Grote meerderheid raad achter extra krediet FC Aalsmeer

Met een overgrote meerderheid heeft de gemeenteraad donderdag ingestemd met een extra krediet voor FC Aalsmeer ten behoeve van het nieuwe sportcomplex. Met het geld kan de fusievereniging twaalf bestaande kleedkamers verbouwen en twaalf nieuwe kleedkamers bouwen. Drie raadsleden van oppositiepartij PACT waren tegen, terwijl het vierde fractielid, Rik Rolleman, wel met het plan instemde.

Er is op 18 december ruim anderhalf uur gedebatteerd over het geld. De discussie was vooral een welles-nietesspelletje tussen fractievoorzitter Ronald Fransen (PACT) en wethouder wethouder Gertjan van der Hoeven (AB) van sport.

Had de wethouder zich gehouden aan de financiële grenzen die de gemeenteraad vorig jaar had gesteld? Was hij zorgvuldig geweest met het (tijdig) informeren van de raadsleden? Had hij het besluit van de belastingdienst om de gemeentelijke btw-truc niet toe te staan, moeten voorzien? Fransen beweerde het ene, Van der Hoeven het andere. Het waren twee kampen en het bleven twee kampen.

Gedegen voorstel
In het kamp van Van der Hoeven bliezen de coalitiepartijen CDA en AB hun partijtje mee. Jaap Overbeek (CDA) vond dat de wethouder “ons goed heeft meegenomen”, nadat de belastingdienst nee had gezegd en er opeens iets nieuws bedacht moest worden. Danny Tol (AB) noemde het een “gedegen voorstel” en was “blij te horen dat de gesprekken (tussen de gemeente en FC Aalsmeer – red.) zorgvuldig zijn verlopen”.

De coalitie vond een medestander in HAC en ook de VVD gaf het extra krediet haar zegen. “Maar wel knarsetandend en met een geforceerde glimlach,” gaf woordvoerder Jan Bouwmeester aan. Volgens hem is de burger “niet uit te leggen waarom het zoveel extra geld kost en zolang duurt” en heeft de wethouder “essentiële steken laten vallen”.

Motie van afkeuring
PACT en VVD kwamen met een motie van afkeuring over de handelwijze van de wethouder, maar deze werd verworpen met 13-10. HAC stemde met de coalitie mee. Volgens Van der Hoeven was de motie een “novum”. Dit omdat ze al was ingediend vóór hij aan het woord kwam. “Dat geeft aan hoe de communicatie verloopt,” zei hij boos.

De coalitie stond volledig achter de wethouder. Fractievoorzitter Helma Persoon (AB) was “enorm verbijsterd” door het voortijdig inbrengen van de motie. In stemverklaringen later op de avond stelden Robbert van Duijn (CDA) en Dirk Stoker (AB) dat de indieners “niet op de bal maar op de man” speelden. Bouwmeester ontkende dat juist in zijn stemverklaring: “We spelen op de bal.”

Onwenselijk
PACT'er Rik Rolleman voelde zich geroepen ook met een stemverklaring te komen, zij het bij het besluit over het kredietvoorstel zelf. Hij vond het “onwenselijk” dat FC Aalsmeer zou moeten “lijden” onder de afkeurenswaardige handelwijze van Van der Hoeven en stemde daarom vóór, als enige van de progressieve fractie. Zijn stem moest beschouwd worden als “waardering voor de vele vrijwilligers” bij de voetbalclub.

● Zie voor betoog van Fransen ook artikel over René Martijns ontsporing

Foto's: beelden van de raadsvergadering op 18 december tijdens het debat over het extra krediet voor FC Aalsmeer; (boven) achterin op de publieke tribune bestuursleden van de club, met v.l.n.r. Cor Geleijn, Jac van Muijden, Frank Springintveld, Rob Springintveld, Eef Niezing en Matthijs van Muijden; (midden) wethouder Gertjan van der Hoeven achter het spreekgestoelte; (onder) in het midden de zieke CDA-fractievoorzitter Robbert-Jan van Duijn, die later aanschoof omdat hij toch het voetbaldebat bij wilde wonen. (foto's Arjen Vos)

Eén reactie

  1. Toch jammer dat hier wel geld voor is, maar een tweede kunstgrasveld bij RKDES is te veel gevraagd… Ach ja, het onderhoud van echt gras is natuurlijk goedkoper… Aldus de rekenkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel