Hondenpoep op rondetafelgesprek

Wie de poep van zijn hond niet opruimt, krijgt 130 euro boete. Wie zijn hond laat loslopen waar dat niet mag, moet 90 euro neertellen. Maar… de regel gaat pas in vanaf 1 oktober. Tenminste als de gemeenteraad op 3 juli akkoord gaat met het nieuwe hondenbeleid. Eerst echter komt dat beleid, naast andere onderwerpen, ter sprake in het rondetafelgesprek met de gemeenteraad, morgenavond.

Op het, derde, rondetafelgesprek gaan raadsleden, burgers, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke en culturele organisaties met elkaar in overleg. Wie zich op de dag van het rondetafelgesprek aanmeldt vóór 12 uur, is welkom om persoonlijk aan de raadstafel mee te komen praten.

Vier onderwerpen
Het rondetafelgesprek is te beschouwen als een soort voorgesprek voor de eerstvolgende raadsvergadering, waarop de raad besluiten moet nemen over een kwestie. Doel van dit raadsplatform is fracties kennis te laten maken met wat er leeft in de samenleving zodat ze bij de besluitvorming beter beslagen ten ijs komen.

Ditmaal staan behalve het hondenbeleid (hondenbezitters en niet-hondenbezitters gaan daarover met elkaar het gesprek aan, zo belooft de gemeente) drie andere onderwerpen op de agenda. Allereerst ligt er een voorstel op tafel voor een efficiëntere werkwijze bij kleine en grote bouwprojecten. Verder wordt er gediscussieerd over de jaarstukken van de GGD en AM Groep. Beide instellingen geven een inkijkje in wat ze doen; de eerste op het gebied van gezondheid en WMO, de tweede op het gebied van de sociale werkvoorziening.

Eigen onderwerp
Burgers en ondernemers kunnen zelf ook een verzoek doen om een onderwerp op de agenda te plaatsen. Ook daarvoor geldt: dien het in vóór donderdag 26 juni 12.00 uur. De voorzitter (ditmaal PACT-raadslid Ronald Fransen) bepaalt of het morgenavond al dan niet ter sprake kan komen. Er is voor deze 'losse' onderwepen in totaal een kwartier ingeruimd.

Het rondetafelgesprek vindt plaats in de raadzaal en duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

● Wie wil meepraten bij een onderwerp, kan zich via de mail of 0297 387516 aanmelden bij de griffie, de ondersteuningsafdeling van de gemeenteraad. Datzelfde geldt voor wie een eigen onderwerp wil opgeven.
● Klik hier voor meer informatie over rondetafelgesprek 26 juni

4 reacties

  1. Hondenpoep opruimen: Natuurlijk. De gewoonste zaak van de wereld. Net zo goed als je plastic/blikjes etc. weggooit in de vuilnisbak. Een bekeuring voor een keurig luisterende loslopende hond? Een onzalig en onvrij idee. Of denkt de verantwoordelijk wethouder dat er een relatie bestaat tussen een hond aan de riem en zijn visitekaartje? Dan heb ik nieuws voor de wethouder. Onlangs sprak ik een hondenbezitter aan die met zijn hond, kort aangelijnd, wilde doorlopen nadat zijn viervoeter net zijn visitekaartje had achtergelaten. Ik kreeg een grote bek.
    Een hondeneigenaar dient zich als een goed huisvader te gedragen t.a.v. de gedragingen van zijn hond. Dat wil zeggen dat de hondeneigenaar verantwoordelijk is voor alles wat de hond doet en er alles aan moet doen om (voorzienbare) schade te voorkomen. Deze juridische term geldt voor hondenbezitters, voor mensen met kinderen, voor iedereen die verantwoordelijkheid draagt. We leven in vrijheid en leven in een democratie. Leven in een democratie is leven met die verantwoordelijkheid. Een verbod is ontnemen van verantwoordelijkheid, is mensen betuttelen.
    Overigens loopt het merendeel van de hondenbezitters met hun hond aan de lijn, zich bewust van hun verantwoordelijkheid. Al 20 jaar loop ik daar waar het kan met mijn hond zonder riem. Wel met hondenpoepzakjes en een grote plastic zak voor zwerfafval. We krijgen straks absurde taferelen dat handhavers plots tussen de bosjes vandaan komen, mensen volkomen te goeder trouw bekeuren. Een soort situatie die we ook zo’n 8 jaar geleden hebben ervaren in de buurt van de Roerdomplaan. En wat te denken van een bekeuring op het parkeerplein bij het Hornmeerpark? Concluderend: op het niet opruimen van hondenpoep een boete: JA.
    Voor het overige: wijs de burger op zijn/haar verantwoordelijkheid. Sterker nog, steun de hondenbezitters die te goeder trouw zijn (en dat zijn de meeste) en verzoek ze andere hondeneigenaren aan te spreken en aan te sporen. Als de overheid haar burgers vertrouwt, dan vertrouwt de burger de overheid.
    Overigens: hoe zit dat met het zwerfafval? Wat doet de gemeente daaraan? Is het wat om hondenbezitters in te zetten en hen te vragen de gemeente te helpen??

  2. Ik laat de hond uit in een scootmobiel, ik kan het onmogelijk opruimen. Ook een boete???

  3. Waarom niet één lijn in Aalsmeer? Wat voor de hond telt, telt ook voor de kat. Dus ook kattenbelasting en ook boetes voor de kat die overal schijt.

  4. Politiek met een glimlach: nu de lucht is opgeklaard in het gemeentehuis, is er toch weer ‘stront aan de knikker’ tijdens 3e rondetafelgesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin