Markt naar Praamplein, na grimmig debat

De weekmarkt gaat naar het Praamplein. Daartoe besloot de gemeenteraad afgelopen donderdag. Het besluit was uiteindelijk weliswaar unaniem, maar daar is alles mee gezegd. Het gemor van de oppositiepartijen VVD, PACT en HAC klonk luid.

Kort na de feestweek in september maakt de markt de overstap van het Raadhuisplein naar het Praamplein. Daar zullen de kramen een plaats krijgen aan de kant van de Brandewijnsloot en de aanlegsteigers bij Albert Heijn. Er is ruimte voor maximaal 77 kramen, wat op dinsdagmiddagen 95 parkeerplaatsen 'kost'. Momenteel telt de markt 55 kramen; mogelijk komen er straks twee bij.

Enige oplossing
De drie oppositiepartijen wezen er in het, grimmige, debat op dat wethouder Ad Verburg van economische zaken zijn “huiswerk” niet goed gedaan had. Deze had namelijk de kostenpost van € 33.000 niet in zijn begroting opgenomen. Verburg gaf dat ook toe. Zijn tegenargument was dat hij eerst alle onderzoeken had willen afwachten.

“Dit voorstel doen we om de markt te laten voortbestaan. Er is maar één oplossing, en dat is verhuizing naar het Praamplein. De bewoners willen dat, wij willen dat ook en het is uit de participatie en het onderzoek gekomen. Om het voorstel uit te voeren moeten we kosten maken, en die hebben we geraamd op € 33.000. En that's it,” reageerde een lichtelijk geërgerde wethouder.

Betere plek
Op het rondetafelgesprek half april, waarop de gemeenteraad en enkele gasten een eerste debat aan de afbrokkelende markt wijdden, was al naar voren gekomen dat de markt op het Praamplein onder een gunstiger gesternte zou staan. Opnieuw als buur van Albert Heijn. Weg van concurrent Action. Midden in het Aalsmeerse koopcentrum en met parkeerruimte naast de deur. Niet alleen de coalitie van CDA en AB zag toen de pluspunten, ook de oppositie.

Maar donderdag trok de oppositie feller van leer dan een maand geleden. Daar was de recente vorming van de nieuwe coalitie allicht de belangrijkste oorzaak van. Vooral over het  geldbedrag legden Sunny Lakerveld, Ronald Fransen (beiden PACT), Teun Treur en Robert van Rijn (beiden VVD) de wethouder het vuur na aan de schenen. Zoveel geld uit de kas halen “kan de burger niet begrijpen”, meende Lakerveld.

Lang genoeg
De woordvoerders René Martijn van AB en Dirk van Willegen van het CDA toonden zich weinig ingenomen met het gehakketak van de oppositie. Voor Martijn was twee jaar bezig zijn met het al dan niet verhuizen van de markt lang genoeg geweest. De kogel moest maar eens door de kerk, iets wat Van Willegen volmondig beaamde.

De oppositie wenste er die avond “absoluut” nog geen besluit over te nemen. Toch kwam het daarvan aangezien de coalitie (12 zetels van de 23 zetels) dat wél wilde. Bij de stemming resteerde de oppositie weinig anders dan voor stemmen. “Maar op de financiën komen we bij behandeling van de Lentenota terug,” beloofden Fransen en Treur in koor. In de Lentenota staan de gemeentelijke plannen voor dit jaar uitgewerkt, inclusief de kostenplaatjes.

Foto: PACT had donderdag de meeste kritiek op de kosten die de marktverplaatsing met zich meebrengt. Fractievoorzitter Ronald Fransen is aan het woord, rechts naast hem Sunny Lakerveld die ook een duit in het zakje deed. (foto Patrick Spaander). De illustratie toont de opstelling van de kramen op het Praamplein vanaf eind september.

 

Eén reactie

  1. “Eén oplossing, en dat is verhuizing naar het Praamplein.” Is er dan nooit nagedacht om de markt in de Zijdstraat te plaatsen? Dat kost je geen enkele parkeerplaats. Ik was in Spakenburg laatst en daar hadden ze dat ook markt in de winkelstraat. Kramen allemaal aan een kant en je bent klaar. Super markt daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin