Gemeente pakt groen en blauw aan

De nieuwe groenvisie van de gemeente is klaar. Een lijvig boekwerk onder de titel Groen en blauw voor jou! Een Aalsmeerse visie op groen, natuur en openluchtrecreatie 2014-2024. Burgemeester & Wethouders (B&W) hebben er dinsdag hun handtekening onder gezet. De groenvisie gaat vergezeld van een ambitieus uitvoeringsplan.

Het plan ligt er dus, maar er is nog veel werk aan de winkel. Allereerst zal de groenvisie nog in de gemeenteraad onderwerp van bespreking zijn, naar verwachting op de eerstkomende raadsvergadering van 11 september.

Weinig samenhang
“Aalsmeer heeft betrekkelijk veel groen en water, maar er zit weinig samenhang in. Bovendien staat dit groen en blauw onder druk door de ruimtelijk-economische ontwikkelingen.” Die stellingname, vermeld in de groenvisie, diende als startpunt voor het nieuwe totaalplan, dat zich richt op de bebouwde gebieden, het openbare en het particuliere groen.

De groenvisie staat officieel op naam van wethouder Jop Kluis (AB). Maar het echte werk is gedaan door zijn voorganger op die post, Rik Rolleman (PACT). “De koers voor beleid, inrichting en beheer van het groen en de openluchtrecreatie voor heel Aalsmeer is in deze visie vastgelegd,” zegt Kluis in een persbericht van de gemeente.

Toegankelijker
“We willen de ruimtelijke structuur verbeteren door groene en blauwe samenhang aan te brengen,” aldus de wethouder die het ‘groene stokje’ heeft overgenomen. Met de term blauwe samenhang doelt hij op lijn brengen in de lokale watergebieden.

“Een ander doel dat centraal staat is dat we de natuur en recreatie toegankelijker en leefbaarder willen maken voor iedereen in Aalsmeer. Zowel voor omwonenden als recreanten,” merkt Kluis verder op.

Fortenfietsroute
Dit voorjaar lag het groenplan ter inzage bij de gemeente. Iedereen kon erop reageren en vijf plaatsgenoten maakten daarvan gebruik. De gemeente meldt dat een van de geopperde voorstellen is gehonoreerd en opgenomen is in het uitvoeringsprogramma: het realiseren van een fietsverbinding tussen Fort Rijsenhout in Aalsmeerderbrug en Fort Kudelstaart.

In het uitvoeringsprogramma staan diverse projecten genoemd waar de gemeente nog dit jaar werk van maakt. Zoals verbetering van de recreatiemogelijkheden en natuurwaarde van het Stokkeland, betere toegankelijkheid van het Boomkwekerskerkhof en een start maken met weghalen van groene wildgroei tussen onder meer Surfeiland en Watertoren waardoor het zicht op Grote Poel belemmerd wordt.

● Klik hier op website van de gemeente, waarop groenvisie, uitvoeringsprogramma en een kaart te vinden zijn.

(Foto's archief AV)

 

Eén reactie

  1. Het uitgangspunt vind ik mooi, maar met name voor Kudelstaart mis ik iets. Daar is flink veel bebouwd en is de hoeveelheid groen en grote afstand tot groen gelijkgebleven of afgenomen. De ‘laanbeplanting’ voor o.a. de Mijnsherenweg lijkt mij lastig haalbaar, tenzij dit ten koste mag gaan van de sloot. Ook de twee ‘entree’-punten lijken mij niet zozeer entreepunten, gezien het lage gebruik van de Hoofdweg t.o.v. de Mijnsherenweg. Ik had liever een stuk grondreservering gezien voor groen en behoud van een doorkijk vanuit Kudelstaart op de Poel. Daar is mijns inziens een enorme gegronde behoefte aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin