Kraamhouders Raadhuisplein niet blij met verhuisplannen

Melrik Beukers van 't Stoepje (Foto Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. “Ik baal als een stekker. Ik sta hier met mijn vrouw al dertig jaar, een mooie locatie en een groot aantal vaste  klanten. Nu moeten we weg, de reden is voor mij onduidelijk.” Melrik Beukers van broodkraam ’t Stoepje toont zich vrijdagmiddag op z’n zachts gezegd not-amused over het plan van de gemeente om de standplaats op het Raadhuisplein op te heffen. Het alternatief is een plek op het Praamplein. “Dat vind ik niks, zo’n mooie locatie als hier is ideaal,” zegt Beukers die eind zomer door de gemeente over het voornemen op de hoogte is gebracht.

Na de aanstaande herinrichting van het Raadhuisplein zal Beukers moeten verkassen. De gemeente wil het standplaatsenbeleid namelijk wijzigen, het huidige beleid uit 2011 is te verouderd. Specifiek over het opheffen van de standplaats op  het Raadhuisplein staat in de nieuwe beleidsnota: ‘De synergie met het winkelaanbod op het Praamplein is beter en een standplaats op deze locatie is functioneler in te passen dan op het Raadhuisplein. “Ik vind deze reden onzin,” zegt Beukers die een zienswijze heeft ingediend tijdens de procedure.

Klaas Bos in zijn viskraam op het Raadhuisplein (Foto archief AV/Arjen Vos)

Vijf jaar verlengd
Klaas Bos, met zijn viskraam (woensdag en zaterdag) op het Raadhuisplein, is verbaasd als hem wordt gevraagd over een mogelijke verhuizing. “Daar weet ik niets van, anders had ik wel aan de bel getrokken. Onze vergunning voor deze locatie is kortgeleden nog met vijf jaar verlengd, dus het lijkt mij sterk dat wij hier weg moeten.” Na aandringen dat een notitie hierover toch echt op het gemeentehuis circuleert: “Nee hoor, lijkt mij niet dat dit voor ons geldt.” En als het wel klopt? “Dat zou erg jammer zijn, we willen hier graag blijven.”

Foto Arjen Vos

Noodzaak betwijfeld
Donderdag tijdens een commissievergadering werd de nota behandeld. Paul van Soelen (CDA) toonde zich verrast over het plan de kramen te verplaatsen. “Ik ben zeer verbaasd, ik zie de noodzaak niet. Daarnaast vrees ik in dat geval nog meer verkeer via de Uiterweg naar het dorpscentrum, vooral op zaterdag. Daarom lijkt het mij juist goed de kramen op het Raadhuisplein te laten staan.” Chantal van Hilst  (Absoluut Aalsmeer), Sybrand de Vries (D66) en Sunny Lakerveld (GroenLinks) betwijfelen eveneens de noodzaak van een verhuizing. 

Veiligheid
Portefeuillehouder Robert van Rijn toonde zich in zijn antwoord bereid om nog eens naar de situatie te kijken. “Ik wil erover nadenken, want niets is heilig.” De wethouder denkt wel dat na de herinrichting van het Raadhuisplein de veiligheid rond de standplaats met verkeer vanaf de brug een issue kan worden. “Ik vraag u daar dan ook naar te kijken.” Bij de suggestie de standplaats meer naar het midden van het plein te verplaatsen verwacht Van Rijn dat dit effect gaat hebben op de herinrichting. “Want dit zijn grote kraamwagens.”

De Frietkar bij Hoogvliet aan de Aalsmeerderweg (Foto Jaap Maars)

Vervallen
Uit de beleidsnota blijkt tevens dat een op de Aalsmeerderweg neergestreken standplaatshouder moet verdwijnen. Het gaat waarschijnlijk om een frietkar naast supermarkt Hoogvliet. Bij de uitbater is niets bekend over een verplicht vertrek, zo laat de frietverkoper weten. 

De standplaats in de Beethovenlaan komt te vervallen. De gemeente ziet een kraam op deze locatie naast de kleine Hoogvliet supermarkt niet meer als een versterking van het winkelgebied. Zodra de eigenaar van de viskraam hier zijn activiteiten stopt mag er geen opvolger komen. De viskar zal binnenkort ongeveer 30 meter moeten worden verplaatst naar de oorspronkelijke plek op de hoek van de Haydnstraat.

In de raadsvergadering van donderdag 21 januari wordt de nota standplaatsenbeleid behandeld en zal tevens een raadsbesluit worden genomen.

2 reacties

  1. Kraamhouders betalen fors voor een standplaats, volgens standplaatsnota Aalsmeer € € 3.025,03 voor een heel jaar een dag in de week. Dat komt neer op € 58,17 per dag. Dus bovenstaande bewering klopt niet.
    De visboer op het Raadhuisplein staat er al ruim 30 jaar. Dat had de ondernemer van de viswinkel in de Zijdstraat kunnen weten, voordat hij een viswinkel begon in het pand van de voormalige elektrozaak.

  2. Het lijkt me wel zo eerlijk ten opzichte van de winkeliers in de Zijlstraat, die betalen een hoge huur voor hun winkel terwijl de kramen een paar 100 euro per jaar betalen?
    Zo is ook de visboer in de zijdstraat te onder gegaan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel