Greta Holtrop: ‘Geconfronteerd met onmenselijk gedrag’

Greta Holtrop (screenshot livestream)

Door: Klaas Leegwater. Na het statement vorige week van fractievoorzitter Werner Koster van Absoluut Aalsmeer (AA) over de afgelopen periode waarin de partij te maken kreeg met een ontslagen wethouder, opgestapte raadsleden en verwijdering uit de coalitie, heeft nu ook raadslid Greta Holtrop van AA haar kijk op de gebeurtenissen gegeven. “Ik ben geconfronteerd met onmenselijk en respectloos gedrag.”

Holtrop was de beoogd opvolger van wethouder Kuin. Omdat de overige coalitiepartijen CDA, VVD en D66 coalitiegenoot AA na de afsplitsing niet meer voldoende stabiel vonden, werd de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen op een zijspoor gezet. Daarmee werd de benoeming van Holtrop op het laatste moment afgeblazen. Achter de schermen was al eerder te beluisteren dat de annulering van het wethouderschap hard was aangekomen bij Holtrop. 

Politieke en democratische schade
Gisteravond tijdens het openbare gedeelte van de raadsvergadering waarin een ‘Reconstructief Leeronderzoek’ werd behandeld over de reden en achtergrond van het vertrek van wethouders Robert van Rijn en Dick Kuin en werd gesproken over de leermomenten en hoe te handelen in de toekomst (opstellen van convenant) vroeg Holtrop rond half elf het woord. “Er is afgelopen jaren met elkaar afgesproken hoe wij ons dienen te gedragen. Vertrouwen, elkaar vasthouden, respect en menselijk. Woorden…. maar gedrag is een ander verhaal,” verwoordde het raadslid haar gevoelens. Zij vindt dat door de voorvallen in de afgelopen maanden ‘politieke en democratische schade’ is aangericht. 

Politiek spel
Holtrop zegt ook persoonlijk beschadigd te zijn. “Ik ben de afgelopen weken geconfronteerd geweest met naar mijn mening onmenselijk, respectloos en onfatsoenlijk gedrag.  Dit heeft erin geresulteerd dat mijn vertrouwen in een deel van deze raad en het college is beschadigd. Ik heb meerdere malen te horen gekregen dat dit het politieke spel is dat gespeeld moet worden. Maar ik ben niet niet in de politiek gegaan om mensen te kwetsen en te beschadigen en dat dan als politiek te bestempelen.”  

Het raadslid van AA laat doorschemeren getwijfeld te hebben om door te gaan in de politiek. “Ik heb veel oprechte, goedbedoelde reacties gekregen. Dankzij al deze reacties zit ik hier nog.” Holtrop wil aan ieder meegeven: “Mijn vertrouwen is beschadigd. Ik  spreek de hoop en verwachting uit dat we na de zomer kunnen gaan bouwen aan een raadsbreed convenant. En niet alleen met verwachtingen die we dan zullen uitspreken naar elkaar en naar onze inwoners, maar dat we ook zullen overgaan tot daden.”

‘Wie de schoen past’
De vraag aan Holtrop wat het onmenselijke en onfatsoenlijke gedrag naar haar precies inhield en wie daar verantwoordelijk voor is of zijn, wil het raadslid niet concreet beantwoorden. “Wie de schoen past, trekke hem aan,” is het enige dat Holtrop kwijt wil. Op haar statement donderdagavond werd door andere raadsleden nauwelijks inhoudelijk gereageerd. 

Fractievoorzitter van D66 Sybrand de Vries zei de woorden van Holtrop “zeer ter harte te nemen.” CDA’er Gerard Winkels richtte zijn woorden rechtstreeks tot Holtrop: “Ik wou dat ik wist hoe u zich voelde. Dat kan ik niet, maar ik kan er wel aan meewerken dat uw vertrouwen in de politiek weer gaat groeien.” Jelle Buisma (PvdA) zei geraakt te zijn door het betoog van Holtrop: “Het was goed om uw reflectie op de afgelopen periode te horen.” Andere partijen gingen niet in op de woorden van Holtrop.

2 reacties

 1. Heel triest om dit te lezen. Stop de randzaken. Spreek vertrouwen en respect naar elkaar uit. Als niemand daar toe bereid is worden het nooit vruchtbare oplossingen en dat is waar aalsmeer behoefte aan heeft. Alle beslissingen duren veel te lang en hierdoor dreigen investeerders weg te lopen uit onze gemeente en de burger straks met meer kosten wordt geconfronteerd. Niet weer over het verleden praten . Ook niet meer op oude namen terug komen. Lekker uitrusten in jullie vakantie en dan spijkers met koppen slaan.

 2. Afgelopen donderdagavond bij het openbare gedeelte van deze raadsvergadering, werd ik vanaf de tribune emotioneel getroffen door de woorden van een van de raadsleden.
  Persoonlijk blijf ik verre van politieke oordelen of veroordelen naar wie dan ook. Dat geeft ruimte voor andere belangrijker zaken: Menselijkheid.

  Waarom ik reageer op het bovenstaande artikel?
  Als oprechte steun aan een goed mens, zoals u en ik.
  Ik vond de openbare ‘bekentenis’ van Gr. Holtrop ontroerend, maar ter gelijkertijd ook moeilijk om te zien, hoe kwetsbaar een mens in de politiek kan zijn.
  Het behandelde gedeelte ‘achter gesloten deuren’ zullen we nooit weten, is misschien maar beter ook, maar dankzij dit moedige en vastberaden raadslid, weten we wel dat ook politici bovenal mensen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin