Dankzij een handreiking van het CDA haalde één, afgezwakte, motie van de gezamenlijke oppositie van VVD, PACT en HAC het donderdagavond. Alleen AB zette de hakken in het zand en wenste geen duimbreed toe te geven. De motie, uit de koker van de VVD, vraagt B&W openbare aanbestedingen van de gemeente vóór 1 juli duidelijk op www.aalsmeer.nl te zetten. Dat geldt eveneens voor grotere openbare en Europese aanbestedingen die altijd op het online marktplein Tenderned geplaatst worden.
“Zeer sympathiek,” vond burgemeester Jobke Vonk, verantwoordelijk voor gemeentelijke communicatie, de motie. Precies dezelfde woorden had ze op de vorige raadsvergadering ook al gebruikt. Maar toen trok de VVD de motie in om Vonk tijd te geven “om de juridische consequenties te overzien”.
Dichter bij ondernemers
VVD-woordvoerder Nanda Hauet ontving tussentijds een schriftelijke reactie van de burgemeester, paste op basis daarvan de tekst aan en diende de motie op 12 juni opnieuw in. Het doel van de motie bleef overeind. “De gemeente dichter bij de ondernemers brengen,” zo lichtte Hauet vorige keer toe. Oftewel, in dit geval, ondernemers optimaal informeren over aanbestedingen.
Kon het donderdag nog misgaan? Nou en of. Vonk, die zwak en onzeker leidde, moest zich in allerlei bochten wringen om geloofwaardig over te komen. Ze gaf de “toezegging” het verzoek “zo uit te voeren, al wordt 1 juli heel krap”. Daarmee was die motie in haar ogen “overbodig” geworden.
Kort door de bocht
Dat vond mede-indiener Ronald Fransen (PACT) kort door de bocht. Want daarmee haalde Vonk de grond onder veel moties vandaan. “Dat is juist de kracht van een motie: dat u het gaat doen,” stelde hij laconiek.
Vonk wees erop dat de pijn slechts zat in de “overwegingen” van de motie. Een ervan luidde dat Aalsmeerders in diverse tevredenheidsonderzoeken aangeven dat de communicatie tussen overheid en inwoners/ondernemeers verder kan worden verbeterd. “Daar herken ik me niet in,” zei ze.
Geen verwijt
Maar zulke geluiden “horen we veel,” antwoordde Hauet. “Het is ook geen verwijt,” voegde ze eraan toe. De VVD'er wilde de tekst best zo aanpassen dat Vonk erachter kon staan. Het bevreemdde haar wel dat ze in het schriftelijke preadvies niet had aangegeven dat ze moeite had met bepaalde overwegingen. Daar kwam de burgemeester opeens mee tijdens de vergadering.
De liberale fractievoorzitter Robert van Rijn nam het ernstiger op, “met klem bezwaar” makend tegen die handelwijze. “Ik vind dit niet kunnen!” zei hij tot driemaal toe, met stemverheffing.
Kostenplaatje
De fracties van de coalitiepartijen bemoeiden zich niet of nauwelijks met het gehakketak op de vierkante millimeter. Fractievoorzitter Helma Persoon van AB zag niets in de motie, aangepast of niet. Ze vond dat de gemeente al de juiste weg ingeslagen is en met het volgen van het voorbeeld van collega-gemeente Amstelveen straks alles goed op de rails krijgt voor de ondernemers.
Persoon wilde evenmin met een onnodig “kostenplaatje” geconfronteerd worden. Dat kwam haar onmiddellijk op een repliek van Hauet te staan. “In het preadvies staat dat er geen kosten mee gepaard gaan.” Dat advies had Vonk overigens slechts aan de VVD toegestuurd.
Na veel vijven en zessen – de publieke tribune was (gelukkig in dit geval) zo goed als leeg en de radioluisteraars waren waarschijnlijk allang afgehaakt – diende de VVD de motie in een herziene versie in. Vonk hield er verder wijselijk haar mond over, Persoon bleef dwarsliggen. Maar omdat het CDA met de aanpassingen vrede had, haalde de motie de eindstreep, om vijf over half een. Zestien voorstemmers, zes tegenstanders (AB).
Openingstijden gemeente
Een tweede motie van de oppositie, van de hand van Bram Heijstek (HAC), strandde. Daarin wordt een oproep gedaan te onderzoeken of burgers en ondernemers mogelijk beter bediend kunnen worden met extra openingstijden en alternatieve digitale contactmogelijkheden. Een achterliggende gedachte was voor Heijstek dat het rapportcijfer voor de openingstijden gedaald is van 7,5 naar 6,8.
Als opties worden genoemd extra avondopenstelling, zaterdagopenstelling, langere of andere telefonische bereikbaarheid, chatmogelijkheden en uitbreiding van het dienstenaanbod van de digitale balie. Het onderzoek moet leiden tot een “kostenneutraal” wijzigingsvoorstel, aldus de motie.
Rapport afwachten
In een reactie stelde wethouder Gertjan van der Hoeven vast dat de motie te vroeg komt. Het rapport waarin tevredenheidscijfers vermeld staan, is immers nog “niet officieel beschikbaar”. Wacht dat rapport af en trek dan conclusies, adviseerde hij. Hij merkte wel alvast op dat zaterdagopening financiële consequenties heeft, want dat “zit niet in het contract” van de ambtenaren. AB'er Persoon en Robbert-Jan van Duijn (CDA) onderschreven de woorden van de wethouder.
VVD'er Hauet bracht in het midden dat van het wachten op het rapport het rapportcijfer “niet beter” wordt. Bovendien had ze begrepen dat er “niets extra's over openingstijden” in staat. Anders gezegd: het gevraagde onderzoek is volgens haar op zijn plaats. Dat dat in de papieren loopt, zoals Persoon suggereerde, vond ze een “te snel getrokken” conclusie. Haar uitsmijter: “Misschien blijkt uit het onderzoek dat de service goedkoper kan.”
Foto's: (boven) burgemeester Jobke Vonk op 12 juni aan het woord, (onder) PACT'er Ronald Fransen in een reactie (foto's Arjen Vos); (midden) VVD-woordvoerder Nanda Hauet (archieffoto Patrick Spaander)
Eén reactie
Vreemd ,die reactie op openstelling gemeentehuis. In de Lentenota op pagina 47 wordt juist voor 2014 een voorstel gedaan voor € 50.000 omdat het college een voorstel doet hoe een betere dienstverlening te geven aan de burgers (pag. 48), maar hier staat niets over tevredenheidsonderzoek.