Hermen de Graaf teleurgesteld

Als daags na de verkiezingsuitslag de stofwolken enigszins zijn neergedaald, klinkt bij Hermen de Graaf nog steeds de teleurstelling door vanwege het zetelverlies van zijn partij in Noord-Holland. Het CDA daalde van vijf naar vier zetels waarmee het politieke doek voor ‘onze man in de provincie’ is gevallen. “We zullen bij onszelf te rade moeten gaan hoe het mogelijk is dat een jokkende partij zoveel zetels heeft gehaald,” aldus De Graaf.
 
Volgens de inwoner van Kudelstaart heeft het CDA er alles aan gedaan om goed voor de dag te komen. “Het is heel jammer. We hebben goed campagne gevoerd en met name het onderwerp 'wonen' duidelijk op de kaart gezet. Dat was het accent in onze campagne. Andere partijen zagen we niet of nauwelijks op straat. Dat is in zekere zin toch arrogant.” 
 
Tevreden en boos tegelijk
Heeft het volgens hem dan wel zin om de straat om te gaan om campagne te voeren? “Je moet je in campagnetijd gewoon laten zien en contact maken met de kiezer. Je hoort op die manier veel over wat er leeft, zowel positieve als negatieve zaken,” aldus De Graaf die ook vindt dat de gebeurtenissen van de afgelopen week in Utrecht invloed hebben gehad op deze verkiezingen. “En als dan in het nieuws komt dat Nederland een plekje gestegen is op de ranglijst van landen waar de inwoners het meest gelukkig zijn, vraag je je helemaal af hoe het kan dat er massaal gestemd wordt op een partij die zich niets aantrekt van fatsoenlijk gedrag. Kennelijk zijn de Nederlanders tevreden en boos tegelijk.”
 
Vertaald naar Aalsmeer
De winst die het Forum in Aalsmeer gehaald heeft is volgens De Graaf vooral dankzij de ondernemers die hier wonen. “Veel van hen zijn deze verkiezingen overgestapt van VVD en PVV naar FvD,” vermoedt De Graaf, die de zetelverdeling voor Aalsmeer uitrekende: “Als de stemming vertaald zou worden naar lokale verkiezingen dan was FvD met de VVD de grootste geworden. Allebei zouden ze op vijf zetels uitkomen. Drie voor het CDA, twee voor de PvdA, twee voor de ChristenUnie, twee voor GroenLinks en voor D66 en PVV beide één zetel.”
 
Zondag voorganger
Toen woensdagavond laat wel duidelijk werd hoe de vlag er voor het CDA bij stond, is De Graaf vertrokken uit het Provinciehuis. Er was voor hem geen reden om te blijven. Had hij geen zin om feestende FvD-leden te zien? “Ik heb helemaal niemand van die partij gezien en heb ook geen idee wie de lijsttrekker is. Een duidelijk programma hebben ze ook niet.”
 
Dat zijn tijd als Statenlid erop zit, vindt hij jammer. Hij had graag langer door willen gaan. De 62-jarige CDA’er heeft nu tijd voor andere dingen. Komende zondag gaat hij als lekenpredikant voor in de Doopsgezinde Gemeente. “Ik weet al waar ik het over ga hebben,” aldus De Graaf.
 
Tekst Arjen Vos, foto archief AV
(advertentie)
 
 

 

6 reacties

 1. De verrassende winst van het FvD maakt ook in Aalsmeer de tongen los. Hermen de Graaf is teleurgesteld. Voor Karel Hooijman heeft De Graaf misschien onvoldoende geluisterd naar wat er leeft onder de mensen. Gerard Zelen ziet een zekere vooringenomen arrogantie in zijn woorden en net als Raymond Kok een breuk tussen traditionele partijen en hun electoraat. De Graaf zelf zegt dat de partij bij zichzelf te rade moet gaan. Hierbij dus een geheugensteuntje voor hem. Versterking van “de authentiteit van het leiderschap,” terug naar “acceptatie van leiderschap,” weg van “de vetocratie die ons nu terroriseert” en “luisteren naar de integere elite die het beste met de mensheid voor heeft”, dat waren de griezelige zaken die hij in 2015 in een artikel op de website van CDA-Aalsmeer bepleitte. Daar werd hij op aangesproken in een lezersbrief die ook te vinden is op https://geopolitiek-in-perspectief.blogspot.com/2015/05/aalsmeer-vastgeroest-in-een-monistische_18.html. Blijkbaar heeft hij het nog altijd niet begrepen.

 2. Hermen: Zomaar 2 zinnen uit je koker: “Je moet je in campagnetijd gewoon laten zien en contact maken met de kiezer. Je hoort op die manier veel over wat er leeft, zowel positieve als negatieve zaken,” en “vraag je je helemaal af hoe het kan dat er massaal gestemd wordt op een partij die zich niets aantrekt van fatsoenlijk gedrag. Kennelijk zijn de Nederlanders tevreden en boos tegelijk.”
  Mijn reactie: Misschien teveel naar “eigen parochie” geluisterd en onvoldoende naar wat er leeft onder de mensen.
  Oproep naar de oude politiek: Geen campagne meer in eigen gelederen, zoek eens andere gemeenschappen op!!

 3. Hallo Hermen,

  Uiteraard heb ik ook dit artikel van jouw hand met belangstelling gelezen.
  Het was heel goed dat je in de derde zin al gelijk de oude politiek zichzelf in de spiegel liet kijken.
  Maar het ‘nare’ zat in het vervolg van die zelfde derde zin: …… dat een jokkende partij…. .

  Is deze vooringenomen arrogantie niet een van de redenen waarom zoveel burgers over zijn gestapt naar een nieuw geluid in de politiek?

 4. Ik wil je wel een beetje op weg helpen in het waarom…. veel mensen voelen zich niet meer door een “oude” partij vertegenwoordigd. Ik ben een mkb-er, ik merk niets van de warmte van de VVD. Ik ben een consument en zie alleen maar hogere prijzen en belastingen en ik zie dat de beloning achter aan het blijven is. Zijn we eindelijk uit de crisis, denk je dat de broekriem wat losser kan ? Nee, we moeten een verdrag ondertekenen waarmee we de CO2 gaan verminderen. Kosten 1000 miljard. Die hoe je ook zal draaien de consument moet ophoesten. En dat voor een mondiale bijdrage van 0,000005%. Weet u nog dat we vanwege de euro een begrotings tekort te koste van alles moeten terugbrengen? En dat dat heel veel ellende heeft gebracht? En dat de andere landen er lak aan hadden? Als wij met zijn alle zoveel moeten ophoesten gaat dat ten koste van onze koopkracht en komen we weer in een crisis. De kiezer is niet gek. Goed zijn voor het klimaat en milieu helemaal mee eens. Maar wat er nu op ons afkomt is bizar. En de partijen die heel duidelijk zijn winnen stemmen. Niet alleen fvd ook gl want ook die zijn helder.

 5. De derde zin in het artikel Gerard: ‘We zullen bij onszelf te rade moeten gaan hoe het mogelijk is….

 6. Hallo Hermen,

  Wat is er toch aan de hand met de oude politiek, als zij gaan zeuren dat zij van links worden in gehaald, door een ‘ander nieuw politiek geluid.

  Ik begrijp de teleurstelling, maar je jokt als je zelf niet eerst de oorzaak bij je zelf zoekt voor het verlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin