Herstelproces: fractieleiders en burgemeester op één lijn

Het woord politiek herstelproces wordt niet meer in de mond genomen. Het heet nu het verbeteren van de werkwijze in de gemeenteraad. Over burgers wordt niet meer gesproken, hun wordt ook niets gevraagd. De lokale politieke crisis is momenteel uitsluitend een interne kwestie.

Er is simpelweg “tijd, rust en ruimte nodig” om de lokale politiek weer op de rails te krijgen. Zo zei burgemeester Jobke Vonk dat enkele weken terug tegen de groep die zich 'verontruste Aalsmeerders' noemt. Sindsdien horen ze niets, en de rest van Aalsmeer evenmin.

Officieel verslag
Over de voortgang worden af en toe alleen officiële mededelingen gedaan, namens het hele seniorenconvent. Dat is het orgaan waarin de fractievoorzitters en burgemeester sinds 23 oktober met elkaar praten over het herstelproces, begeleid door extern adviseur Geeske Wildeman. Zitting daarin hebben Robbert-Jan van Duijn (CDA), Helma Persoon (AB), Robert van Rijn (VVD), Ronald Fransen (PACT), Bram Heijstek (HAC) en Vonk als voorzitter van de raad. Verder is waarnemend griffier Bauke Schut erbij aanwezig. Ze hebben een zwijgplicht.

Vorige week woensdag vond de tweede bijeenkomst van het seniorenconvent plaats in aanwezigheid van Wildeman. Resultaat? Er worden twee werkgroepen gevormd, er is een nieuw overlegmoment ingevoerd, er is een procedure vastgesteld voor gesprekken van andere nauwbetrokkenen en elk conventlid wordt geacht de hand in eigen boezem te steken.

Gezamenlijke aanpak
In een gemeentelijk persbericht wordt gesteld dat het doel van de bijeenkomst op 12 november “een gezamenlijke aanpak” was. “Die opzet is geslaagd,” luidt de eigen conclusie.

Een opvallende zinsnede is dat voor een ieder “de huidige politieke situatie uitgangspunt” is. Anders gezegd, er is een coalitie van CDA en AB, die 12 zetels heeft, en een oppositie van drie fracties, samen goed voor 11 zetels. Dat betekent dat de 12-11-situatie – een situatie waarin de coalitie in principe bij elke stemming de meerderheid kan halen – door alle fracties als vaststaand gegeven wordt erkend.

Het seniorenconvent heeft uitgesproken ernaar te streven de situatie “de komende drie jaar werkbaar te maken”. Dat is de resterende tijd tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen, in 2018.

Observeren
Tot de gezamenlijke acties waartoe besloten is, behoort de vorming van een werkgroep die zich bezighoudt met de huidige omgangsvormen in de gemeenteraad. Elke fractie levert een lid, dat de komende maanden “observeert” hoe de raadsleden elkaar bejegenen. Dat moet resulteren in “aanbevelingen” die alle betrokkenen beschouwen als “goede omgangsvormen”.

Een tweede werkgroep richt zich op het verbetern van de vergaderstructuur. Ook hierin is elke fractie vertegenwoordigd. De groep komt met een voorstel voor een “nieuw vergadermodel”. Dat willen fractievoorzitters en burgemeester liefst in januari al invoeren. Is dat niet haalbaar, dan willen ze in het huidige model alvast aanpassingen aanbrengen.

Zwakke leiding
Er moet, zeggen ze, “snel verbetering zichtbaar” worden in het ordeverloop van de raadsvergaderingen. “Iedereen dient hier vanuit vanuit zijn rol stappen in te nemen.” Vrij vertaald wordt hiermee aangegeven dat (ook) de burgemeester een flinke portie huiswerk zal moeten maken.

Haar voortdurend zwakke leiding bij raadsvergaderingen is immers niet bevorderlijk voor het goede verloop van de vergaderingen. Het leidt vaak tot situaties die vooral raadsleden van de oppositie aangrijpen om stennis te maken. Wildeman gaat over de te zetten stappen “nadere afspraken” maken met de directbetrokkenen.

Het seniorenconvent heeft verder voor een ingelast evaluatiemoment gekozen. “Direct na afloop” van de komende raadsvergaderingen komen de fractievoorzitters, burgemeester en griffier even bijeen om het verloop ervan te evalueren.

Gesprek aanvragen
Van Duijn, Persoon, Van Rijn, Fransen, Heijstek en Vonk onderstrepen in het persbericht dat “onderling met elkaar in gesprek blijven” een eerste vereiste is. Ze kunnen zich tevens voorstellen dat andere raadsleden en de wethouders de behoefte voelen over de politieke crisis te praten. Zij krijgen daarom de kans “een gesprek aan (te) vragen” met of via Geeske Wildeman.

Tot slot, en buiten de orde, spreekt het seniorenconvent over zijn wens de rol van de gemeenteraad te willen versterken. Bij de griffie is de opdracht neergelegd een stuk op te stellen over “hoe het 'orgaan raad' zich krachtiger kan profileren”.

Portretten: de hoofdrolspelers in het politiek herstelproces, (van boven naar beneden) burgemeester Jobke Vonk en de fractievoorzitters Robbert-Jan van Duijn (CDA, coalitie, 6 zetels), Helma Persoon (AB, coalitie, 6 zetels), Robert van Rijn (VVD, oppositie, 6 zetels), Ronald Fransen (PACT, oppositie, 4 zetels) en Bram Heijstek (HAC, oppositie 1 zetel). (foto's archief AV)

 

8 reacties

  1. Gerard, ik bewonder je geloof in het zelfreinigend vermogen van de politiek. Velen, waaronder ik, delen dat optimistische uitgangspunt niet. Ik zal je binnenkort bijpraten over de achtergrond van de gemaakte afspraak om niet meer over burgers te praten. Er zit op dat laatste punt een ‘inconvenient truth’ aan te komen.

  2. In vorige onderzoeken o.a. bij dhr Vermeer werd de gemeente geadviseerd meer openheid te geven naar de burger en met ze in contact gaan. Zelfs de landelijke politiek pleit hiervoor. Blijkbaar zijn deze adviezen niets waard en gaat alles achter gesloten deuren afgehandeld worden. Alsof dat de oplossing gaat brengen.

  3. Laten we de politiek nu even hun eigen gang laten gaan.
    De wil is er, tenminste om er iets van te maken. Elke poging moet uiteraard kritisch worden gevolgd, maar wel met respect en waardering ervoor.
    Natuurlijk, iets achter gesloten deuren behandelen en bespreken, uit het zicht van de burger, wekt geen vertrouwen, maar aub laten wij als burgers ,even, nog geduld hebben met de politiek.
    Onze kans komt nog wel, al is de stembus nog ver. Daar kunnen we op democratische manier uiting geven aan onze ongenoegens en stemmen op die partij waar we wel vertrouwen in hebben gehouden.
    Dus Heren niet zo somber,, de bal ligt bij de politiek zelf of het nog een mooie wedstrijd wordt. Theo Rijtsma riep na de EK overwinning: Het is een mooi stelletje bij elkaar..
    Laten we hopen dat de politiek ook die kant opgaat in Aalsmeer.

  4. Bram, diverse briefwisselingen heb ik gehad met Remkes. Hij lijkt heel tevreden met de situatie in Aalsmeer.

  5. Heren, de oppositie is verre van monddood gemaakt. Alleen houdt deze oppositiepartij ten behoeve van de Aalsmeerse bevolking zich aan afspraken. Dat neemt niet weg dat wij op punten in de raad zullen strijden voor uw belangen. Maar van de situatie mag geen politiek spel worden gemaakt, daarvoor vinden wij de situatie te ernstig. Als u zich daar niet in kan vinden zou ik zeggen: vraag aan Remkes om voeging van gemeenten. Maar wij nemen deze situatie zo zwaar op dat wij zaken die in vertrouwen besproken worden niet op tafel leggen. Want u wilt toch ook dat Aalsmeer bestuurd wordt? Ik zou zeggen: bid voor wijsheid en vergevingsgezindheid binnen de raad en college. Als deze raad dat niet doet, gaan we er niet uitkomen.

  6. Beste Frits, de oppositie heeft hier ZICHZELF monddood gemaakt door een convenant met deze strekking te sluiten.

  7. Ja, dit is ook de kant van de democratie, oppositie monddood gemaakt? Realisme in de Aalsmeerse politiek verdwenen.

  8. Na het ‘Ethisch Reveil’ blijkt 12 tegen 11 ineens effectief 12 tegen 0 te zijn. Om de woorden van Herman Kuiphof te gebruiken: ZIJN ZE ER TOCH WEER INGETUIND.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin