Officiële huldiging voor échte sportkampioen

De gemeente gaat Aalsmeerse sporters met een Olympische, wereld-, Europese of landstitel voortaan officieel huldigen. De korte plechtigheid wordt gehouden aan het begin van een raadsvergadering. Daartoe besloot de gemeenteraad vorige week donderdag. AB en het CDA waren enthousiast over het huldigingsprotocol. De VVD ging schoorvoetend mee, PACT Aalsmeer was ronduit tegen.

Eppo Buskermolen (CDA) zag het al helemaal voor zich. “Het is toch hartstikke leuk als kinderen op de leeuw hier in de raadzaal staan te dansen,” riep de Kudelstaarter uit. De leeuw waarop hij doelde, staat afgebeeld op het tapijt tussen de in een cirkel opgestelde raadszetels.

Voorbeeldfunctie
Dansende sporters in het walhalla van de lokale politiek. Het is één keer eerder voorgekomen, bij de huldiging van jonge karatewereldkampioenen van de Koreaanse karateclub Wassanim Tang Soo Do uit Aalsmeer, op de raadsvergadering van 7 november vorig jaar.

Die plechtigheid was bedoeld als experiment, maar sloeg zo aan dat B&W er een “traditie” van wilde maken. Want “Aalsmeer is trots op haar kampioenen” en wil dat in het openbaar laten blijken. De achterliggende gedachte is dat sport en bewegen bezigheden zijn die de gemeente graag stimuleert. Daarbij zet ze “vooral in op breedtesport”. De gelauwerde sporters hebben volgens de gemeente een “voorbeeldfunctie”.

Onzinnig voorstel
Harry Stokman (PACT) was het felst in zijn kritiek. “Een onzinnig voorstel,” zei hij. “We zijn niet tegen een huldiging, maar willen het feestelijke niet in een protocol gieten.” Hij betitelde het als een “zonde-van-de-tijd-actie”. Het strookt ook niet met de roep om “minder regels”. Een huldiging moet “een spontaan gebeuren” zijn. Bovendien, wat als we straks een Nobelprijswinnaar in ons midden hebben? “Moet daar ook een protocol voor komen? Er zijn wel meer leuke dingen om te presenteren in de gemeenteraad.”

Ook Marjanne Vleghaar (VVD) vond het “mooie” van een huldiging juist het spontane karakter. “Dat moet ervanaf druipen.” Er op voorhand een traditie van maken staat er in haar ogen haaks op. Aan de andere kant was ze van mening dat prestaties van kampioenen “erkend” moeten worden. Die moeten “niet onbeloond” blijven. De VVD stemde toch voor omdat de “geest van het protocol” zwaarder weegt dan de regeling op zich.

Ontzettend trots
CDA en AB, die samen de meerderheid in de raad vormen, stonden op 13 februari vierkant achter het plan. “Wij zijn er juist blij mee,” stelde Danny Tol (AB). “Het protocol geeft duidelijkheid, de huldiging wordt goed georganiseerd. En de kans is kleiner dat men het vergeet.”

Buskermolen sprak louter in superlatieven. “Het is een heel goed plan. Aalsmeer moet ontzettend trots zijn op jonge kampioenen. Het stimuleert de jeugd om te sporten,” zei de CDA'er. “Ik begrijp niet dat PACT tegen is,” moest hij snel nog even kwijt.

Gebaar naar alle sporten
Voor wethouder Gertjan van der Hoeven was het onder meer belangrijk om “een gebaar te maken” naar alle sporten. “Want niet alle sportverenigingen en vrijwilligers zijn in de gelegenheid om de prestaties te vieren.”

Een suggestie van Tol om ook kampioenen uit het verleden een keer “in het zonnetje te zetten”, kon de wethouder wel waarderen, maar hij hield de boot af. “Want dat vergt veel organisatie en het kost veel geld.”

Beelden van de huldiging van Aalsmeerse karatewereldkampioenen in de raadzaal eind vorig jaar (foto's Wassanim); het portret is van PACT'er Harry Stokman, die het voorstel “onzinnig” noemde

2 reacties

 1. De gemeente gaat Aalsmeerse sporters met een Olympische, wereld-, Europese of landstitel voortaan officieel huldigen.
  Want “Aalsmeer is trots op haar kampioenen” en wil dat in het openbaar laten blijken. De achterliggende gedachte is dat sport en bewegen bezigheden zijn die de gemeente graag stimuleert. Daarbij zet ze “vooral in op breedtesport”.

  Twee citaten uit bovenstaand artikel. Hoe vaak zal een sporter op Olympisch, Europees of zelfs nationaal niveau kampioen worden. Dat is toch maar voor enkelen weggelegd.
  Als we willen inzetten op de breedtesport, en bewegen willen stimuleren, is het dan niet stimulerender om alle kampioenen, dus ook op lager niveau in het zonnetje te zetten. Zo moeilijk is het niet om eens per jaar een bijeenkomst te organiseren waarbij alle kampioenen aanwezig zijn.
  Er gaat weinig stimulans uit voor jongeren van een huldiging voorafgaand aan een raadsvergadering, waar deze jongeren waarschijnlijk niet of zelden aanwezig zijn…

 2. Gewoon heel vreemd hoe de Aalsmeerse gemeenteraad hier over denkt en in bijzonder dhr. van der Hoeven (weth. Sport). Als een TOP-sporter een gouden medaille heeft gehaald op de Paralympics in Londen 2012 (goud en brons) wordt zij niet gehuldigd onder het mom van “ze is al eens gehuldigd”. Wees dan ook standvastig en doe dat dan ook niet als een Bob de Jong alleen maar een BRONZEN medaille heeft gehaald. Hij is ook al eens gehuldigd door deze gemeente. Dan krijg je een penning van de gemeente Aalsmeer en ben je ereburger. Niet dat dat enig voordeel heeft. Zelf de vorige burgemeester (Litjens) keek je niet eens aan als je hem tegenkwam. Overigens niets tegen Bob de Jong, hij is top.
  Kortom als Paralypische sporter word je nog steeds niet erkend. Ga ook eens de berichten van “Aalsmeer dichtbij” 2012 na de Paralympics lezen hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin