‘Is meevaren in Pramenrace gemeentelijke taak?’

Vijftien jaar geleden heeft de gemeente Aalsmeer een praam gekocht. Met deze aankoop wilde ook het gemeentebestuur kunnen deelnemen aan de Pramenrace. Tot nu toe varen er elk jaar enkele raadsleden en medewerkers van de gemeente mee. Het zou om steeds hetzelfde groepje mensen gaan, zo valt in de wandelgang te beluisteren. In een brief aan de raad vraagt burgemeester Jeroen Nobel zich daarom af of dat nu hetzelfde is als bedoeld met die motie destijds. Daarin werd namelijk gesproken over een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur.
 
Nobel komt, samen met de fractievoorzitters, tot de conclusie dat het op deze manier niet het gemeentebestuur is dat meevaart. Daarbij vraagt burgemeester Nobel zich ook af of meevaren met een gemeentepraam nog te verantwoorden is: “Is dat nu een gemeentelijke taak, meevaren?”
 
Doelmatige bedrijfsvoering
Tegelijkertijd stelt hij zich ook de vraag of meevaren met een praam wel bij een efficiënte en doelmatige bedrijfsvoering past. In de raadsbrief stelt hij samen met de fractievoorzitters dat de gemeentepraam niet langer wordt ingezet bij de Pramenrace. De praam ligt bij oud-wethouder Piet Boom. Of de gemeente de praam gaat verkopen of op een andere manier gaat gebruiken is nog niet duidelijk.
 
Juryboot
Wel zegt hij toe als gemeentebestuur betrokken te willen blijven bij dit voor Aalsmeer belangrijke evenement. Zo laat een woordvoerder weten dat burgemeester Jeroen Nobel en wethouder Ad Verburg waarschijnlijk op de juryboot plaatsnemen. En tijdens een ontmoeting bij de feesttent na de kerkdienst van vijf kerken, vertelde wethouder Robbert- Jan van Duijn dat hij zich moest haasten om de 'Drijf In' te halen die traditioneel de zondag voor de Pramenrace plaatsvindt.
 
“Dat komt wel goed met dat bestuur waarvan een aantal raadsleden gaat kijken met een eigen boot,” zo laat de woordvoerder weten. Voor de woordvoerder wordt het haar eerste Pramenrace, zo bleek.
 
Foto: de zogenaamde 'Drijf-In' van afgelopen zondag. Foto Jan Daalman
 
(advertentie)
 

14 reacties

 1. Beste meneer Raymond Kok, U bent slecht geïnformeerd.
  De VVD wil juist graag meedoen met de Pramenrace. Gelukkig weet het Spiebestuur dat. Maar wij willen met meerdere raadsleden van andere partijen op een praam. Helaas kunnen wij niet meedoen met een gemeentepraam. Dat is eraan de hand. U had beter even met ons contact op kunnen nemen. Voordat u dit soort onzin schrijft.

 2. De VVD wil gewoon dat wij als gemeente opgaan in Amstelveen/Amstelland. Dat is onderhand wel duidelijk. Drukke werkzaamheden? Ik vind dat B en W, de Raad en hoge ambtenaren VERPLICHT hun neus moeten laten zien. Op en rond het water. Het is voor Aalsmeer uitgegroeid tot wat de Kermis is voor De Kwakel. Men wil in de politiek toch betrokkenheid van de mensen onderling? Saamhorigheid? Verbondenheid? Dan zijn dit soort evenementen die vanuit de bevolking zijn voortgekomen heel belangrijk. Jammer dat men de boot aan de kant laat liggen.. Gemiste kans op alle fronten.

 3. De jaarlijkse kosten voor de gemeentepraam bedragen 300 euro. Zet dat eens af tegen de 60.000 euro die totaal gemoeid zijn met het in standhouden van het symbolische fenomeen ‘kinderburgemeester’

 4. De jaarlijkse kosten voor de gemeentepraam bedragen 300 euro. Zet dat eens af tegen de 60.000 euro die totaal gemoeid zijn met het in standhouden van het symbolische fenomeen ‘kinderburgermeester’!

 5. Gemiste kans voor de gemeente, als je het mij vraagt. Na al het gedoe rondom het evenementenbeleid, en het gezever over veiligheid tijdens de Pramenrace, had het een mooie gelegenheid geweest om de ontstane kloof tussen gemeente en ‘het volk’ trachten te dichten. Of in elk geval wat kleiner te maken! Jammer, jammer, jammer. Zonde van de praam ook, een ploeg van Radio Aalsmeer had er bijvoorbeeld graag gebruik van gemaakt!

 6. Gemiste kans voor de gemeente, als je het mij vraagt. Na al het gedoe rondom het evenementenbeleid, en het gezever over veiligheid tijdens de Pramenrace, had het een mooie gelegenheid geweest om de ontstane kloof tussen gemeente en ‘het volk’ trachten te dichten. Of in elk geval wat kleiner te maken! Jammer, jammer, jammer. Zonde van de praam ook, een ploeg van Radio Aalsmeer had er bijvoorbeeld graag gebruik van gemaakt!

 7. Zulke beslissingen kunnen alleen maar genomen worden door NIET echte Aalsmeerders. Jammer hoor

 8. Ik eet mijn honkbalknuppel op als onderzoek uitwijst dat de koop van De Oude Veiling wel efficiënt en doelmatig (synoniemen) blijkt te zijn. Amstelveen zal trots zijn op Nobel. Zij wel…

 9. Om de gemeentepraam nu helemaal niet in te zetten, dat zou pas echt zonde zijn………
  Is het een idee om dan nu een aantal Amstelveense ambtenaren mee te laten varen!?
  Een stukje integratie (die zo op het oog geen kwaad kan).

 10. Laten we niet al te dramatisch doen over ,dit, besluit.
  Ieder mag zelf uitmaken in welk schuitje hij wilt varen, om ermee naar de burgers te komen.
  Maar het is wel een uitgelezen kans, om de echte Aalsmeerder in zijn traditie te leren kennen.
  Als ik zo vrij mag zijn om een RAAD mee te geven:
  Misschien wel meedoen volgend jaar aan: Heel Holland Bakt.
  Veel plezier ieder!

 11. Mijns inziens gaat het in dit geval niet om de kwestie of het een gemeentelijke taak is of niet, het gaat hierbij veel meer om dat, wat het gemeentebestuur haar burgers wil meegeven. Ik betreur het ten zeerste dat de heer Nobel deze beslissing genomen heeft, en vind de onderbouwing niet erg sterk. Alleen al kijkend naar buur gemeente Uithoorn, waar burgemeester Dagmar Oudshoorn als volksvertegenwoordiger het woord meer dan eer aan doet en de daad veelvuldig bij het woord voegt. En bij het vertegenwoordigen van het volk hoort ook meedoen aan evenementen welke door het volk georganiseerd zijn, zoals de Pramenrace.

 12. menig raadslid is het niet eens met de mening van het college/ Nobel over dit punt.
  Jammer dat de raadsleden zich niet laten horen tijdens de raadsvergadering maar het alleen in de wandelgangen onderling bespreken.

 13. Volgend jaar misschien met een eigen praam. Een aantal raadsleden zoeken nog een goede praam.
  Dat elk jaar dezelfde mensen plaatsnemen op de gemeentepraam klopt niet. Alleen van de VVD waren de laatste paar jaar 2 dezelfde raadsleden. Er was in de VVD fractie verder geen animo door drukke werkzaamheden. De overige fracties, ambtenaren en stuurman wisselden wel per jaar. Daarom vinden het besluit van B&W zeer jammer.

 14. Jammer dat de burgemeester dit initiatief genomen heeft. Hoe meer pramen hoe beter,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel