‘Naar de rechter? Dat wil toch niemand…’

Uiteindelijk viel het nog mee. Een half uur na middernacht hamerde voorzitter Wilma Alink-Scheltema de commissieleden naar huis. AalsmeerVandaag vond het om tien uur al welletjes. De behandeling van de nieuwe structuurvisie Greenpark gaf genoeg stof tot nadenken en schrijven. Niet alleen over tijdelijke huisvesting, ook het Schipholparkeren kwam aan de orde. Wat vonden de raadsleden ervan en hoe reageerde portefeuillehouder Gertjan van der Hoeven op de vragen? Een weergave.
 
Per inspreker vijf minuten de tijd. De voorzitter moest streng zijn anders zou het helemaal een latertje worden.  Alleen Cees Buijs kreeg na enig overleg met de commissie vijf minuten extra omdat hij niet alleen namens taxibedrijf Met en Co maar ook namens Duif insprak. Meester Lex de Jager veerde direct op en zei dat hij namens 44 bewoners sprak en ook graag meer tijd had gekregen. Wilma Alink snoerde hem de mond. Van tevoren had ze immers afgesproken dat de publieke tribune de kalmte zou bewaren. “Geen applaus en geen gejoel graag…”
 
Integreren
Na de zeven insprekers was het de beurt aan de raadsleden om te reageren. Rik Rolleman schaarde zich achter het verzoek van de bewoners om vooral nog een keer met elkaar in gesprek te gaan. “Naar de rechter? Volgens mij wil niemand dat,” aldus de PACT-er.
 
De combinatiepartij gaf  verder aan dat ze het belangrijker vindt dat mensen integreren in de samenleving dan dat ze bij elkaar gaan zitten. Met andere woorden: liever helemaal geen migrantenhotel.
 
Kritisch
Nanda Hauet, opvallend aanwezig deze vergadering, nam het op voor de belangenvereniging. “Is de Molenvliet echt de beste locatie voor dit onderkomen? En hoeveel mensen zijn er eigenlijk daadwerkelijk op zoek naar woonruimte?” Vroeg ze zich af. Wij zijn kritisch en vinden dat de mensen niet voldoende gehoord zijn in deze. Wij overwegen een amendement om dit uit de structuurvisie te schrappen. Ook opperde ze de gedachte om eerst een start te maken met de andere twee locaties en dan pas verder te kijken
 
Haar VVD-partijgenoot Teun Treur begreep niet waarom een taxibedrijf geen extra mogelijkheid krijgt om auto’s te stallen en een hotel wel. Dit naar aanleiding van de aanpassing in de structuurvisie dat er per hotelkamer meerdere auto’s geparkeerd mogen worden.
 
Dankbaar gebruik
René Martijn van AB verklaarde Schipholparkeren geen ideale invulling van Greenpark te vinden. Al snapte hij ook dat grondverkoop nodig is. Bedrijvigheid moet volgens hem wel in evenwicht blijven met de leefbaarheid van het gebied. “Is er onderzocht of er geen bedrijven zijn die vanuit de huidige lintbebouwing willen verhuizen naar Greenpark?” vroeg hij zich af. Maar ook gaf hij aan dat “we als samenleving dankbaar gebruik maken van de migranten en daarom ook een plicht hebben om ze goede huisvesting te bieden.”
 
Convenant
Het CDA gaf bij monde van Dirk van Willegen aan ook kritisch te staan tegenover de locatie Molenvliet. Maar hij herinnerde de aanwezigen er fijntjes aan dat in 2014 een convenant gesloten was 'met een kadernota' waarin staat dat er huisvesting gerealiseerd mag worden voor 600 bewoners. “Toen waren er 22 voor en één tegen,” aldus de CDA-er die er aan toevoegde dat een onderkomen van 200 mensen wat dat betreft nog een stuk veiliger is en meer ontspannen is voor de bewoners. Het CDA houdt derhalve vast aan deze locatie.
 
Huisjes gemolken
Toen was het woord aan de wethouder. “Ik snap de ontrust,” zo stak Van der Hoeven van wal, “maar we moeten iets doen aan de erbarmelijke manier waarop mensen die een bijdrage leveren aan onze arbeid, nu in huizen gestopt worden. We hebben honderd handhavingszaken lopen waar ordinair huisjes gemolken wordt. Daarom zijn we blij met ondernemers die zich melden en het op een fatsoenlijke manier willen regelen.”
 
Er is volgens Van der Hoeven gekeken naar alternatieve locaties maar de Molenvliet bleek toch het meest geschikt. Wel zegde hij toe het gesprek met de omwonenden te willen aangaan om te kijken “hoe deze mensen zich toch senang kunnen voelen bij de ontwikkeling.”
 
Of met deze uitgestoken hand een rechtsgang voorkomen kan worden, zal moeten blijken.
 
Op 7 juli wordt het onderwerp afgehandeld in de raadsvergadering.
 
Foto's: (van boven naar beneden) Dick Lookman spreekt in voor een volle publieke tribune, Joop Kok en Rik Rolleman (PACT, Nanda Hauet en Teun Treur (VVD) Dirk van Willegen en Ton Harte (CDA) verkeersdeskundige Carl Richelman en wethouder Gertjan van der Hoeve (Foto's en tekst Arjen Vos)
 
(advertentie)

Eén reactie

  1. “… maar we moeten iets doen aan de erbarmelijke manier waarop mensen die een bijdrage leveren aan onze arbeid, nu in huizen gestopt worden. We hebben honderd handhavingszaken lopen waar ordinair huisjes gemolken wordt. Daarom zijn we blij met ondernemers die zich melden en het op een fatsoenlijke manier willen regelen.”

    Als dit door de heer Van der Hoeven zo is uitgesproken dan is het hoog tijd dat die erbarmelijke en ordinaire situtie voor een ieder wordt opengelegd. Zien doet immers geloven. En of we blij moeten zijn met ondernemers die het op een fatsoenlijke manier willen regelen, valt nog te bezien. Waaruit blijkt die goede wil? Zijn er al contracten (dat zijn wilsovereenstemmingen tussen twee of meer partijen waardoor een verbindtenis tot stand komt of eindigt) voorhanden waaruit dat blijkt? Volgens mij niet. Gemeente Aalsmeer, beleg eerst voor bestaande en toekomstige arbeidsmigranten, die incognito mogen komen, een goede open informatieavond met simultaan vertaling in het Pools en luister eerst naar wat zij willen. En hoe zij zich het wooncontract voorstellen . Goede communicatie, openheid van zaken en behoorlijk voorafgaand onderzoek naar alle stellingen en situaties is hier een eerste vereiste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst