Kritiek op wethouder over bomenbeleid zwelt aan

Gekapte populieren op Driekolommenplein

Door: Klaas Leegwater. Wethouder Wilma Alink-Scheltema (D66) met in haar portefeuille duurzaamheid krijgt over het bomenbeleid in Aalsmeer steeds meer kritiek te verduren. Verschillende raadsleden en deskundigen uiten stevige bezwaren. Er wordt getwijfeld aan de volledigheid van een inspectierapport waarin wordt geconcludeerd dat bijna 100 bomen moeten worden gekapt. Verder is er veel wrevel over vertraging van de ‘nota bomenbeleidsplan’. “De wethouder moet in Amstelveen met haar vuist op tafel slaan,” zegt raadslid René Martijn. 

Natuurorganisaties, lokale partijen en omwonenden komen steeds vaker in opstand tegen bomenkap. Volgens landelijke regelgeving mag een boom gekapt worden mits deze niet op de ‘waardevolle bomenlijst’ staat. Anders is er een omgevingsvergunning nodig. Als er zich nesten met broedende vogels in de desbetreffende boom of bomen in de nabijheid hiervan bevinden mag er niet gekapt worden, sowieso geldt dat voor het broedseizoen (15 maart-15 september). Via de APV kan andere of aanvullende regelgeving gelden.

Gekapte bomen voor de nieuwbouw van ‘het Rooie Dorp’ aan de Machineweg

Verontwaardigd
Ophef ontstaat vaak als bomen vanwege woningbouw, wegenaanleg of ziekte moeten verdwijnen. Recent in Aalsmeer verontwaardigde reacties over bomenkap bij realisatie van het Rooie Dorp aan de Machineweg, bij aanleg busbaan op de N196 en aan de Stationsweg waar acht populieren werden omgezaagd. Vorige week schreven bewoners bij Fort Kudelstaart een brandbrief naar het college over mogelijk illegale kap op de aarden frontwal, dit werd een dag later stilgelegd. En kort geleden ging de kettingzaag in vier op het oog gezonde platanen bij de Zuiderkerk aan de Hortensialaan. 

Rouwbericht
Dat laatste was voor lokale partij Absoluut Aalsmeer (AA) kennelijk de druppel, het leidde tot een emotioneel betoog op haar facebookaccount. “1 Maart 2021 gaat bij ons de boeken in als een zwarte dag. Met groot verdriet en ontsteltenis zagen we dat vier schitterende platanen bij de Zuiderkerk zijn gekapt. We hadden nog het idee om ons vast te ketenen aan deze platanen maar het bleek een gelopen race. Het raakt ons enorm.” Foto’s van in mootjes gehakte bomen en boze reacties van lezers maakte het ‘rouwbericht’ compleet.

Dick Kuin met deskundige Jelle Kuipers bij een boom met groene stip in de Ophelialaan (Foto AA)

Biomassacentrales
Onlangs werd er in Aalsmeer een periodieke boomveiligheidscontrole uitgevoerd, uit de nog niet gepubliceerde rapportage blijkt volgens de gemeente dat bijna 100 bomen ernstig aangetast of al dood zijn. Ze kregen een groene stip als merkteken voor de sloop. Dertien van deze bomen staan op de ‘waardevolle bomenlijst’. Dick Kuin van AA heeft twijfels over de juistheid van het rapport. “Er verdwijnen de laatste tijd veel bomen, wij vragen ons af of dat nodig is. Gekapt om biomassacentrales aan de gang te houden? Het is maar een suggestie, ik heb er geen aanwijzingen voor.”  

Deskundige
Absoluut Aalsmeer en Fractie Judith Keessen riepen het college vorige week per brief op met onmiddellijke ingang de bomenkap te laten stilleggen. Kuin nam gecertificeerd deskundige Jelle Kuipers in de arm voor een inspectietocht langs een aantal ‘groene stippen’. “Van de bomen in de Ophelialaan en op het Raadhuisplein zie ik geen aanleiding om ze te kappen, er zijn alternatieven waarbij herstel van deze bomen mogelijk is,” verklaart Kuipers, “en op de kaplijst zie ik bomen staan van meer dan 60 jaar oud die naar mijn mening niet weg hoeven.”

Gekapte bomen op de hoek Ophelialaan Kateleinweg

Rotgevoel
Eind vorig jaar zou het college een bomenbeleidsplan presenteren met daarin onder meer richtlijnen over herplanting na kap en ‘groen advies’ voorafgaand aan een bouwproject. Het uitblijven van de nota zorgde voor ergernis in de raadsvergadering van 4 maart. Ronald Fransen van GroenLinks: “Er zit urgentie op dit onderwerp. 100 Bomen kappen is kennelijk noodzakelijk, maar op de één of andere manier heb ik het gevoel dat we als raad altijd pas achteraf te horen krijgen dat dit niet anders kon. Iedere keer weer heb ik daar een rotgevoel bij.”

René Martijn vulde aan: “We hoorden onlangs dat de beleidsnota is doorgeschoven naar december, een jaar later. Ondertussen worden er wel bomen gekapt terwijl onduidelijk is hoe we gaan herplanten, waar en met welke soorten. Het college moet stoppen met kappen en eerst met dat beleidsplan komen. De wethouder moet in Amstelveen met de vuist op tafel slaan, ik heb de indruk dat daar een beetje een spelletje wordt gespeeld.”  

Half procent
De repliek van Alink-Scheltema: “Die 100 te kappen bomen is nog geen half procent van het bomenbestand in de lanen en plantsoenen. Deze moeten gekapt worden omdat ze onveilig of dood zijn, dat heeft dus niets te maken met het bomenplan. In april krijgt u als raad de eerste plannen voor het bomenplan, dus geen jaar maar een half jaar later.  Overigens wordt er bij bouwprojecten altijd vermeld welke bomen worden gekapt. In geval van de Stommeerkade, het postkantoor en de Zuiderkerk was dat het geval.” 

Bomenkap in het Seringenpark

Kappen in het najaar
Gevraagd door AalsmeerVandaag naar meer duiding van zijn klacht richting gemeente Amstelveen zegt Martijn: “Het bomenbeleid dient grondig te worden aangepakt, ik betwijfel of de kennis en kunde bij de betrokken afdeling in Amstelveen aanwezig zijn. Het is bijvoorbeeld veel beter om in het najaar bomen te kappen dan in het voorjaar. Juist in de lente moet je nieuwe bomen planten op plaatsen waar in de herfst is gekapt. Tevens vind ik dat het onderhoud en snoeibeleid beter moet, dan had je nu geen 100 bomen hoeven te kappen die ziek zijn.” 

‘Wethouder bomenkap’
Later in een uitzending van Radio Aalsmeer Politiek (RAP) liet PVDA’er Jelle Buisma eveneens zijn onvrede blijken: “Deze wethouder van duurzaamheid heeft aan d’r kont hangen dat ze ‘wethouder bomenkap’ wordt. Dat is een treurige constatering, want ik denk niet dat dit vooraf de bedoeling was. Ze kan ook denken: ik plant via de stichting Bovenlanden de komende periode 30.000 bomen, en als mijn termijn als wethouder eindigt staan er meer bomen dan als ik begon.”  

Bomenkap bij Fort Kudelstaart

Vervangende beplanting
Jan Westerhof, lid van Werkgroep Groen Kudelstaart, vindt dat bij woningbouw veel concreter moet worden beschreven welke vervangende beplanting er na bomenkap gaat komen. “De ogen van projectontwikkelaars zijn hier meestal niet op gericht, daarom moet de gemeente die rol veel beter oppakken. Tot nu toe lijkt het erop dat in Aalsmeer groen niet veel waarde heeft, er worden te gemakkelijk vergunningen afgegeven. Ik ben nieuwsgierig naar de nieuwe bomennota, maar eerlijk gezegd verwacht ik er niet veel van,” aldus Westerhof die tevens voorzitter is van PvdA Aalsmeer en lid van Groenraad Amstelveen.  

Second opinion
Tijdens de radiouitzending van RAP toonde Ronald Fransen weinig vertrouwen dat de nota bomenbeleid binnenkort zal worden behandeld. “Het staat in april nog niet op de agenda, dus ik heb mijn twijfels. Daarom overweeg ik namens GroenLinks een motie in te dienen dat voortaan elke boom die gekapt gaat worden eerst aan de raad moet worden voorgelegd.” Fracties AA en Judith Keessen hebben bij het college de rapportage over de 100 zieke bomen opgevraagd. Tevens willen zij een second opinion. Deze week wordt het antwoord van het college verwacht. 

AalsmeerVandaag heeft over het bomenbeleid een uitgebreide vragenlijst voorgelegd aan verantwoordelijk wethouder Alink-Scheltema. Haar antwoorden zullen worden verwerkt in een later artikel.

Kaart waardevolle bomen Aalsmeer

Foto’s archief AV/Arjen Vos

 

  

2 reacties

  1. Ik kijk al jaren jaloers naar hoe Amstelveen met het openbaar groen omgaat. Dat was al zo toen in Aalsmeer de berm langs de Legmeerdijk strak gemaaid werd, terwijl de Amstelveense berm uitbundig bloeide. Heb ik de afgelopen jaren niet goed opgelet en komt de Amstelveense kaalslag langzaam onze kant op? Of is er in Aalsmeer simpelweg minder (politieke) belangstelling voor bomen en bermen?

  2. Tja, er is altijd wel een reden te vinden om bomen te kappen. Er zijn echter maar weinig redenen te vinden om kwalitatief groen terug te brengen. Met de toenemende gemeentelijke belastingen en bossen die in buurgemeenten niet door zijn gegaan, vraag je je af of je alle feiten kent. Zet Den Haag ons met de rug tegen de muur, waardoor we geen geld voor groen en groen-plekken kunnen reserveren? Er is zo veel bijgebouwd in Aalsmeer en Kudelstaart en als je kijkt naar alle plannen die er liggen, dan zie je alleen maar nog meer woningbouw op de stapel. Er zijn voetbalvelden in openbaar groen gelegd en er wordt gesproken over ‘herstel van het Hoornmeer park’. Er worden miljoenen van het Schipholgeld gereserveerd voor een klein parkje, alsof we met zijn allen niet meer recht hebben op een paar forse nieuwe parken in ons betonnen dorp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin