Negen nieuwe raadsleden, bij PACT twee verrassingen

Marlon Kreeft (CDA), Jop Kluis (AB), Jan Bouwmeester, Nanda Hauet, Dirk van der Zwaag (allen VVD), Sunny Lakerveld, Rik Rolleman, Wilma Scheltema (allen PACT) en Bram Heijstek (HAC). Dat zijn de negen nieuwe gezichten in de gemeenteraad, die verder veertien bekende gezichten telt. In de nieuwe raad zitten 23 leden in plaats van 21, zoals in de afgelopen raadsperiodes.

Opmerkelijk is dat bekende raadsleden verdwijnen die daar niet op gerekend hadden. Dat zijn de PACT'ers Willem Kikkert en Jelle Buisma. Ook CDA'er Ines van der Boon (6 op de lijst) vertrekt. Al zal ze mogelijk ingecalculeerd hebben dat partijgenoot Eppo Buskermolen (7) zijn populariteit in Kudelstaart zou verzilveren en haar voorbij zou streven.

Eén stem verschil
Rolleman (177 stemmen), Scheltema (136) en Buskermolen (150) hebben hun raadslidmaatschap uitsluitend te danken aan voorkeurstemmen. Daarvoor geldt dat je een kwart van de kiesdeler (die was 535 stemmen) moet behalen, oftewel minimaal 134 stemmen.

Dat één stem bij verkiezingen letterlijk telt, bleek bij PACT. Daar legde Jelle Buisma (135 stemmen) het met die ene stem af tegen Scheltema. In de fractie van PACT is alleen Fransen overeind gebleven; naast hem nemen drie nieuwelingen plaats.

Populairst
De populairste politicus in Aalsmeer is Robert van Rijn (VVD), gemeten naar het aantal kiezers dat zijn stem op hem uitbracht. Hij kreeg er 1636, een aantal waaraan de kandidaten bij de verkiezingen in 2010 lang niet konden tippen. Tweede, op ruim een halve zetel, was Gertjan van der Hoeven (1324), vorige keer de grootste stemmentrekker. Als derde kwam Robbert-Jan van Duijn (1299) eveneens boven de duizend.

PACT-lijsttrekker Ronald Fransen moest zich tevreden stellen met 756 stemmen. Heijstek haalde er 410. De vrouw met de meeste aantrekkingskracht was Marjanne Vleghaar (VVD), met 447 stemmen. Tweede vrouwelijke topper was Helma Persoon (432, AB) en derde Sunny Lakerveld (293), op eerbiedige afstand.

Stevige achterban
Uit de cijfers, die het stembureau vanochtend om tien uur officieel vrijgaf, is verder af te lezen dat enkele kandidaten persoonlijk een stevige achterban hebben. Zo stemden 440 kiezers op de nummer drie van AB, Dick Kuin. Dat is 8 stemmen meer dan Helma Persoon kreeg, die tweede op de lijst stond. Ook drie CDA'ers kunnen bogen op veel steun. Ad Verburg (nummer 2 op de lijst) haalde 364 stemmen binnen, Jaap Overbeek (4) 355 en Dirk van Willegen (5) 327.

In de onderste regionen van de kandidatenlijsten waren geen verrassingen. Een uitschieter naar boven was Sietske van den Broek (13de bij AB), met 108 stemmen. Er was één Aalsmeerder die geen enkele stem kreeg. Peter Hulsbos (CDA) had kennelijk zelf ook voor een ander gekozen.

Beperkt houdbaar
Overigens is de lijst met de gemeenteraadsleden voor een deel beperkt houdbaar. Dit omdat binnen afzienbare tijd hoogstwaarschijnlijk enkele raadsleden zitting zullen nemen in B&W. De vier 'oude' partijen hebben hun kandidaat-wethouder al naar voren geschoven, Verburg (CDA), Van der Hoeven (AB), Van Rijn (VVD) en Rolleman (PACT). Op Van Rijn na is dat het huidige wethouderstrio. Daar kunnen Ines van der Boon (CDA), Danny Tol (AB), Jason Pijnaker (VVD) en Willem Kikkert (PACT) enige moed uit putten. Maar niets is nog zeker.

Komende dinsdag om 17.00 uur vindt het afscheid van de oude raad plaats. Twee dagen later, op donderdag, is de installatie van de nieuwe gemeenteraad, om 20.00 uur. Beide vergaderingen vinden plaats in de raadzaal en zijn openbaar.

Samenstelling nieuwe gemeenteraad (23 leden)

CDA (6 zetels) – Robbert-Jan van Duijn, Ad Verburg, Marlon Kreeft, Jaap Overbeek, Dirk van Willegen en Eppo Buskermolen
AB (6) – Gertjan van der Hoeven, Helma Persoon, Dick Kuin, René Martijn, Dirk Stoker en Jop Kluis
VVD (6) – Robert van Rijn, Jan Bouwmeester, Marjanne Vleghaar, Teun Treur, Nanda Hauet en Dirk van der Zwaag
PACT (4) – Ronald Fransen, Sunny Lakerveld, Rik Rolleman en Wilma Scheltema
HAC (1) – Bram Heijstek

Foto's: nieuwe gemeenteraadsleden, van boven naar beneden Wilma Scheltema, Rik Rolleman (nieuwkomers door voorkeurstemmen, PACT), Nanda Hauet (VVD), Marlon Kreeft (CDA) en Dirk van der Zwaag (VVD). (foto's AV/PACT/VVD)

Lees vorig bericht

Foto 6: ‘Verzin en win…’

Lees volgend bericht

Nog steeds asociaal gedrag verkeer N196


2 Reacties

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *