Kudelstaart slecht af – raad wil dat bus 272 vaker rijdt

Een motie om Kudelstaarters vlak voor de verkiezingen te paaien? Alleen maar voor de bühne dus? Oftewel vragen om een maatregel die je zelf niet kunt nemen? Feit is dat de gemeenteraad de CDA-motie donderdag unaniem steunde. B&W gaat bij busvervoerder Connexxion en de Stadsregio Amsterdam aandringen op “extra ritten van buslijn 272” tussen Kudelstaart en Amsterdam per december.

Wethouder Ad Verburg zag de oproep als “steun in de rug” bij zijn onderhandelingen met Connexxion en stadsregiobestuur. “We zijn al in gesprek over extra eisen aan Connexxion, en dit is er één van,” meldde hij. Want Kudelstaart is uitermate slecht bedeeld met openbaar vervoer, daar was iedereen het op de raadsvergadering roerend over eens.

Verrassing
Initiatiefnemer was CDA-woordvoerder Robbert-Jan van Duijn, al jaren in stadsregioverband pleitend voor beter openbaar vervoer van en naar Aalsmeer en Kudelstaart. Op een gemeentelijke bijeenkomst twee weken eerder, onder meer over het openbaar vervoer in de regio, waren hem de ogen geopend. “Het was toen een verrassing te horen dat de concessie voor Connexxion met twee jaar was verlengd,” zei hij.

Als de busvervoerder twee jaar langer mag doorgaan, moet er financieel ruimte zijn om aan fatsoenlijke Kudelstaartse eisen tegemoet te kunnen komen, bedacht Van Duijn. Bovendien had de stadsregiopresentator op die bijeenkomst zelf de tip gegeven de wethouder een boodschappenlijstje mee te geven. Een motie leek de CDA'er een slimme zet.

Doorn in het oog
In de motie stelt Van Duijn vast dat de “slechte” busverbinding tussen Kudelstaart en Amsterdam Kudelstaarters “al jaren een doorn in het oog” is. De reistijd met lijn 172 is in de ochtendspits bijna anderhalf uur.

Met lijn 272, die in de ochtendspits volgens hem driemaal rijdt (de dienstregeling geeft overigens zesmaal aan), zijn passagiers een kwartier eerder in Amsterdam; de bus slaat het Hortensiaplein en de veiling dan over. In de avondspits rijdt 272 niet. Hoog tijd voor “extra snelle ritten” van die buslijn, aldus de CDA'er.

Losse flodders
Bij de andere fracties kreeg de motie een warm onthaal. “Die is ons uit het hart gegrepen,” reageerde VVD'er Robert van Rijn. “Zo staat het ook in ons verkiezingsprogramma.” PACT'er Ronald Fransen en AB'er René Martijn noemden de motie allebei “sympathiek”.

Toch vroeg Martijn, na vier uur vergaderen, nog om een schorsing, om onduidelijke redenen. Bij de hervatting van de vergadering na een goede vijf minuten kwam hij met enkele losse flodders die de beter in de materie ingevoerde Van Duijn simpel pareerde. De AB'er hield verder wijselijk zijn mond.

Foto's: (boven en onder) zoals gebruikelijk was er gisterochtend in Kudelstaart veel animo voor sneldienst 272 naar Amsterdam (foto's Arjen Vos); het portret is van CDA-raadslid Robbert-Jan van Duijn (archief AV)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin