Klein vuistje tegen groei Schiphol

Hordes Aalsmeerders die gisteren het gemeentehuis bestormden om een gezamenlijke vuist te maken tegen de groei van Schiphol, waren er niet. Zo'n dikke 30 plaatsgenoten hadden de weg naar de raadszaal gevonden om tijdens deze speciale bijeenkomst hun stem laten horen aan de raadsleden die er vanavond officieel over zullen vergaderen.

De inspraakavond was evenals de raadsvergadering van vanavond 'ad hoc' belegd. Voorzitter Ronald Fransen gaf aan dat het een korte termijnactie was geweest die pas zaterdag rond was gekomen. Om in zo'n kort tijsbestek heel Aalsmeer en Kudelstaart te mobiliseren was een flinke uitdaging die wel een beetje effect had maar dus niet voor een stormloop had gezorgd. Een klein vuistje werd er gemaakt. Dat was in elk geval een beginnetje.

Sprookjes van Cora
Wel was het gelukt een aantal hoofdrolspelers in het Schipholdebat naar het podium te krijgen. Dat was in de eerste plaats Jan Boomhouwer (op de foto rechts), voorzitter van de stichting Behoud Woongenot Aalsmeerbaan. De welbespraakte en uitstekend ingevoerde Boomhouwer ontkrachtte een aantal mythes, die hij 'De sprookjes van Cora' (van Nieuwenhuizen red.) noemde. Dat Schiphol de 'pijler van de Nederlandse economie' en de 'banenmotor van Nederland' zou zijn, was volgens hem, en hij refereerde aan een wetenschappelijk onderzoek, niet juist. Het idee dat Schiphol de groei moet verdienen met 'beperking berekende hinder' vindt Boomhouwer te simpel. “Het moet gaat om de ervaren hinder omdat berekende hinder onvoldoende rekening houdt met piekniveaus en ontbreken van hersteltijd,” zo gaf hij onder meer aan.

Boycot SLS
Een inwoner riep op tot een boycot van SLS gelden. Steevast wordt Stichting Leefomgeving Schiphol, die projecten voor verbetering van de leefbaarheid in de regio subsidieert verward met het Schipholfonds, dat alleen aan sportverenigingen donaties verstrekt. “Bevries dit smartengeld of geef het terug als statement,” aldus de betrokken inwoner onder meer doelend op de miljoenen die gekregen dan wel toegezegd zijn voor verbouwing van Dorpshuis, Oude Veiling, herinrichting van het VVA-terrein en aanleg van Het Groene Lint.

En toen volgden de insprekers elkaar op met suggesties om over na te denken. Bijvoorbeeld dat vooral ook de samenwerking met regiogemeentes gezocht moest worden omdat we niet andere kernen willen opzadelen met vliegtuigoverlast, of er geen handtekeningenactie kan worden opgezet of extra meetpunten worden geplaatst. Vragen kwamen er over ultrafijnstof en of klagen bij BAS wel zin heeft.

Strijdvaardig
Iemand riep op om te gaan demonstreren in Den Haag. Deze persoon had kennelijk niet meegekregen dat de demostratie op het Museumplein vorig jaar nauwelijks een handvol Aalsmeerders op de been had gebracht. Wat er gisteren gezegd werd klonk oprecht en strijdvaardig maar het lijkt toch alsof de vliegoverlast het merendeel van de Aalsmeerders koud laat. Dat besef leidde bij een vrouw op de tribune tot de reactie: “Er helpt maar één ding, en ik hoop echt dat het nooit gaat gebeuren, maar dat is als er een keer eentje naar beneden komt.” 

Kamerleden uitgenodigd
Er moet dus heel wat gebeuren voordat Aalsmeerders massaal en gewapend met spandoeken en magafoons naar het gemeentehuis of de Tweede Kamer marcheren. In september, zo gaf voorzitter Fransen aan, zijn er Kamerleden uitgenodigd om hier langs te komen om te ervaren hoe het is. “Dat is spannend voor wie er komt want ze weten ook dat als ze komen, ze er ook wat mee moeten doen.” Volgens Fransen wordt er ook een filmpje gemaakt over de vliegtuigherrie en volgt er eveneens in september een hoorzitting met het RIVM. 

Grappig was de bijna verspreking van Fransen (foto hierboven) toen hij sprak over de extra raadsvergadering die vanavond om 20:00 uur plaatsvindt en voor iedereen bij te wonen is. “We moeten kijken hoe we dat precies aan…euh pakken.” Alsof hij op het laatste moment besefte dat 'vliegen' in dit licht geen handig woord was.

Tekst en foto's Arjen Vos

(advertentie)

2 reacties

  1. Veel ondertekend de petitie tegen de groei van vluchten, denk toch wel dat er een omslag is gekomen in het draagvlak voor meer groei van Schiphol. Zie namen die naar ik inschat tien jaar geleden niet hadden getekend. Geboren en getogen Aalsmeerders veel lawaai gewend, maar voor hen gaat het nu ook een tolerantie grens over.

  2. helemaal eens met de bewoner voor een boycot van sls.
    probeer maar is als bewoner iets voor elkaar te krijgen bij .sls geeft geen thuis. projecten die niets met de herrie van de vliegtuigen te maken hebben krijgen miljoenen .mooie sier maken met geld waar wij ook aan mee betalen. spreek uit eigen ervaring. henk de vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin