Mogelijk vrachtwagenverbod Hortensialaan en Ophelialaan

Afgelopen dinsdag liep het vol op de wegen in Aalsmeer vanwege een gestrande vrachtwagen op de N201.

Door: Klaas Leegwater. Er komt mogelijk een verbod voor vrachtwagens in de Hortensialaan en de Ophelialaan. Dit zegt Nynke Pranger, adviseur verkeer van de gemeente, in een informatiebulletin dat vandaag is verspreid. Pranger reageert daarmee op zorgen die er leven bij omwonenden in genoemde straten over de toename van auto- en vrachtverkeer sinds de knip in de Burgemeester Kasteleinweg. 

In plaats van de nieuwe N201 om het dorp heen, kiest doorgaand verkeer veelal een sluiproute door Aalsmeer. Daarbij wordt de onlangs geopende Witteweg (fiets-autostraat) bij de ‘knip Mensinglaan’ door verkeersdeelnemers, zowel vanaf richting Uithoorn als Hoofddorp, massaal genegeerd en wordt de Hortensialaan en Ophelialaan zwaar belast. Dat bleek afgelopen periode uit eigen waarneming van AalsmeerVandaag en werd door verschillende bewoners getoond op de sociale media. 

Pranger herkent het probleem. “We zijn bezig met een plan van aanpak voor de korte en lange termijn. Zo wordt er nagedacht over een vrachtwagenverbod, willen we doorgaand verkeer meer sturen en kijken we in een breder onderzoek naar de effecten van de inrichting van de weg.” In het voorjaar zal de gemeente een verkeerstelling uitvoeren op de diverse plekken om te kijken hoe het verkeer zich verplaatst.

Rotonde Oosteinderweg

Aanbevelingen na quick scan
Vorige maand heeft de gemeente een quick scan laten uitvoeren door een adviesbureau om te kijken hoe het verkeer zich gedraagt op de Burgemeester Kasteleinweg, specifiek gericht op de nieuwe kruisingen (rotondes). Daarbij is een aantal aanbevelingen gedaan voor aanpassingen om het gedrag van weggebruikers te beïnvloeden. Zo komen er extra bebording en markeringen op het wegdek om verkeersdeelnemers te wijzen op de nieuwe verkeerssituatie. Pranger: “Het is duidelijk dat het verkeer nog moet wennen aan de nieuwe situatie en dat is logisch.”

‘Geef elkaar de ruimte’
Verkeerswethouder Robert van Rijn zegt in de nieuwsbrief: “Ik wil aan iedereen vragen om elkaar de ruimte te geven om de nieuwe weg eigen te maken.” Van Rijn erkent in zijn schrijven dat er de laatste tijd verkeersproblemen waren. “Daarom wil ik alle inwoners van Aalsmeers bedanken voor hun geduld tijdens alle wegwerkzaamheden en omleidingen. We gaan de nieuwe verkeersbewegingen goed monitoren en kijken of we extra maatregelen moeten nemen.”

Aanstaande zondag wordt de busbaan geopend. Van Rijn kondigde in november aan dat de nieuwe weg feestelijk in gebruik zal worden genomen. Vanwege de coronamaatregelen is nog niet bekend wanneer dit zal plaatsvinden.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

Lees vorig bericht

Escape room ‘Fort K’ mix van Big Brother en Wie is de Mol

Lees volgend bericht

Wethouder wil vrachtverkeer voor kerst tegenhouden


2 Reacties

  • Lang geleden heeft het toenmalige gemeente bestuur besloten, dat er met een wijziging van de N 196 een knip moest komen. Ondanks veel gehakketak is dat er toen doorgedrukt. Misschien waren de gemeente raadsleden zich niet bewust van de toegenomen verkeersdrukte nu. En die auto’s blijven en dat zullen er nog meer worden. Waarom geeft de gemeente/provincie niet toe, dat de ideeen van toen niet meer van toepassing zijn? Haal die domme knik er uit en pas de rijbaan tussen de ophelialaan en de zwarteweg aan, zodat het verkeer ook binnen Aalsmeer op een normale manier kan rijden. Ik vindt de N 201 een prima route voor doorgaand verkeer, maar er moet toch ook normaal lokaar verkeer mogelijk zijn?

  • Is de grootste blunder van de gemeente en provincie de hele operate N196 en let op hoeveel ongevallen er gaan gebeuren met de bussen en vrachtwagens

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *