Nieuw College met drie politieke stromingen

Eén dissonant was er gisterenavond bij de installatie van het nieuwe Aalsmeerse College van burgmeester en wethouders. Die dissonant was die ene stem tegen de benoeming van wethouder Wilma Scheltema die op gaat treden namens de vier kleine partijen in de gemeenteraad. Haar nieuwe collega’s wethouder Robert van Rijn van de VVD en wethouder Robbert-Jan van Duijn van het CDA konden beide met 23 stemmen voor en nul tegen hun positie innemen. Hiermee zijn er in Aalsmeer nu drie duidelijke min of meer gelijkwaardige politieke blokken. Een en ander vond plaats in een positieve, ja zelfs wat feestelijke sfeer.

Wat een verschil met vier jaar terug. Twee van de vier wethouders die toen geïnstalleerd werden op die 16e mei 2014, hadden binnen vijf minuten een motie van wantrouwen over hun integriteit aan de broek. AalsmeerVandaag verslaggever Han Carpay noemde het destijds in zijn stuk met de kop; ‘Zwarte raadsvergadering politiek dieptepunt’ een avond – waarin een naargeestige sfeer heerste, soms op het grimmige af – waarin de frustraties over de hele afgelopen informatieperiode samen kwamen. Die frustraties zijn lang, te lange tijd de baas geweest in Aalsmeer en daarmee niet in het belang van Aalsmeer en haar bewoners. Niet veel politici zullen aan deze tijd herinnerd willen worden. De sfeer is er op dit moment één van: ‘we gaan het absoluut anders en beter doen’. De tijd zal het uitwijzen.
 
(lees verder onder de foto)
 
 
Achter de schermen
Toen werd het één uur ’s nachts dat de benoeming een feit was. Gisterenavond was het rond de klok van half tien gepiept en konden de felicitaties, bloemen en cadeaus hun weg vinden. Politiek zou echter geen politiek zijn als er zich toch niet wat zaken achter de schermen hebben afgespeeld. Zo bleek tijdens de presentatie van PvdA, GroenLinks, D66 en AA voorafgaand aan de gemeenteraad, dat deze vier veel liever vier wethouders hadden gezien en ook dat de portefeuilleverdeling nog niet gelopen is.
 
Blaren van de tong gepraat
Het feit dat de vier kleine partijen elkaar nu gevonden hebben is volgens voorman Kuin vooral te danken aan PvdA-voorman Jelle Buisma. Volgens Kuin heeft Buisma de blaren van de tong gepraat en er alles aan gedaan om te voorkomen dat raad en bestuur zouden terugvallen in een setting van coalitie en oppositie. Een traditionele setting van voor- en tegenstanders. Daarbij opgeteld de vurige wens van AA om niet terug te vallen in dat ‘oude’ heeft deze nieuwe balans helpen realiseren. Het heeft er zeer zeker ook mee te maken dat de twee formateurs vasthielden aan dat getal van drie wethouders. En dat er chemie is tussen die twee bleek meerdere malen uit de blikken van verstandhouding die werden gewisseld. Want hun uitgangspunt van een breed gedragen compact college is nu bewaarheid.
 
Vinger in collegepap
Het heeft Aalsmeer drie duidelijk gemarkeerde politieke stromingen opgeleverd met elk een vinger in de collegepap. Sterker nog, het is denkbaar dat wat het meest progressieve blok lijkt, het grootste is met haar negen zetels. Voor Aalsmeer is de uitkomst uniek. Nog nooit hebben alle partijen zich vertegenwoordigd gevoeld in een college. Gisterenavond klonk meerdere malen, bijna als een soort mantra, dat de politiek er voor het belang van Aalsmeer is. Of dat in de praktijk ook zo gaat uitvallen moet zich nog wel bewijzen natuurlijk.
 
Partijen blijven herkenbaar
Tijdens de perspresentatie van de vier kleine partijen vertelde GroenLinks voorman Ronald Fransen dat de programmatische verschillen tussen de vier klein zijn. Op de vraag of dat de doodsteek is voor het politieke debat, reageerde hij met de woorden dat elke wethouder nu langs verschillende lijnen meerderheden kan behalen. Volgens de vier is het daarbij belangrijk dat ze elkaar niet in negatieve zin gaan verrassen. Het betekent praktisch gezien dat de vier kleine partijen voor elke gemeenteraad even de koppen bij elkaar gaan steken ter afstemming. Volgens de kersverse fractievoorzitter van D66, Willem Kikkert, is de uitkomst een mooi democratisch geheel. Daar past een scherp debat prima in zo lang dat op basis van argumenten plaatsvindt en partijen toch herkenbaar zijn.
 
Waard om te luisteren
Het zal dus echt niet elke keer 23 stemmen voor en nul tegen opleveren zoals bij de installatie van dit college al bleek. Volgens nieuwkomer en CDA-man Bart Kabout die verrassend, maar niet zo goed verstaanbaar het woord voerde, is wat er nu ligt een mooie basis om het beter te gaan doen. Het is het volgens hem waard om te luisteren naar elkaars voorstellen. VVD voorman Dirk van der Zwaag was er kort over. Hij stelde dat er in de afgelopen twee maanden een actief breed gedragen proces heeft plaatsgevonden dat goed is voor Aalsmeer.
 
Nog niet gelopen
Helemaal gelopen is de race nog niet. Er ligt al wel een voorstel over de portefeuilleverdeling voor de drie wethouders. Zoals het zich nu laat aanzien moet daar nog aan gesleuteld worden. AA, D66, GroenLinks en PvdA willen zich daarbij niet uitlaten waar het om gaat. De portefeuilleverdeling in concept ziet er als volgt uit:
Concept portefeuilleverdeling
  • Wethouder Robbert-Jan van Duijn de portefeuilles Schiphol, Jeugd, Onderwijs, Sport, Subsidiebeleid, Ruimtelijke Ordening en Vergunningen.
  • Wethouder Robert van Rijn de portefeuilles Werk en Inkomen, Economie, Recreatie en Toerisme, Openbare ruimte (Wegen en Begraafplaatsen), Wonen en Verkeer en Vervoer op zich nemen.
  • Wethouder Wilma Scheltema de portefeuilles Zorg, Wijkgericht werken, Natuur en Milieu, Duurzaamheid, Cultuur en Openbare ruimte (Openbaar groen en Afvalinzameling) voor haar rekening.
  • Burgemeester Jeroen Nobel de portefeuilles Openbare orde en Veiligheid, Intergemeentelijke samenwerking, Communicatie, Integriteit, Toezicht en Handhaving, Vastgoed en Financiën behartigen.
Nieuwe raadsleden
De portefeuilleverdeling wordt definitief vastgesteld in de eerste vergadering van het college van B&W in de nieuwe samenstelling. Na de benoeming van de kandidaat wethouders zijn Gerard Winkels van het CDA, Erik Abbenhues namens de VVD en Judith Keessen voor D66 geïnstalleerd als lid van de gemeenteraad van Aalsmeer.
 
Tekst Jan Daalman
 
Foto's (vanaf boven:) Robert van Rijn legt de eed af, naast hem Robbert-Jan van Duijn en Wilma Alink-Scheltema, felicitatiemoment voor de nieuwe wethouders, Jelle Buisma aan het woord, Willem Kikkert en Dirk van der Zwaag, de nieuwe raadsleden Gerard Winkels, Erik Abbenhues en Judith Keessen worden beëdigd. Foto's Arjen Vos.
 
(advertentie)
 

2 reacties

  1. De verwarring is nog groter Erik, Willem Kikkert lijkt een CDA’er te zijn en Ronald Fransen een D’66’er. Misschien staat dat wel symbool voor het kleurloze gezicht van de huidige Aalsmeerse politiek. Was dat ook niet de reden dat jij niet wist op wie en wat te stemmen?

  2. Is het heel kinderachtig van me dat ik heel graag wil weten wie er een steen in de vijver van eensgezindheid heeft gegooid? WIE stemde er tegen Wilma Scheltema? En waarom moest PACT ook al weer worden opgeheven, nu hebben we er een soort SuperPact voor terug, namelijk WWHIAOAE (We Worden Het In Aalsmeer Over Alles Eens). Wat is er mis met stevige en inhoudelijke oppositie? En het lijkt op de foto net of Jelle Buisma (die zich de blaren OP de tong moet hebben gepraat) bij de VVD is aangeschoven, dat zie ik nog niet zo snel gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin