Huiskamer van Aalsmeer kan worden ingericht

Zoals verwacht ging de raad gisteravond akkoord met de nieuwe plannen voor De Oude Veiling. Alleen de vijf handen van de VVD, fractievoorzitter Robert van Rijn was afwezig, gingen strak de lucht in op de vraag van voorzitter Nobel wie tegen het plan stemde. Na de veertien hamerstukken ging de behandeling van dit agendapunt er eveneens in no-time door. Slechts een ruime 20 minuten had de raad er voor nodig.
 
Het bleef stil in de raadszaal van het gemeentehuis nadat de raad met een ruime meerderheid instemde met de plannen voor de verbouwing van De Oude Veiling in de Marktstraat.  Na een geschiedenis van zeker 30 jaar waarin tal van Aalsmeerse bewoners zich sterk hebben gemaakt om De Oude Veiling te behouden voor het culturele en sociale leven in Aalsmeer zou je toch een klein applaus verwachten. Het mocht niet zo zijn. Alleen de VVD bleef, net als in de commissie, tegen het plan met als belangrijkste argument zoals woordvoerder Dirk van der Zwaag het zei: “De specifieke zakelijke tragiek in de historie van het gebouw.”
 
PACT, CDA en AB stemden allen voor met als belangrijkste reden dat een voorziening die het sociale, maatschappelijke en culturele leven in de samenleving versterkt, geld mag kosten. Sterker nog De Oude Veiling kon wel eens de eerste worden van een groter aantal van zulke voorzieningen in de gemeente, zo viel te beluisteren.
 
Rare dingen
Het is nu nog een kwestie van afwachten wat het bestuur van de Stichting Leefbaarheid Schiphol gaat besluiten. Gaat SLS akkoord dan kan het plan voor de variant met de grootste verbouwing worden uitgevoerd. Dit advies wordt op dit moment gemaakt en naar verwachting valt er op 15 februari een definitief besluit. De basis voor dit besluit ligt volgens SLS in de vraag of de financiering geen rare dingen bevat. Van belang is ook het antwoord op de vraag of de plannen met De Oude Veiling een positief effect op de leefbaarheid en de sociale cohesie zullen hebben. Het was vanuit die gedachte dat portefeuillehouder Van der Hoeven toezegde om één keer per jaar zowel inhoudelijk als financieel verantwoording af te leggen over de koers van De Oude Veiling.
 
Nieuw hoofdstuk
Met dit besluit is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan een bewogen geschiedenis van een gebouw waar tientallen jaren lang van alles over te doen is geweest. Zeker is nu dat de gebouwen van De Oude Veiling net als in de tijd van het rijke verenigingsleven dat er ooit plaatsvond, aaneengesmeed gaan worden tot één gebouw dat de ‘huiskamer van Aalsmeer’ moet gaan worden. De inrichting kan beginnen.
 
Foto's: de VVD-fractie stemt tegen het plan, Dirk van der Zwaag legt uit waarom, Helma Persoon (AB) vertelt waarom het wel door moet gaan en wethouder Van der Hoeven hoefde slechts heel even iets aan te vullen. Foto's Arjen Vos.
 
 
(advertentie)
 

4 reacties

 1. Alleen de VVD lijkt te beseffen dat ‘Monopoly’ spelen met gemeenschapsgeld niet de schoonheidsprijs verdient.

 2. Reactie:
  Een mens lijdt het meest dat hij vreest maar nooit komt opdagen !
  Geduld is een schone zaak.
  Succes bereik je samen !!

  VR GR Jacques

 3. het mag wat kosten.
  Uiteraard was ik gisterenavond aanwezig op de nieuwe publieke tribune, om het verloop van het debat Experiment Oude Veiling tot op de laatste snik mee te maken.
  Zoals in ons democratisch stelsel is afgesproken, beslist de meerderheid. Ook in deze dus. Dat er geen applaus volgde na ruime instemming met de plannen rondom de Oude Veiling, is niet zo vreemd. Misschien voelt men, onder de ja-stemmers, toch ergens de bui in de nabije toekomst hangen als blijkt dat de -Huiskamer van Aalsmeer- hooguit een schuilhokje blijkt. ik hoop van niet, want de democratie heeft in deze al genoeg gekost.
  En nu aan de slag, met elkaar, om ondanks de bezwaren er toch een succes van te maken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin