Kieslijsten druppelen binnen: jong bloed bij CDA, VVD vernieuwt

Twee jonge nieuwkomers op de kieslijst van het CDA Justin van Vliet en Bernt Adema (foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart volgend jaar, wordt er door de lokale partijen in deze periode druk vergaderd over de kieslijst. Bepalen wie op welke plek komt te staan is veelal niet de makkelijkste taak. CDA en VVD zijn de eerste partijen die eruit zijn.

Afgelopen week beet het CDA het spits af, vandaag gevolgd door coalitiepartij VVD. Opvallendste namen bij het CDA: Justin van Vliet en Bernt Adema, met respectievelijk 20 en 17 jaar allebei nog jonger dan het destijds jongste raadslid van Nederland Thirsa van der Meer die nu nummer 2 is op de lijst. Huidig wethouder Bart Kabout is zoals verwacht lijsttrekker.

Ambulancebroeder
Het CDA heeft een lijst met 22 namen opgesteld waarin naast beide genoemde jonge mannen nog een paar namen opvallen. Afgaande op de acht zetels die het CDA momenteel heeft, valt huidig raadslid Paul van Soelen (10) buiten de boot. Op nummer 7 staat Peter van den Nouland, onder meer bekend als ambulancebroeder en uitvaartverzorger. Bernt Adema en Justin van Vliet staan respectievelijk nummer 11 en 12. De top 10: 1 Bart Kabout, 2: Thirsa van der Meer, 3: Dirk van Willegen, 4: Gerard Winkels, 5: Marlon van Diemen, 6: Richard Buskermolen, 7: Peter van den Nouland, 8: Ankie Harte, 9: Carolien van der Meijden, 10: Paul van Soelen.

De kandidaten op de lijst zijn volgens het CDA een brede afspiegeling van de inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart. “Jong en oud, man en vrouw, student of werkende, er is van alles op de lijst te vinden.”

VVD
Ook bij de VVD vindt een aantal vernieuwingen plaats. Eerder liet de partij weten dat Dirk van der Zwaag lijsttrekker is en dat Nanda Hauet het na twee raadsperiodes wel genoeg vond. Nu is ook duidelijk dat Jochem van Leeuwen zich vanwege werk en gezin terugtrekt als raadslid. Fractieassistent Sissi Mijwaart, werkzaam in de zorg, schuift door naar een verkiesbare plaats. Andere opvallende naam is die van Joost de Vries op plek 6. De Vries heeft zich onder meer laten gelden in het bestuur van de SPIE en als lid van het vrijwillige brandweerkorps. En op 8 komen we Chrisje Simon-van Oosterhout tegen. Nieuw ingezetene van Aalsmeer en als columniste enige tijd verbonden aan AalsmeerVandaag.

De top 10 van de VVD ziet er als volgt uit: 2: Marjanne Vleghaar, 3: Jan Bouwmeester, 4: Sissi Mijwaart, 5: Eric Abbenhues, 6: Joost de Vries, 7: Emile de la Haye, 8: Chrisje Simon-van Oosterhout, 9: Marc Vergoossen en 10: Jochem van Leeuwen. Beoogd kandidaat-wethouder Robert van Rijn ontbreekt op de lijst omdat hij geen inwoner is van Aalsmeer. Klik hier voor de complete lijst met zeventien namen.

Zelfde vijver
GroenLinks laat weten dat er in de ledenvergadering van deze week besloten is dat Ronald Fransen de lijsttrekker wordt en Sunny Lakerveld als nummer 2 op de lijst komt. Deze week brengt de partij naar buiten wie de overige kandidaten zijn en ook hoe het verkiezingsprogramma eruit gaat zien. D66 is er nog niet uit. Volgens huidig fractievoorzitter Willem Kikkert wordt de lijst na volgend weekend openbaar gemaakt. PvdA vergadert deze woensdag over het voortbestaan. Krijgt de partij toestemming om samen te smelten met AB dan kunnen er verdere stappen worden ondernomen. Zo niet dan zal de PvdA vermoedelijk verdwijnen uit de Aalsmeerse politiek. Absoluut Aalsmeer geeft bij monde van Dick Kuin aan druk doende te zijn met de lijst maar deze waarschijnlijk pas eind volgende maand klaar te hebben. “We zijn nog met een aantal mensen in gesprek en zoals het er nu uitziet wordt het een lijst van veertien mannen en vrouwen. De nummer 1 is al wel bekend,” aldus de huidige fractievoorzitter met een glimlach. Kuin zegt de ontwikkelingen rondom AB nauwlettend te volgen Het gedachtegoed van die partij raakt aan die van AA. “Voor de kandidatenlijst vissen we in dat geval toch een beetje uit dezelfde vijver. Of mensen in dat geval voor AB kiezen of voor AA, maakt mij absoluut niet uit. Als partijen versterken we elkaar.”

René Martijn, die zich de afgelopen raadsperiode afsplitste van AA, hoeft zich op politiek vlak nergens meer druk over te maken. De zogenaamde ‘nestor van de raad’ doet niet mee aan de verkiezingen. “Ik heb er twintig jaar op zitten, het is mooi geweest,” aldus Martijn.

 

Eén reactie

  1. ik heb begrepen dat de VVD veel fractie ondersteuners nodig heeft .
    gaat men ook in de RAAD ,als ze 25% van de kiesdeler halen?????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin