Marieke van Duijn: 24.460 PvdA-stemmen

In Noord-Holland hebben woensdag 24.460 mensen op PvdA'er Marieke van Duijn gestemd. Daarmee was ze een van de grootste stemmentrekkers in de provincie. Ze bleef wel achter bij de gebruikelijke stemmenkanonnen, de lijsttrekkers van de grotere partijen.

Maar bij de nummers twee op de kandidatenlijsten werd ze tweede, net achter de eerste vrouw van GroenLinks. Ze sleepte bijna een kwart van alle PvdA-stemmen binnen, terwijl de sociaaldemocratische lijsttrekker Tjeerd Talsma, een oudgediende, goed was voor de helft.

Enige statenlid
Marieke van  Duijn, die in Kudelstaart woont, is de enige Aalsmeerder die donderdagmiddag in Haarlem als lid van de nieuwe Provinciale Staten wordt geïnstalleerd. Dat blijkt uit de officiële uitslagen die de provincie gisteren publiceerde.

CDA'er Hermen de Graaf gaat niet naar Haarlem. De Graaf, zesde op de lijst, bezet in eindrangschikking de zesde plaats bij de christendemocraten, met 1264 stemmen. Een kleine helft daarvan incasseerde hij in Aalsmeer. Oud-burgemeester van Aalsmeer Theo van Eijk, vierde bij het CDA en goed voor 2617 stemmen, wordt wél statenlid.

Via zijdeur
De complete lijst van Aalsmeerse kandidaten ziet er als volgt uit: 1. Marieke van Duijn 24.460 stemmen; 2. Hermen de Graaf (CDA) 1264; 3. Pieter Litjens (VVD) 757 (voor tweederde uit Aalsmeer); 4. Roberto Schols (50Plus) 288; 5. Rik Rolleman (D66) 266; 6. Judith Keesen (CDA) 238; Jan Swijnenburg (ChristenUnie-SGP) 86 stemmen.

De mogelijkheid bestaat dat De Graaf straks via de zijdeur alsnog statenlid wordt. Dat gebeurt als het CDA opnieuw deel gaat uitmaken van Gedeputeerde Staten, waarin het momenteel vertegenwoordigd is in de persoon van Jaap Bond, die lijsttrekker was. Het CDA schuift Bond komende weken als pion naar voren bij de coalitieonderhandelingen. Wordt Bond herbenoemd als gedeputeerde, dan slaagt De Graaf in zijn missie om op het pluche terecht te komen.

Foto: Marieke van Duijn in Aalsmeer tijdens de Frisse Wind-toer, haar provinciale verkiezingscampagne per fiets eind februari. (foto AV-archief)


 

Eén reactie

  1. Geweldig gedaan Marieke, we zijn trots op je. Ondanks het verlies van de PvdA toch nog een lichtpuntje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel