“Alsjeblieft, geef elkaar de ruimte.” Een citaat van Bas Eenhoorn uit een interview eind vorig jaar in het Friesch Dagblad. Een andere quote: “Als iemand mij wat vertelt, zeg ik meestal: 'O ja, hoezo, is dat wel zo? En ik hoop dat iedereen dat doet.”
Waarnemend burgemeester Jeroen Nobel heeft deze doorgewinterde, 68-jarige bestuurder van VVD-huize in de arm genomen om het onderzoek te leiden naar verbetering van de lokale “bestuurscultuur en onderliggende verhoudingen”. Dat heeft de PvdA-burgemeester de gemeenteraad dezer dagen per brief laten weten.
Snel aan de slag
Eenhoorn, die een eigen adviesbureau BasEenhoorn.nl heeft, gaat “op korte termijn” gesprekken voeren met leden van de gemeenteraad en B&W en bovendien met externe betrokkenen. Om wie het gaat, vertelt Nobel er niet bij. De onderzoeker, ondersteund door Sharon Blair-Zuijderdhoff van adviesbureau Twijnstra Gudde, stelt vervolgens een rapport op en komt met conclusies en aanbevelingen.
De onderzoeksopdracht van Nobel aan Eenhoorn is helder: maak “een scherpe analyse van de onderliggende feiten en oorzaken en gevolgen” en geef “een betrouwbaar beeld van de huidige situatie”. Kennelijk is dat nog niet eerder op zinvolle wijze gebeurd. Ook niet toen adviseur Geeske Wildeman het 'herstelproces' begeleidde, in de periode eind oktober-eind januari.
Zesmaal burgemeester
Bas Eenhoorn, woonachtig in Wassenaar, is verre van een onbekende in bestuurdersland. De VVD'er heeft zes burgemeesterschappen op zijn naam staan. Als student had hij al de ambitie burgmeester te worden, meldt hij op zijn website. Op zijn 29ste was hij eerste burger van Schiermonnikoog. Later was hij dat in Voorburg en Lansingerland. Daarnaast is hij waarnemend burgemeester geweest in Kaag en Braassem, Alphen aan den Rijn (ten tijde van de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof) en Vlaardingen.
Van 1999 tot 2003 was hij voorzitter van de landelijke VVD. In die hoedanigheid riep hij lijsttrekker Hans Dijkstal bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2002, toen de liberalen slecht stonden in de peilingen, op meer Jip-en-Janneke-taal te gebruiken. Een jaar geleden werd hij benoemd als nationaal commissaris Digitale Overheid, een spraakmakend gebied in het overheidsbestuur.
Voorliefde
Al met al heeft Eenhoorn zeer ruime ervaring in het openbaar bestuur, al staat hij niet direct bekend als het aaibare type 'mensenmens'. Overigens is hij nooit lid geweest van gemeenteraad, provinciale staten of Eerste en Tweede Kamer.
Hij schrijft op zijn site een voorliefde te hebben voor de werkterreinen “gemeentelijke herindeling, versterking van het lokaal bestuur en het effectief verdelen van taken en bevoegdheden binnen het openbaar bestuur”. In het kranteninterview zegt hij op bestuurlijk vlak “altijd vanuit het idee” te werken: “Samen gaan we proberen iets voor elkaar te krijgen”.
Strafbankje
Met het inhuren van Eenhoorn zet burgemeester Nobel de, door hem beloofde, volgende stap in het traject om Aalsmeer van het strafbankje te halen en weer een volwassen aanzien te geven.
Althans dat is, in kort bestek, de visie van commissaris van de koning Johan Remkes (VVD) van Noord-Holland. Deze plaatste de gemeente onder curatele met de benoeming van een interim-burgemeester, met de opdracht orde op zaken te stellen. Na het, door hem betreurde, vertrek van burgemeester Jobke Vonk oordeelde Remkes dat Aalsmeer voorlopig even niet toe is aan een nieuwe burgemeester.
Foto's: Bas Eenhoorn, onderaan trots met premier Rutte in het 'torentje'. (bron: website BasEenhoorn.nl)
2 reacties
Niet wat te vroeg om van “strafbankje” en “curatele” te spreken? Het gaat nu om diepgaand, compleet en doeltreffend onderzoek naar en publicatie van feiten. Op basis daarvan zal blijken wat er mis is met “de patiënt” en hoe die behandeld moet worden.
Met Nobel P.v.d.A en Eenhoorn V.V.D. wordt het toch nog 11+ om 12.