aantrad om de periode te overbruggen tussen de naar de Tweede Kamer vertrokken burgemeester Pieter Litjens en zijn opvolger Jobke Vonk.

Vonk is vanwege de in haar ogen onhoudbare bestuurlijke situatie opgestapt. Van Remkes had ze “absoluut niet weg gehoeven”. Met andere woorden, de interimmer krijgt een stevige opdracht van de VVD-commissaris mee. Welke dat is, zal de waarnemer ongetwijfeld snel na zijn benoeming uit de doeken doen.

Geen Van Eijk
Feit is dat Theo van Eijk niet de nieuwe tijdelijke burgemeester wordt. De CDA'er werd in Montfoort in die functie benoemd twee dagen voor Vonk haar ontslag in de gemeenteraad aankondigde. Van Eijk blijft waarschijnlijk tot november in het Zuid-Hollandse stadje aan, omdat de benoeming van een nieuwe burgemeester er vertraagd is vanwege een lopend integriteitsonderzoek.

In het geval Opstelten waarnemer wordt, is de burgemeesterscirkel zo ongeveer rond. Hij begon immers in het kleine Drenthse Dalen als burgemeester en zijn opvolger daar was… Joost Hoffscholte. Als Opstelten naar Aalsmeer komt, kan hij mooi met partijgenoot Hoffscholte, Aalsmeers eerste burger van 1985 tot 2007 en hier nog altijd woonachtig, bijkletsen.

HC

Portret: Ivo Opstelten. (foto VVD)

5 reacties

  1. Omdat een waarnemend burgemeester ook weer ‘speelbal’ wordt binnen de huidige bestuurscultuur, en deze ook wordt geconfronteerd met wat de Commissaris recentelijk in het radio-interview ‘heikele hangpunten’ noemde, lijkt het mij verstandiger dat Remkes niet een waarnemer benoemt, maar dat Plasterk een zgn. regeringscommissaris aanstelt; een persoon die het gehele bestuur van een gemeente overneemt!

  2. Of het nu Opstelten wordt of iemand anders, de waarnemer zal niet enkel moeten afrekenen met wat ex-burgemeester Vonk de “onhoudbare bestuurlijke situatie” noemt, maar ook met al het oud zeer bij inwoners. En dat is een lastige opgave, omdat daar niet enkel Aalsmeerse bestuurders, maar ook Amstelveense ambtenaren bij betrokken zijn.

  3. Waarom Joost Hoffscholte zelf geen waarnemer? Volgens mij is onze oud-burgemeester uitstekend in staat om rust te brengen in de Aalsmeerse politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel