Door: Klaas Leegwater. Drie weken nadat er een vertrouwenscrisis uitbrak in het college en wethouders Van Rijn en Kuin van het toneel verdwenen, zijn de kruitdampen wat opgetrokken. Gezocht wordt naar twee vervangers. Voor Van Rijn wordt over tien dagen een afscheidsreceptie georganiseerd, Kuin heeft zich voorlopig teruggetrokken in zijn woning nabij Fort Kudelstaart. De oprichter van Absoluut Aalsmeer (AA) houdt nog altijd de boot af als het gaat om een interview.
“Dat begrijp ik wel, want het gaat nog niet goed met hem. Binnenkort zal hij naar buiten treden,” vertelt fractieleider van AA Judith Keessen die na enig aandringen bereid is een aantal vragen te beantwoorden over wat er zich de afgelopen weken allemaal heeft afgespeeld in de Aalsmeerse politiek en dan met name over het ontslag van haar wethouder en de impact daarvan. “We zitten nog in een rouwproces. Want het is een klap om in één keer de oprichter en nestor van de partij kwijt te raken.”
Terug naar de raadsvergadering van donderdag 16 maart, de avond dat wethouder Robert van Rijn een verklaring gaf voor zijn twee weken eerder aangekondigde vertrek. Hoofdoorzaak voor zijn opstappen: de slechte samenwerking met een collega-wethouder (Dick Kuin) die hij beschuldigde van belangenverstrengeling in dossier Fort Kudelstaart en het creëren van een onveilige werksituatie. Nog op dezelfde avond werd de niet aanwezige Kuin met een motie van wantrouwen door de raad de laan uitgestuurd.
Kwam die donderdagavond het ontslag van AA-wethouder Dick Kuin voor jullie als een volslagen verrassing?
“Het was ons al een paar dagen bekend dat het vertrouwen in Dick door het college was opgezegd. Dan begrijp je logischerwijs dat daar een motie van wantrouwen aan kan vastzitten. Dat neemt niet weg dat wij de gang van zaken heel vervelend en pijnlijk vonden, en het er niet mee eens waren. We hebben onze uiterste best gedaan om die avond rust in het proces te krijgen, op een ander tijdstip hierover verder te praten. Temeer omdat datgene wat Van Rijn in zijn verklaring naar voren bracht nieuw was voor ons. Wij waren en zijn ervan overtuigd dat er een meer koninklijke weg te bewandelen was geweest omtrent het ontslag van Dick. Dat werd ons niet gegund.”
Wat speelde er nu precies rond wethouders Kuin en Van Rijn? Waarom is het zo fout gelopen met hun samenwerking? Maakte Kuin zich volgens u inderdaad schuldig aan belangenverstrengeling op dossier Fort Kudelstaart?
“Daar kan ik niet over oordelen, dat zijn interne en vertrouwelijke zaken. Er zijn gesprekken geweest met een integriteitsbegeleider. In die gespreksverslagen hebben wij als raad geen inzage gekregen. Ik ken de inhoud daarvan niet, en het mag ook niet gedeeld worden. Er is in elk geval, anders dan wat ik ergens las, geen integriteitsonderzoek geweest. Wat ik wel weet is dat Dick als raadslid bij de behandeling van dossier Fort Kudelstaart altijd de zaal verliet. En als ik dan Van Rijn aanhoorde in zijn verklaring vindt hij zichzelf heel zuiver. Ik zeg altijd: ‘waar er twee kijven hebben er twee schuld’. Ik vond het op die avond heel lastig het verhaal van Van Rijn aan te horen terwijl Dick er niet bij was. Hij heeft niet de kans gekregen zich te verweren.”
Heeft u als partijleider in aanloop naar zijn ontslag nooit van Kuin een signaal gekregen dat het niet lekker liep in het college, dat de boel wel eens zou kunnen gaan escaleren?
“Nee, Dick sprak niet over ‘problemen’. Zoals ik hem ken is hij altijd heel oplossingsgericht. Hij is natuurlijk gepokt en gemazeld in de politiek, problemen pakt hij zelf aan voordat hij er een ander bij betrekt.”
Maar verwijt u hem achteraf niet dat u door hem niet eerder bent ingelicht? U bent de partijleider, het is uw wethouder. U had wellicht een bemiddelende rol kunnen spelen in het conflict.
“Ja, als daar al sprake van was, maar dat verwijt geef ik ook aan de andere coalitiepartijen. Die hadden ons er eerder bij kunnen betrekken. De VVD wist al veel langer via hun wethouder Van Rijn dat er dingen speelden, dit heb ik letterlijk gehoord van VVD-fractieleider Van der Zwaag in een uitzending op Radio Aalsmeer. Zolang ik al meeloop zijn er wel vaker problemen of conflicten in het college geweest. Dan werd dit gewoon in de coalitie besproken. Heel jammer dan dit nu niet is gebeurd. Als coalitiepartijen maak je de afspraak om vier jaar lang met elkaar de schouders eronder te zetten. En als dan blijkt dat er tussen twee partijen of leden uit het college een hoogoplopend meningsverschil is bespreek je dat in de coalitie. Dan kunnen we er iets mee doen. Dat Van Rijn een onveilige werksituatie ervaarde met Kuin was voor ons echt totaal onbekend. Dat hadden we als AA graag willen weten.”
U bent als coalitiepartij ook niet ingelicht door de burgemeester?
“Nee. De burgemeester is natuurlijk voorzitter van de gemeenteraad. Als hij op de hoogte was van de problemen, dan had hij ons moeten inlichten. De conclusie die we met z’n allen kunnen trekken is dat niemand hier iets aan heeft. Aalsmeer niet, Kudelstaart niet, de inwoners niet, de raad niet, en het college niet. Het conflict had misschien voorkomen kunnen worden, op een andere manier opgelost kunnen worden. Maar we zitten nu met dit voldongen feit, het is niet meer terug te draaien. Het is wat het is, we moeten verder.”
Heeft Absoluut Aalsmeer nog getwijfeld om in de coalitie te blijven?
“Daar is geen sprake van geweest. Het enige wat wij hebben gevraagd is tijd om het ontslag van Dick te verwerken. Zie het als een rouwproces, even een periode om alles tot je nemen en te overdenken. En natuurlijk begrijpen wij dat de gemeente gewoon bestuurd moet blijven worden. Dat lukt prima.”
Hoe ver is AA met het presenteren van een nieuwe wethouder? En wie zijn de kandidaten, iemand uit de fractie?
“Met de zoektocht naar een wethouder zijn we nog bezig. Verder doe ik daar geen enkele uitspraak over. Zodra er iets bekend is en het officieel is, zullen we dat communiceren.”
Als iemand uit de fractie de nieuwe wethouder wordt, ontstaat er een plek in de gemeenteraad voor AA. Kan wat u betreft Dick Kuin terugkeren als raadslid?
“Daar ga ik echt geen antwoord op geven. Dat is ook totaal niet aan de orde. Wij zijn nu met hele andere dingen bezig.”
Wilt u zelf nog wat kwijt?
“Absoluut Aalsmeer heeft de verkiezingen gewonnen en is de grootste partij in de coalitie. Er liggen nog drie jaar voor ons naar de volgende verkiezingen. We willen onze taak als coalitiepartij serieus nemen. Er ligt een toekomst voor ons, met de komende jaren nog veel belangrijke dossiers. Absoluut Aalsmeer voelt zich ondanks wat er de afgelopen maand gebeurd is een sterke partij die zich met veel energie in blijft zetten voor de inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart.”
(Foto’s archief AV/Arjen Vos)
5 reacties
Transparantie ten voeten uit. Het stinkt, het ruikt naar een sterke putlucht.
Wat ik opmaak uit het vraaggesprek, is dat mevrouw Keessen eigelijk vindt dat Dick Kuin ten onrechte is weggestuurd.
“Er zijn gesprekken geweest met een integriteitsbegeleider” Dergelijke middelen worden niet zomaar ingezet. Er was wel degelijk een onhoudbare situatie waarbij Dhr Kuin bij betrokken was want zelfs de gesprekken mogen niet openbaar gemaakt worden. Kortom dit zaakje stinkt en ik ben blij dat de betrokken personen niet meer deelnemen in het bestuur van Aalsmeer.
Wat mij het meest aanspreekt en bemoedigt in het bovenstaande interview, zijn de drie laatste alinea’s, uitgesproken door fractievoorzitter/partijleider J. Keessen van AA: Ondanks alles, hebben we een toekomst voor ons en AA zal met veel energie zich blijven inzetten voor de inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart
Laat voor de gemeentepolitiek in Aalsmeer de komende Pasen, een ‘opstanding’ zijn met voldoende ruimte en begrip voor menselijke samenwerking en verantwoording, richting de toekomst.
Het blijft een raar verhaal. Van Rijn wilde weg vanwege Kuin. En dan ga je weg en dan is de boodschap dat je geen namen wilt noemen. Dat hoefde ook niet, iedereen wist dat het om Kuin ging. Dan vertrek je en direct daarna wordt Kuin ontslagen. Waarom stapte van Rijn op? Als je met zijn 3en als wethouder Kuin had gevraagd te veryrekken was dat ook gebeurd en had van Rijn kunnen blijven zitten. Je vertrekt en je gooit je collega ook voor de bus. Ik zou mij kunnen voorstellen dat er iets heel anders gaande is. Dat, en geheel in dezelfde stijl, ik noem geen namen, het veryrek een vlucht naar voren was. Wellicht zit hem dat in het bestuurlijke debacle inzake het Fort, of andere dossiers. En dan is het veryrek van Kuin een mooie bliksem afleiding. Het verhaal dat er in al die maanden geen actie is geweest is iets waar de niet nader te noemen wethouder zelf bij zat. Deelgenoot van was. Dus blijf ik met de vraag zitten, was is nu de echte aanleiding geweest? Er is er een die het weet maar die wijst naar een ander.