Gemeente neemt regie onderhoud in eigen hand, met ‘burenhulp’

Vanwege ontevredenheid over de wijze waarop het openbaar groen in Aalsmeer de laatste jaren onderhouden werd, heeft de gemeente besloten het contract met afvalbedrijf De Meerlanden open te breken en er een nieuwe draai aan te geven.

De Meerlanden mag nog steeds het uitvoerende werk blijven doen, maar de gemeente houdt de regie en het toezicht in eigen hand. Met de verandering bespaart de gemeente 150.000 euro per jaar. Voor de burger betekent dit een lagere afvalstoffenheffing en een cadeautje. Ieder huishouden krijgt binnenkort 15 euro retour. Of dat terug gestort wordt of later in mindering gebracht wordt, is nog de vraag.

Eigen vlees
De afspraken die de gemeente de laatste jaren met De Meerlanden had waren op basis van een zogenaamde ‘lump sum’, een zak geld waarvoor het hele onderhoudspakket uitgevoerd diende te worden. In die constructie was De Meerlanden niet alleen de uitvoerende partij, maar hield het bedrijf ook zelf toezicht op de gedane arbeid. De slager die zijn eigen vlees keurt, bleek in gemeente-ogen niet te werken.
 
Het regende vaak klachten over gebrekkig of nalatig onderhoud. In plaats van de 3,2 miljoen euro die in één keer werd uitgegeven, heeft de gemeente dit bedrag jaarlijks gereserveerd op basis van daadwerkelijk geleverd werk.
 
Groenste stad
De samenwerking met Amstelveen bewijst volgens de gemeente op dit vlak haar waarde. De expertise die de buurgemeente in huis heeft op het gebied van groenonderhoud is groot. Dat Amstelveen vorig jaar werd verkozen tot ‘groenste stad van Europa’ is mede te danken aan de manier waarop de plantsoenen en parken onderhouden worden.
 
Opzichters uit Amstelveen zullen in Aalsmeer toezicht houden bij het werk dat uitgevoerd wordt door De Meerlanden. Daarbij komt Amstelveen ook met voorstellen voor beplanting en inrichting van de openbare ruimte. De onlangs aangelegde perken op het Ad Verschuerenplein bij Mijnsheerlijckheid (foto boven) zijn daar een voorbeeld van.
 
Begraafplaats
Amstelveen gaat zich ook bezig houden met het onderhoud op de begraafplaats aan de Ophelialaan. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met begraafplaats Zorgvlied. De expertise die een van ’s lands bekendste en mooiste begraafplaatsen in huis heeft, zal goed van pas komen, denkt de gemeente. Ze doet tevens de toezegging dat de tarieven voor begraven opnieuw tegen het licht worden gehouden. Er wordt regelmatig gehoord dat die in Aalsmeer aan de hoge kant zijn.
 
Catalogus
Mocht de burger iets signaleren op het gebied van beplanting (groen), water (blauw) of bestrating (grijs), dan kan er gebeld worden met het servicenummer van de gemeente (387575). Er komt binnenkort een beheerscatalogus waarin referentiefoto’s te zien zijn van wat de burger van de gemeente kan verwachten als het gaat om kwaliteit van onderhoud. Met andere woorden: hoe ziet een rechte stoep eruit, wat wordt verstaan onder een goed onderhouden speelplaats en wanneer moet een boom gekapt worden?
 
De nieuwe contracten lopen tot 2019 en zullen tussentijds geëvalueerd worden.
 
Foto's: (boven) het team van opzichters bij de nieuwe perken in Kudelstaart; (midden) de begraafplaats wordt onder handen genomen door personeel van Zorgvlied; (onder) bomenkap op het Robend was noodzakelijk vanwege veiligheidsrico's. (foto's Arjen Vos)
 
 
 
 

 

Eén reactie

  1. Groen is voor Aalsmeer altijd een handelsproduct geweest, voor Amstelveen werd, onder de bezielende leiding van burgemeester Colijn, groen ingezet om een fraaie omgeving te creëren om zo de beter gesitueerden uit Amsterdam aan te trekken. Wanneer je het Seringenpark vergelijkt met de heemparken in Amstelveen (de Braak en het dr. Jac. P. Thijssepark), alle drie ontworpen door C.P. Broerse, valt dit verschil in uitgangspunt direct op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin