Door Joop Kok. Net als in de landelijke overzichten, stemde in Aalsmeer één vijfde van de kiezers radicaal-rechts, dat was in 2017 nog maar 14,5 procent. Politiek Aalsmeer; doe uw helende werk.
In de Groene Amsterdammer schrijft Aukje van Roessel: Nederland blijkt een liberaal land, een land dat het conservatief liberale van de VVD combineert met het sociaal liberale van D66. Een land waarin de drie linkse partijen, PvdA, SP en GroenLinks, geslonken zijn tot samen een groep die ongeveer even groot is als D66 in haar eentje.
De reden dat de VVD en D66 zo goed hebben gescoord zal zeker te maken hebben met de beide leiders die goed in de smaak vielen bij de kiezers. Lijsttrekker Mark Rutte van de VVD die profiteert van de coronabonus en handig politieke vraagstukken omspeelt en Sigrid Kaag van D66 die hoopvol en met gezag aangaf hoe de op ons afkomende problemen aan te pakken. Menige PvdA stemmer, waaronder Maarten van Rossum en Volkskrant columnist Bert Wagendorp, stemden strategisch op D66.
Ons kent ons
Net voor de verkiezingen belde mij nog een goede vriend, hij had een documentaire gezien over Sigrid Kaag, in zijn automatisme om op de PvdA te stemmen was een breuk gekomen, hij stemde dit keer op Kaag. Dat de PvdA desondanks niet verloor zal zeker te maken hebben met het ons kent ons gevoel van de Limburger, Lilianne Ploumen van de PvdA komt uit Maastricht.
Meer regie
Die liberale inborst van de Nederlander gaat zeker op voor een groot deel van de Aalsmeerders; die willen eigen verantwoordelijkheid, eigen bezit en eigen keuzes kunnen maken, die willen niet door de overheid worden bedisseld of te maken krijgen met allerlei regels. Wel een overheid en dat is mede te danken aan een krediet- en coronacrisis, met meer regie.
Groene agenda
De D66 kiezer is progressiever dan die van de VVD, heeft meer oog voor de burger die het minder goed heeft en wil een stevige aanpak van het klimaatprobleem. Het lukte Kaag zelfs om met meer overtuiging dan lijsttrekker Jesse Klaver van GroenLinks een groene agenda te presenteren. In overeenstemming met het landelijke beeld verloor in Aalsmeer GroenLinks en won D66.
Radicaal rechts
Toch zal niet iedere Aalsmeerder zich in dit wat algemene beeld herkennen. Niet eenieder lukt het om voor zichzelf op te komen en gehoord te worden. Niet eenieder heeft het gevoel dat de overheid met zijn wensen en gevoelens rekening houdt. Net als in de landelijke overzichten, stemde in Aalsmeer één vijfde van de kiezers radicaal-rechts, 10,6 procent PVV, 4,9 procent FvD en 3,6 procent JA21. Dat was in 2017 opgeteld nog maar 14,5 procent.
Achterdocht
Het is een kiezersgroep met grote achterdocht tegen de overheid. Niet dat al die kiezers alle ideeën onderschrijven van de partij waarop ze stemden. Zo was het opmerkelijk dat in Aalsmeer op Wybren van Haga, nummer twee op de lijst van FvD (950 stemmen), 22 stemmen meer waren uitgebracht dan op Thierry Baudet. Landelijk won Baudet van hem met slechts 2.089 stemmen meer.
Opnieuw AB?
Volgend jaar vinden er weer de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Zaak zal zijn om juist die mensen te bereiken die zich niet vertegenwoordigt voelen. AB was voorheen de enige partij die de buurten in ging om te luisteren naar wat er speelde, dat was haar kracht. Er gaan geruchten dat ze opnieuw aan de bak wil, ik juich dat toe. Het CDA is weliswaar niet een actiepartij, maar ze besteedt veel tijd en aandacht aan het met elkaar opstellen van een partijprogramma. Hopelijk ook dit keer weer zonder lid te hoeven zijn van de partij. Daarbij is ze ook middels het geloof in de gemeenschap geworteld. Iedere partij zal voor zichzelf na moeten gaan hoe de gemeenschap te helen en iedere burger moet nagaan hoe we met elkaar een gemeenschap onderhouden.
Foto archief AV/Arjen Vos
Eén reactie
Na de karaktermoord op Pieter Omtzigt, ‘De Redder des Vaderlands’, hoop ik dat Nederland met het premierschap van Kaag wordt opgezadeld.