Jelle Buisma: ‘Zowel jong als oud telt bij PvdA mee’

De laatste loodjes. Ze zijn op politiek gebied momenteel zeer voelbaar. Wat de hier en daar gepolste inwoners van onze gemeente betreft lijkt er op dit moment een scheidslijn te ontstaan tussen het deel van de Aalsmeerders dat hartgrondig NEE antwoordt als je ze vraagt of ze volgende week  gaan stemmen en zij die bij het stellen van die vraag direct enthousiast antwoorden dat ze zeker van hun stemrecht gebruik zullen maken.
 
Voor de lijsttrekkers is het uiteraard nog spannender. AalsmeerVandaag liet inmiddels al diverse politici en aanstaande politici aan het woord. Ongeacht hun kleur en ambities zijn er op hen gezamenlijke trefwoorden te plakken en die zijn onder andere: gedrevenheid, de goede wil en het zich willen inzetten voor de burgers. Ook Jelle Buisma, de 36-jarige lijsttrekker voor de PvdA ontbreekt het niet aan die gedrevenheid. Hij is er, zegt hij, trots op uit een rood nest te stammen.
 
Grootvaders als voorbeeld
Buisma, een enthousiast gesprekspartner: ”Ik kreeg het sociale gevoel mee van twee kanten. Van opa Hes. Hij was de geliefde hoofdonderwijzer van de openbare lagere school in Oost en van opa Dirk Tas, een felle socialist die zich met name inzette voor het verenigingsleven en op sociaal vlak.”
Jelle Buisma doorliep het Amstel College, ging daarna naar de Hogeschool Amsterdam en weer later naar de VU. Rechten en geschiedenis waren de keuzes die hij maakte om zich later uitsluitend tot rechten te bepalen.
 
Heb je altijd iets met politiek gehad?
“Ja, dat kun je wel zeggen. Vooral in mijn jaren bij De Binding. De kampen, de discussieavonden waarbij diepgaande gesprekken werden gevoerd en we spraken over de richting die we in ons leven zouden kiezen. Met enthousiaste vrienden zoals Auke Ham en Chris Aertssen hielden we ons met name bezig met de toekomst, hoe die er uit zou moeten zien. PACT bestond inmiddels en wij met ons drieën namen het bestuur van de PvdA op ons. We waren het jongste bestuur van de PvdA in Nederland. Chris overleed helaas. Wij hielden als jonge honden daarbinnen onze PvdA-idealen voor ogen. We vierden 1 mei en we vertoonden de bekende film van Al Gore. Dat was in 2006. We waren een jong team met een fris geluid. Met die 1 meiviering waren sommige D66'ers niet echt ‘amused’. Wij vonden ook dat we binnen PACT toch de rode kleur wat kwijt raakten. We waren een fris team met een fris geluid. Auke en ik staan nu op de lijst als PvdA, een beetje ouder en een beetje wijzer. Wel met dezelfde idealen en enthousiasme, we maken ons nog steeds hard voor zorg, wonen en de leefbaarheid in de wijken, zo zorgen we voor elkaar.”
 
PACT is niet meer en Jelle en ook Auke hebben zich met andere PvdA'ers op de nieuwe situatie geworpen. Jelle ontkent niet dat de Aalsmeerse PvdA uit het dal moest klimmen.
 
Duidelijk herkenbaar
“We hebben voor deze verkiezingen binnen onze bestuurlijke gelederen een wonderlijke start gehad. Je kan spreken van turbulentie (met wijde armgebaren) en daarom ben ik nu zo trots op onze goeie verkiezingslijst die we hebben samengesteld. De PvdA zal zich als grote middenpartij weer moeten laten zien en we willen aantonen waarom het van belang is dat de PvdA hier weer meedoet. Het sociale geluid wordt hier in onze ogen gemist. Er is bij ons nieuw elan en het is zo fijn dat we alom bij het flyeren zoveel instemmende geluiden horen. Velen die we spraken zeiden ons: goed dat jullie er weer zijn als PvdA, duidelijk herkenbaar. We zijn van heel ver gekomen, maar ik ben erg optimistisch. We zullen laten zien dat we voor elkaar zorgen zowel voor de jongere die zijn of haar eerste woning zoekt of voor de oudere die zich zorgen maakt of hij of zij wel kan blijven wonen op de plek waar ze al die jaren hebben geleefd. Zo zorgen we voor elkaar.”
 
Waarin onderscheiden jullie je met je programma?
“Wij merken dat bewoners van Aalsmeer en met name in de nieuwe wijken vaak zeggen, dat ze zich niet vertegenwoordigd voelen. Niet voor niets is één van onze slogans: Leven, wonen en werken in een dorp waar iedereen meedoet. Wij hebben als PvdA een aansprekend programma, van oudsher is het principe van de sociaal-democratie, het rekening houden met elkaar. Dat zou ook meer moeten gelden in ons gemeentebestuur. Het is de laatste jaren toch te verdeeld geweest.”
 
Politiek raakt jeugd niet
Buisma, vorig week op Radio Aalsmeer te beluisteren in het jongerenprogramma trof daar een groep jongeren die desgevraagd aangaven niet te zullen gaan stemmen. Reden: de politiek raakt hen niet, aldus Buisma.
 
”Ik heb hen uitgelegd dat de jongeren wel degelijk meetellen, maar dat er inderdaad best ook voor de jeugd nog veel te verbeteren valt. Wij willen ons als PvdA onder meer ook gaan inzetten voor starterswoningen, voor meer sociale samenhang. In ieder geval zou ik jong en oud willen aansporen: maak gebruik van je recht en ga volgende week woensdag stemmen.”

Tekst Leni Paul, foto's Arjen Vos

(advertentie)

Eén reactie

  1. Inzetten voor starterswoningen. Prima, dat willen andere politieke partijen ook. Bouw alsjeblieft voor starters en jonge mensenen uit onze gemeente betaalbare en volwassen woningen en geen mini-onderkomens zoals tiny-houses en containers waarvan in het recente verleden sprake was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel