Nieuwjaarsborrel – PACT-fractie vóór voortbestaan combipartij

Bestaat PACT Aalsmeer over twee jaar nog? In het voorjaar van 2018 zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Staat PACT dan op de kieslijsten of keren de 'oude' namen weer terug: D66, PvdA en GroenLinks?

Dat zijn de drie partijen die samen sinds het jaar 2000 de progressieve combinatiepartij vormen. De PACT-leden beslissen vóór komende zomer over de toekomst. Als het aan de fractie in de gemeenteraad ligt, blijft PACT intact.

Voordelen
Die ontboezeming deed fractielid Wilma Scheltema zaterdag op de nieuwjaarsborrel van PACT in de Zotte Wilg. Bij afwezigheid van fractievoorzitter Ronald Fransen was zij degene die de officiële speech hield.

“De fractie ziet op dit moment geen reden tot het beëindigen van het samenwerkingsverband. Wij zien op dit moment de voordelen van een lokale partij samengesteld uit drie landelijke partijen die elkaar stimuleren en waarvan het resultaat voor Aalsmeer beter is dan fracties apart. Onze samenwerking is plezierig en wij zijn goed op elkaar in gespeeld,” zei Scheltema.

Vluchtelingen
Het PACT-raadslid sprak haar teleurstelling uit over het besluit enkele dagen eerder van de landelijke opvangorganisatie van vluchtelingen COA om nee te zeggen tegen een azc in deelgebied Molenvliet van bedrijventerrein Green Park. Een opvang daar voor 400 vluchtelingen voor een periode van zes jaar was door B&W aan het COA aangeboden.

De fractie staat “volledig” achter B&W in zijn opvatting dat de opvang van mensen in nood zoiets als een morele plicht is. Wel maakte Scheltema de kanttekening dat de fractie “kleinschalige opvang” zou prefereren. “Natuurlijk zou PACT zich hebben ingezet voor goede integratie, scholing, werk en veiligheid.

Zorgen
Toch had ze een kritische noot richting burgemeester en wethouders. Want de wijze waarop deze de gemeenteraad dinsdag 5 januari tijdens een besloten overleg hadden geinformeerd, “baart PACT zorgen”.

Op initiatief van PACT is daarom komende donderdagavond een extra vergadering van de raadscommissie Maatschappij en Bestuur bijeengeroepen waarop gedebatteerd wordt over het proces bij de vluchtelingenopvang.

Zwarte bladzijde
In haar speech stipte Scheltema en passant het vertrek begin vorig jaar van oud-burgemeester Jobke Vonk aan. De verslechterde verhoudingen binnen gemeenteraad en B&W waren Vonk te veel geworden.

“Wat de reden ook is, als een bestuurder besluit te vertrekken, is dat een zwarte bladzijde voor alle partijen in het gemeentebestuur en voor alle bewoners van Aalsmeer en Kudelstaart, vind ik.”

Geschrokken
Na het bekend worden van de uitkomsten half november van het rapport van Bas Eenhoorn over verbetering van de lokale bestuurlijke verhoudingen was de PACT-fractie volgens Scheltema direct in actie gekomen. Alle spelers die er bestuurlijk toe doen, werden uitgenodigd voor een gesprek “om te sparren” over hoe PACT het doet in de gemeenteraad. “Helaas” hadden alleen fracties er gehoor aan gegeven.

De uitkomsten van de gesprekken hadden PACT “niet geschokt”, maar de fractie was er wel van “geschrokken”. Want andere fracties vinden dat PACT “veel te veel op de man speelt”. Dat terwijl de fractie zelf dacht in debatten juist “voor de inhoud” te gaan.

Waarschuwen
Scheltema beloofde publiekelijk beterschap. “We nemen deze feedback serieus en gaan ermee aan het werk,” zei ze.

PACT wil volgens haar “vooroplopen” in het traject om te komen tot betere verhoudingen. “Als we soms toch op de man spelen, moet u ons waarschuwen,” richtte Scheltema zich rechtstreeks tot de vertegenwoordigers van de vier andere fracties en B&W die op de borrel hun gezicht lieten zien.

Foto's: nieuwjaarsborrel PACT zaterdag in Zotte Wilg (foto Rik Rolleman); portret Wilma Scheltema (foto AV-archief)
 

                                                             – advertentie –

 

Eén reactie

  1. Ook Pact is voor de opvang van vluchtelingen….. Tijdelijk voor 6 jaar… het is maar wat je tijdelijk noemt. Wat mij zo opvalt is dat de politiek het aan ons “verkoopt” als een tijdelijk iets.. dat de vluchtelingen na een tijd weer terug moeten. Ondertussen moeten ze wel integreren, naar school, onze taal leren, etc. Het komt een beetje tegenstrijdig over… En nogal naïef. Een kind uit bijvoorbeeld Syrië van een jaar of 5 gaat hier naar school, gaat Nederlands leren, en zou na 6 jaar weer terug moeten? En dat is realistisch? Waarom niet een alternatief. Gewoon een paar gezinnen selecteren, waarvan je weet dat ze niet terug gaan, deze onderdak scholing etc. aanbieden. Dan help je deze mensen echt, kun je echt integreren en ben je eerlijk naar de bevolking…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel