Gido is ‘gouden match’

Een bijzondere en spannende dinsdagavond 16 april. Wat gaat Ajax tegen Juventus doen? Gaan 'we' eindelijk weer eens de halve finales van de Champions League halen? Aan Gido zal het niet liggen, hij is ambitieus, hij zal en wil groeien in zijn nieuwe functie. Voor Gido hoeft het niet allemaal langs de gebaande paden. Als het niet linksom lukt dan gebeurt het rechtsom, maar lukken doet het, maak uw borst maar nat. Nee, ik denk niet dat het iemand is die langer dan tien jaar zal blijven. Hij stelt doelen en toont ambities en in mijn ogen is dat meer dan terecht. Hij is van de verbinding en hij vindt dat daar in moet worden geïnvesteerd. Hij is integer, toegankelijk, daadkrachtig en communicatief sterk. Samenwerken is zijn advies met als lijfspreuk: 'Niets menselijks is ons vreemd'. 

In een interview met hem las ik dat hij zichzelf niet ziet als een carrièreplanner maar als een avonturier, een soort van Indiana Jones. 

De Aalsmeerse cultuur waarin hij terecht komt, is er één van nuchterheid, pragmatisme en opportunisme, in de goede zin des woords. Ze pakt haar kansen, kijkt over de grenzen en ziet hoe ze daar een wereldsucces van heeft gemaakt. Over de hele wereld kent men haar. Het is één van de pijlers onder de metropool regio Amsterdam, groter dan je denkt, in omvang groter dan Monaco. Het avontuur voor Gido is waarschijnlijk ook groter dan hij zelf denkt. Als je het hem vraagt zal hij zeggen dat dit niet in zijn toekomstbeeld voorkwam. Het is een verantwoordelijkheid waar je naar toe moet groeien, en op enig moment weet je dat je er klaar voor bent. Gelukkig voelt zijn nieuwe functie aan als spannend, energiek, serieus maar ook als avontuur. Een leven dat hij vol overgave en vertrouwen aangaat. 

De tribune is gevuld, voor de pers zijn aparte stoelen neergezet en via een livestream scherm wordt er in de Trouwzaal een verdieping lager meegekeken door de overige genodigden.

Deze speciale avond, zeker voor burgemeester Gido Oude Kotte en zijn gezin, staat voor mij, net als voor vele anderen, mede in het licht van de ontmoeting Juventus-Ajax. De woorden van de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, regiovoorzitter en Burgemeester van Diemen Erik Boog en burgemeester van Heerhugowaard Bert Blase, beluister ik alsof Ajax op deze avond een nieuwe sterspeler gaat inzetten waar ik nog nooit van had gehoord. De vele genoemde kwaliteiten van Aalsmeer, zijn even liefdevol zoals momenteel over Ajax wordt gesproken. 

Ronald Fransen brengt me terug in de realiteit. Iedere in de gemeenteraad vertegenwoordigde partij wil de burgemeester een maatschappelijke kennismaking aanbieden. De PvdA wil op De Historische Tuin laten zien hoe het werken en ondernemen in de tuinbouw zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld, het CDA kiest voor het Kudelstaartse en neemt hem mee naar café Op De Hoek, wooncomplex Mijnsheerlijckheid, palingboer Rekelhof en jongerenontmoetingsplek PlacetoBieb. D66 biedt een plek aan in de juryboot van de pramenrace en organiseert samen met het wijkoverleg een zwerfvuilprikactie. De VVD regelt een bezoek aan twee ondernemingen, AA organiseert een fietstocht langs interessante gebouwen en GroenLinks verzorgt een boottocht over de Westeinderplassen die wordt afgerond op De Historische Tuin.  

Als voorzittershamer zal Gido een erfstuk van zijn opa hanteren. Eentje waarmee in het verleden koperen onderdelen zodanig werden bewerkt dat ze opnieuw gebruikt konden worden. Een mooi symbolisch voorwerp in een tijdperk van circulariteit.

Na afloop van de installering schuif ik in de Burgerzaal bij een tafel aan waar ik mensen aandachtig naar een mobiel zie staren. Ronaldo heeft gescoord. Als ik iets later opnieuw mobielstarende figuren aanspreek, krijg ik te horen dat het gelijk staat. Weinig enthousiasme, men lijkt er niet echt in te geloven. Ook de bode niet waar ik nog wat mee klets alvorens te vertrekken. Neen in zijn optiek wordt het niks. Wanneer ik via de Marktstraat naar huis loop klinkt er gejuich bij café Joppe. Ik ren er naar toe en zie nog net in de herhaling hoe Matthijs de Ligt de 2-1 inkopt. Kan het dan toch? Ik spurt naar huis, zie nog een paar fabelachtige acties van Ajax en bedenk bij het uitzetten van de televisie dat Gido Oude Kotte onder een goed gesternte burgemeester van Aalsmeer is geworden. Een gouden match.

Tekst Joop Kok, foto's Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van de expositie Passie door Kunst

(advertentie)

 

Eén reactie

  1. Het groote voordeel voor Gido is dat de slangekuil er niet meer is ,waar Jobke Vonk-Veder in terecht kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin